VIDEO! Státisíce Poliakov demonštrovali v Poľsku proti vláde! Skloňuje sa slovo PREVRAT!
12 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová

Vo Varšave demonštrovalo státisíce ľudí proti novej ľavicovej vláde. Protesty iniciovala strana Právo a spravodlivosť s cieľom chrániť demokraciu a slobodu médií. Po zmene vlády prevzala verejnoprávnu televíziu prevratom vláda na čele s Donaldom Tuskom. V utorok zatkli aj dvoch opozičných politikov, ktorí medzičasom držali hladovku.

Demonštranti úplne zaplnili námestie pred poľským parlamentom, ktorý sa skončil večer. Podľa PiS, ktorá demonštráciu organizovala, sa na demonštrácii zúčastnilo okolo 300-tisíc ľudí.

Opozičné hnutie proti novej vláde vedenej Donaldom Tuskom začalo obrovskou policajnou prítomnosťou. V dôsledku zatknutia bývalých vládnych poslancov rastie v Poľsku verejné rozhorčenie. Donald Tusk sa snaží Poliakov rozdeliť. Nepáčia sa im opatrenia novej vlády. Poliaci hovoria, že sú v stave blízkom prevratu. 

Rozhodnutia súčasného politického vedenia neboli ušetrení ani tí, ktorí na demonštráciu prišli. „Bojujeme za demokraciu, pretože teraz to vyzerá, že komunizmus je späť,“ povedal jeden z demonštrantov.

A ďalšia žena povedala: Poľsko bolo doteraz demokratickou krajinou, zatknutých politikov by mala súčasná vláda prepustiť z väzenia.

Účastníci masového hnutia ostro kritizovali nezákonnosti probruselskej vládnej koalície, vrátane Jaroslawa Kaczynského, prezidenta Právo a spravodlivosť (PiS), ktorý povedal:

Toto nie je poľská vláda - ktorý naznačuje, že podľa PiS koná Donald Tusk v mene Nemcov.

Viacerí z účastníkov demonštrácie hovorili s Magyar Nemzet . Sme tu, aby sme protestovali proti Tuskovi a predsedovi Sejmu a žiadali prepustenie Kaminského a Wasika. Nechcem uviesť svoje celé meno, pretože sa bojím pomsty tajnej služby, povedala Lucyna, zdravotná sestra z Varšavy.

Duda opäť udeľuje milosť

Takmer súčasne s podujatím sa opäť ozval poľský prezident Andrzej Duda a prostredníctvom poľskej tlačovej agentúry oznámil, že už druhýkrát udelí milosť bývalému ministrovi vnútra a jeho zástupcovi. Pripomenul, že Mariusz Kaminski a Maciej Wasik boli obvinení zo zneužitia právomocí, keď viedli protikorupčný úrad. Potom však Andrzej Duda obom pánom udelil milosť, no predseda Sejmu to ignoroval a minulý týždeň im odobral poslanecký mandát. Vtedy zasiahla poľská polícia a zatkla Kaminského a Wasika v prezidentskom paláci – v neprítomnosti hlavy štátu –, čo väčšina Poliakov označila za zašliapanie právneho štátu do blata.

Andrej Danko mal nehodu! Potvrdil minister vnútra Šutaj Eštok
Podpredseda Národnej rady (NR) SR a líder SNS Andrej Danko mal vo štvrtok (11. 1.) nehodu. Potvrdil to v piatok minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Danko podľa neho spolupracuje s políciou a poskytol plné vysvetlenie. "Policajný prezident... Čítať ďalej
12 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Štátny prevrat

Ako sme už informovali, píše maďarský portál Origo: Ľavicový premiér Donald Tusk používa čoraz tvrdšie prostriedky na riešenie svojich politických oponentov v Poľsku. Ľavicová vláda hrajúca na tóny Georgea Sorosa a Bruselu zatkla v utorok večer v poľskom prezidentskom paláci bývalého ministra vnútra Mariusza Kaminského a bývalého námestníka ministra vnútra Macieja Wasika a odsúdila predstaviteľov opozičnej strany Právo a spravodlivosť do väzenia, ale prezident im udelil milosť.

Viacerí opoziční politici označili to, čo sa stalo, za prevrat. Podľa bývalého premiéra Mateusza Morawieckeho sú v Poľsku „prvýkrát politickí väzni“ od čias generála Wojciecha Jaruzelského, ktorý vyhlásil stanné právo v roku 1981. Poľsko zároveň stále nemá rozpočet na rok 2024 , takže v prípade potreby môžu byť možné predčasné voľby.

Donald Tusk pokračuje v brutálnom zúčtovaní v Poľsku

Maďari poukzaujú aj na to, že: písali sme aj o tom, ako ľavicová vláda v Poľsku  pri útoku na verejnoprávnu televíziu pošliapala všetky ústavné pravidlá. Kabinet pod vedením Donalda Tuska odvoláva tých, ktorí im neslúžia a ktorí im nehrajú podľa predstáv nielen v médiách, ale aj na súdoch. Brusel samozrejme nemá ani slovo proti zrušeniu právneho štátu v Poľsku, pretože Tusk bezpodmienečne plní pokyny Bruselu.  

Minister kultúry a ochrany dedičstva novej poľskej vlády Bartłomiej Sienkiewicz odvolal šéfov poľskej verejnoprávnej televízie (Telewizja Polska - TVP), verejnoprávneho rozhlasu (Polskie Radio - PR) a štátnej tlačovej agentúry ( Polska Agencja Prasowa - PAP) v polovici decembra a dozorných rád. Novozriadená dozorná rada TVP vymenovala 20. decembra za šéfa verejnoprávnej televízie Tomasza Syguta, ktorý bol pred rokom 2016 významnou osobnosťou poľských ľavicových liberálov vo verejnoprávnej televízii. 

Po zmene podobných prevratom sa v televízii rozmohla propaganda LGBTQ .

Boli nájdené sériové metódy

Bezprostredne po kroku novej ľavicovej poľskej vlády na čele s Donaldom Tuskom sa v Poľsku rozpútala politická vojna: prezident Andrzej Duda oznámil, že nepodpíše novú rezolúciu, ktorú prijala ľavicová väčšina, vrátane tzv. financovanie verejnoprávnych médií.

SAMOZREJME, BRUSEL TERAZ HLBOKO MLČÍ O TOM, AKO POĽSKÁ ĽAVICA DRČÍ PRÁVNY STÁT, A ANI NEMYSLÍ NA ZAČATIE ŽIADNEHO PROCESU.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

ŠOKUJÚCE VYHLÁSENIE! Estónsko nemá problém s útokmi na ruské územie
Prezident Estónska urobil šokujúce vyhlásenie o úderoch proti Rusku. Estónsky prezident Karis sa vyslovil proti obmedzeniam ukrajinských úderov na Rusko. Nemá s tým problém... Alar Karis sa vyslovil proti obmedzeniam ukrajinských vojenských... Čítať ďalej
12 | 01 | 2024 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik