Pápež František chváli marxisticko-kresťanský dialóg: VÝBORNÝ PROGRAM
13 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Pápež František sa v stredu vo Vatikáne stretol so skupinou marxistov a vyzval ich, aby nepoľavili v úsilí o dialóg s kresťanmi, informuje Breitbart.

V stredu pápež prijal delegáciu z projektu Transversal Dialogue Project (DIALOP), skupiny venovanej vytváraniu „diferencovaného konsenzu“ kresťanského sociálneho učenia, marxistickej kritickej teórie a feminizmu. Po mnoho rokov sa DIALOP „zaväzuje podporovať spoločné dobro prostredníctvom dialógu medzi socialistami/marxistami a kresťanmi“, povedal pápež vo svojom prejave a nazval jeho úsilie „skvelým programom!“

"Nikdy nestrácaj schopnosť snívať!" povedal im. "Necúvaj, nevzdávaj sa a neprestávaj snívať o lepšom svete".

Vedúci predstavitelia DIALOP pripisujú pápežovi Františkovi inšpiráciu pre svoj projekt, pričom poznamenali, že pápež sa v roku 2014 stretol s dvoma ľavicovými politikmi, Alexisom Tsiprasom a Walterom Baierom, a diskutovali o environmentálnej kríze a celosvetovej sociálnej kríze.

„Na konci tejto audiencie pápež František vyzval návštevníkov, aby začali prierezový dialóg, ktorý je schopný zapojiť najširšie vrstvy spoločnosti a predovšetkým mládež,“ uvádza sa na stránke DIALOP.

„Zhodli sme sa na potrebe pokračovať v dialógu medzi európskou ľavicou a kresťanskou cirkvou,“ povedal Tsipras. "Je potrebné vytvoriť ekumenickú alianciu proti chudobe, nerovnostiam, proti logike, že trhy a zisky sú nad ľuďmi."

Vo svojom stanovisku z roku 2022 DIALOP prirovnal slová Panny Márie v Magnificate ku „kategorickému imperatívu“ Karla Marxa. „Ako pozorní čitatelia marxovskej tradície správne zdôrazňujú, zvrhnúť mocných z ich trónu je podobné kategorickému imperatívu Karla Marxa, ktorý požadoval, aby sa zvrátili všetky podmienky, v ktorých je človek degradovaný, zotročený alebo opustený,“ uvádza sa v novinách. „A v Magnificate aj v Marxovi pohľad na najslabších v spoločnosti vedie k požiadavke na zásadnú zmenu,“ dodáva.

Svätý otec František: Pri komunikácii vždy myslite na tváre ľudí
4. januára prijal pápež František členov organizácie, združujúcej novinárov z katolíckych médií v Nemecku pri príležitosti 75. výročia jej vzniku. Jeho príhovor obsahoval povzbudenie, aby svojou prácou inšpirovali k životnému entuziazmu tých, ktorí... Čítať ďalej
07 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Katolícka cirkev postupne prechádzala z pozície raného odsúdenia socializmu k ústretovejšiemu postoju, tvrdí list. „Pravdepodobne najlepší komentár k zmene mentality, ktorý to predstavovalo, prišiel od teológa oslobodenia L. Boffa, keď zdôraznil, že pápež (František) urobil z teológie oslobodenia plnú súčasť oficiálneho rozprávania o Cirkvi,“ vyhlasuje sa.

„A poznamenal, že pre pápeža nie je chudobný človek vo svojej podstate úbožiak, ale chudobný človek: nie je chudobný, niekto sa stáva chudobným,“ tvrdí. „Posolstvo pápeža Františka „Táto ekonomika zabíja“ nás spája,“ tvrdia noviny. „Spája nás aj v poznaní, že sú to ekonomické, politické, kultúrne a medzinárodné vzťahy, ktoré vytvárajú nesväté deštruktívne tendencie."

Ako zaujímavosť na okraj, v roku 2015 Ion Mihai Pacepa – trojhviezdičkový generál a bývalý šéf tajnej polície komunistického Rumunska, ktorý v roku 1978 prebehol do Spojených štátov amerických – uviedol, že teológia oslobodenia bola výtvorom KGB, ktorá ju exportovala do Latinskej Ameriky ako spôsob zavedenia marxizmu na kontinent.

„Teológia oslobodenia sa vo všeobecnosti chápe ako manželstvo marxizmu a kresťanstva. Čo nebolo pochopené je, že to nebol produkt kresťanov, ktorí prenasledovali komunizmus, ale komunistov, ktorí prenasledovali kresťanov,“ trval na svojom Pacepa.

Pacepa, ktorý je označovaný za „najdôležitejšieho prebehlíka studenej vojny“, povedal, že teológia oslobodenia nebola obyčajným hnutím, ale zrodila sa z prísne tajného „programu straníckeho štátu Dezinformacija“, ktorý schválil Aleksandr Shelepin, predseda organizácie KGB.

Program nariadil, aby „KGB prevzala tajnú kontrolu nad Svetovou radou cirkví (WCC) so sídlom v Ženeve vo Švajčiarsku a použila ju ako zásterku na premenu teológie oslobodenia na juhoamerický revolučný nástroj,“ povedal Pacepa.

Pápež František tvrdil, že „teológia oslobodenia bola pre Latinskú Ameriku dobrá vec“, ale tiež uznal, že má „odchýlky“, ktoré si vyžadujú korekciu.

Pápež František: Rodová teória je MIMORIADNE NEBEZPEČNÁ!
Pápež František v pondelok vyzval na ukončenie potratov a trval na tom, že cesta k mieru si vyžaduje rešpektovanie ľudského života, "začínajúc životom nenarodeného dieťaťa v lone matky". Žiaľ, „v posledných desaťročiach boli urobené pokusy zaviesť... Čítať ďalej
08 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik