USA a Británia udreli na jemenských povstalcov, tí sľubujú pomstu
12 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová

Britské kráľovské letectvo (RAF) podniklo cielené útoky proti vojenským zariadeniam jemenských povstalcov húsíov, oznámil v piatok skoro ráno úrad premiéra v Londýne. Podľa britského ministerstva obrany sa operácie zúčastnili stíhačky Typhoon.

Premiér Rishi Sunak vo vyhlásení, ktoré podľa Origo uviedol pre Downing Street NAZVAL akt NEVYHNUTNÝM A PRIMERANÝM AKTOM SEBAOBRANY.

Podľa britského premiéra bol tento krok odôvodnený skutočnosťou, že húsíovia v posledných mesiacoch SPÁCHALI SÉRIU NEBEZPEČNÝCH ÚTOKOV S DESTABILIZAČNÝMI ÚČINKAMI proti obchodnej lodnej doprave v Červenom mori, ktorá ohrozuje britské a iné zahraničné lode. Útoky SPÔSOBILI VÁŽNE NARUŠENIE premávky na tejto kľúčovej obchodnej trase, čo tiež viedlo k zvýšeniu cien komodít.

Márne varovania

Napriek opakovaným varovaniam medzinárodného spoločenstva húsíovia v týchto útokoch pokračovali. Britské a americké vojnové lode sa už tento týždeň stali terčom útokov a z toho vyplývajúca situácia je, že UŽ NIE JE MOŽNÉ SA ZDRŽAŤ uvádza sa vo vyhlásení premiéra, ktoré zverejnila Downing Street.

Rishi Sunak uviedol, že spoločná britsko-americká operácia dostala "neoperačnú" podporu od Holandska, Kanady a Bahrajnu.

Britský premiér uviedol, že spoločná akcia bola zameraná na zníženie vojenských kapacít húsíov a ochranu globálnej námornej dopravy. Podľa vyhlásenia premiéra bude Británia pokračovať v prijímaní opatrení na zabezpečenie slobody plavby a neobmedzeného obchodného toku.

Odstrašenie

Kráľovské námorníctvo bude pokračovať v hliadkovaní pri Červenom mori ako súčasť medzinárodnej obrannej operácie na odradenie od ďalšej agresie húsíov, uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom úradom predsedu vlády v Londýne. Rishi Sunak vyzval húsíov, aby ukončili útoky a podnikli kroky na zabránenie eskalácie.

Mimoriadna schôdza

Britský premiér krátko pred piatkovou rannou vojenskou akciou zvolal podľa Origo mimoriadne telefonické zasadnutie kabinetu a o nadchádzajúcej akcii informoval Sira Keira Starmera, lídra najväčšej britskej opozičnej strany Labouristickej strany, a Sira Lindsaya Hoyla, predsedu Dolnej snemovne.

Britské ministerstvo obrany v piatok ráno uviedlo, že do medzinárodnej operácie boli zapojené štyri stíhačky Typhoon FGR4 a jedno letecké tankovanie Voyager. Pracovná skupina Typhoon použila navádzané bomby Paveway IV na vykonávanie presných úderov proti dvom vojenským zariadeniam Houthi. Jedným z cieľov bol okres Bani na severozápade Jemenu, kde húsíovia spustili prieskumné a útočné bezpilotné lietadlá, uvádza sa v piatkovom vyhlásení londýnskeho ministerstva obrany. Tu sa britské bojové lietadlá zamerali na mnohé budovy, ktoré Husijovia používali na svoje operácie s dronmi.

Ďalším cieľom, na ktorý sa britské kráľovské letectvo zameralo, bolo letisko v severozápadnom jemenskom meste Abs, kde húsíovia podľa londýnskeho ministerstva obrany odpálili rakety s plochou dráhou letu aj drony smerom k Červenému moru.

Ministerstvo zdôraznilo, že pri plánovaní leteckých útokov OSOBITNÁ POZORNOSŤ SA VENOVALA MINIMALIZÁCII RIZÍK PRE CIVILNÉ OBYVATEĽSTVO. A riziká sa ešte viac znížili tým, že operácia sa uskutočnila v noci.

Ministerstvo obrany stále študuje výsledok operácie, ale už existujú počiatočné náznaky, že schopnosť húsíov "zasiahnuť" hrozbu pre obchodnú lodnú dopravu, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení v piatok skoro ráno.

Ministerstvo uviedlo, že akcia "dostatočne demonštruje" záväzok Británie chrániť lodnú trasu v Červenom mori, ktorá predstavuje 15% globálnej námornej dopravy a je životne dôležitá pre globálnu ekonomiku.

Robert Fico vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú
Premiér Robert Fico (Smer-SD) je pripravený predniesť v Národnej rade (NR) SR správu o tom, čo sa na Slovensku dialo v rokoch 2020 až 2023. Uviedol to na piatkovej tlačovej konferencii s tým, že ak chce prezidentka Zuzana Čaputová zasahovať do... Čítať ďalej
12 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Odkaz Bidena

Biden húsíom odkázal, že „nebude váhať a nariadi ďalšie opatrenia na ochranu našich ľudí a voľného pohybu tovaru v medzinárodnom obchode na jednej z najdôležitejších obchodných ciest na svete“. Premiér Sunak povstalcov obvinil, že svojimi „nebezpečnými a destabilizujúcimi útokmi“ spôsobili zásadné narušenie životne dôležitej námornej trasy, čo viedlo k rastu cien komodít".

Húsiovia sľubujú pomstu

Líder Húsíovcov vo štvrtok však podľa Pravdy vyhlásil, že akýkoľvek americký úder na jeho hnutie nezostane bez hodpovede.

Predstaviteľ húsíovcov Abdal Kádir Mortada bezprostredne po útokoch na sieti X oznámil, že rad miest v Jemene vrátane hlavného mesta Saná a pobrežnej provincie Hudajdá sa v skorých piatkových hodinách stal terčom „americko-sionisticko-britskej agresie“. Povstalcami prevádzkovaná televízia Al-Masírá potom na svojom telegramovom účte špecifikovala, že údery boli vedené okrem iného na leteckú základňu blízko medzinárodného letiska pri hlavnom meste, na tábor pri meste Saada, lokality v blízkosti letiska v prístavnom meste Hudajdá, na medzinárodné letisko v provincii Táizz a na pobrežný okres Abs.

Rusko sa vyjadrilo tiež

„Americké letecké útoky na Jemen sú ďalším príkladom prekrúcania rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN zo strany Anglosasov,“ povedala dnes podľa agentúry Reuters hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová. Dodala, že americké a britské údery sú „úplným ignorovaním medzinárodného práva“ a „eskalujú situáciu v regióne“.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik