O zvrátenej chuti za 300 tisíc hovorí ministerka Martina Šimkovičová
13 | 01 | 2024 I Mária Sliacka

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová od svojho nástupu do funkcie avizovala mnoho zmien, a preto takmer neustále  čelí kritike zo strany opozície. Stúpila totiž na otlak tým, ktorí kultúru využívali na svoje účely a zvrátenú propagandu.   Vyčítajú jej aj pronárodné zmýšľanie , opozícii sa nepáči, že chce financie používať zmysluplne po zrelej racionálnej úvahe a nie tak , ako to bolo zvykom predtým, keď sa na rezorte šafárilo, a predsa neprosperoval. V rozhovore pre denník Pravda sa vyjadrila k aktuálnym témam v rezorte. 

Martina Šimkovičová tvrdí, že stav rezortu kultúry nie je dobrý. Za posledné roky sa problémy nakopili a tým, že ich nikto neriešil, sa marazmus len prehĺbil. Má pocit, že otvára Pandorine skrinky. „V nich nachádzame zmluvy na podporu LGBT agendy, dotácie prerozdelené medzi progresívne mimovládky a množstvo ďalších nášľapných mín, o ktorých budeme verejnosť postupne informovať,“ vysvetlila pre Pravdu. S prácou bývalej Matovičovej ministerky Milanovej nie je vôbec spokojná , ako uvádza: „ niet čo chváliť, veď sa stačí spýtať na názor, či slovenskú kultúru niekam posunula, bežných zamestnancov a umelcov.“

Nestačí všetko prekryť LGBT agendou

„Alebo naozaj stačí, že si osvojíte LGBT agendu, pošlete 12-tisíc eur na Dúhový PRIDE, a ste z pohľadu liberálnych médií kultúrnou osobnosťou roka, ak nie aj najlepšou ministerkou kultúry v histórii? Tak, ako je dnes vnímaná pani Hroncová. A ja sa pýtam, naozaj sa tým dajú považovať všetky problémy v slovenskej kultúre za vyriešené?“ kladie si rečnícku otázku ministerka a vzápätí odpovedá, že ak stačí všetku prácu prekryť LGBT agendou a podporou tejto jednej jedinej skupiny, tak skutočne o tento typ popularity nemá záujem. „Chcem, aby za mnou boli reálne výsledky pre slovenskú kultúru. Tak, aby sme slovenskej kultúre vrátili honor, ktorý si zaslúži, a boli sme na ňu právom hrdí,“ dodáva.

Europoslankyňa UPOZORŇUJE! Rezolúcia proti Slovensku nebude pekná
Bolo len otázkou času, kedy žalospevy opozičných europoslancov v Bruseli, ako sa na Slovensku nová vláda cielene snaží zlikvidovať právny štát zo začiatku decembra 2023, vyústia do rezolúcie Európskeho parlamentu. Katarína Roth Neveďalová... Čítať ďalej
12 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Lepšie je investovať do pamiatok ako do dúhových pochodov

Podľa Šimkovičovej je lepšie investovať do pamiatok ako do rôznych dúhových pochodov a queer festivalov alebo do boja proti dezinformáciám. Dôkazom je napríklad historická budova Slovenského národného divadla, ktorá je v havarijnom stave.

Objektivita, pravdivosť a transparentnosť RTVS? Zabudnite!

Definitívne rozhodnutie o rozdelení na televíziu a rádio ešte nepadli, no ministerka sa netají názorom, že deklarované atribúty verejnoprávnosti, nezávislosti, objektívnosti, pravdivosti a transparentnosti, sa nenaplnili. Takisto je to aj s avizovanou lepšou efektivitou využívania zverených verejných financií. Ministerka je presvedčená, že rozhlas a televízia si musia plniť svoju verejnoprávnu funkciu a prekáža jej , že sa z vysielania takmer úplne vytratil kritický, širokospektrálny pohľad na javy a udalosti v spoločnosti a namiesto toho dostali miesto bulvárne spracované témy vrátane osobných útokov. S tým treba urobiť poriadok.

Národnostné menšiny sa nemusia obávať

K otázke vytvorenia Fondu na podporu kultúry a zrušenia Fondu na podporu kultúry národnostných menšín sa Martina Šimkovičová vyjadrila, že síce ide o možnú alternatívu, ale celému procesu musí predchádzať diskusia so zástupcami dotknutých skupín. Ubezpečuje ale, že podpora kultúry národnostných menšín zostane zachovaná a ak k zmenám dôjde, tak v tom zmysle, že sa činnosť fondu/fondov zefektívni.

Popradčania: Nafetovaných -násťročných agresorov tu nestrpíme
Tínedžerské gangy sú niečo, čo sme donedávna poznali len z filmov. Lenže už pár rokov sa aj partie slovenských detí venujú nie len tradičnému pobehovaniu po zákutiach sídlisk, či fajčeniu cigariet potiahnutých rodičom. Čoraz častejšie sa partie... Čítať ďalej
12 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Podpora slovenského umenia a kultúry

Kvóty na slovenskú hudbu v rádiách sú efektívne, ale podsúvanie informácie, že ministerstvo bude niekde nasilu tlačiť slovenské filmy alebo  knihy do kníhkupectiev, je nepravdivé. Bude sa to týkať výlučne audia, vysvetlila.

„Chúlostivý“ obraz, ktorý vzbudil pohoršenie a vyvolal vášne     

Emócie progresívcov rozbúril nedávno aj nesúhlasný názor Šimkovičovej  na vystavenie obrazu umelca Andreja Dúbravského v priestoroch Slovenského rozhlasu. Ministerka svoj postoj odôvodnila takto: „ Predstavte si, že vaše maloleté dieťa ide do verejnoprávneho Slovenského rozhlasu napríklad na exkurziu a tam vidí obraz, kde jeden nahý ujo chytá druhého nahého uja za genitálie. A teraz čo? Vy dieťaťu začnete vysvetľovať, že veď to je umenie? Alebo mu poviete, že je to normálne? Poviete svojmu 6– či 7-ročnému dieťaťu, že je to bežný spôsob intimity medzi dospelými? Alebo nebodaj v celej spoločnosti?

Prepáčte, z môjho pohľadu je to zvrátené a nebojím sa to povedať. Neviem, prečo chceme silou-mocou vytvárať obraz v spoločnosti, že toto je to „normálne“, a to, čo tu bolo odnepamäti, je zrazu potrebné obhajovať. Načo sa teda chválime, že Európska únia zadefinovala nové piktogramy pre televízne programy, aby sa k detskému publiku nedostali nevhodné filmy a relácie? Či keď je to na obraze, je to umenie, a keď sú takéto scény vo filmoch, je to iné? No z môjho pohľadu nie. A myslím, že tým som vám odpovedala.“

Peniazom na dezinformácie odzvonilo

V rozhovore ministerka vysvetlila aj dôvod zrušenia grantovej výzvy na mediálnu výchovu a boj proti dezinformáciám. Zdá sa jej efektívnejšie presunúť peniaze na opravu strechy Slovenskej filharmónie. „Tieto peniaze si totiž chceli „transparentne“ rozdeliť progresívne mimovládky prepojené úplne očividne na opozičných politikov. Úplne bez hanby. Nebudem teraz zachádzať do detailov, koniec koncov, vnútorný audit stále prebieha, no dotačná chobotnica mala veľmi progresívne chápadlá.“ Vysvetľuje,.  A dodáva, že niekto „mal priam zvrátenú chuť obrať slovenskú kultúru o 300-tisíc eur,“ skonštatovala.   

Zmeny aj v divadlách

V súčasnosti prebieha v Národnom divadla v Košiciach audit, pretože ministerka dostala viacej podnetov na riaditeľa, no a čo sa týka Slovenského národného divadla, podľa Šimkovičovej “ak si niekto dobre robí svoju prácu , nemusí sa báť o svoje miesto“. Nechce však predbiehať, počká si na výsledky a ak bol porušený zákon, bude určite konať.

Plány s Maticou slovenskou

V závere rozhovoru sa ministerka vyjadrila k Matici slovenskej, ktorá dostane zelenú. „Naším cieľom je pripraviť pre Maticu slovenskú podmienky tak, aby mohla ešte lepšie a naplno využívať svoj potenciál. Tak, aby jej hlavnými aktivitami opäť bola odborná činnosť v oblasti vedy a výskumu. Napriek sťaženým podmienkam, ktoré mala Matica slovenská za posledné roky pod liberálnym vedením ministerstva, stále plnila svoje poslanie,“ skonštatovala. Plánujú sa však okrúhle stoly s relevantnými  zástupcami , aby Matica slovenská mohla svoju  činnosť v oblasti slovenskej literatúry, knihovníctva, etnológie, histórie, lingvistiky, pedagogiky, sociológie, politológie, práva aj ekonomiky vykonávať ešte lepšie ako doteraz.

OSTRÁ ŠIMKOVIČOVÁ: LGBTI+ MIMOVLÁDKY už od ministerstva kultúry nedostanú ANI CENT!
"Na úvod voľne použijem citát, ktorý som si prečítala v konzervatívnom portáli Štandard. "Chlapci v mejkape a ženskom oblečení, ktorí pred publikom predvádzajú sexualizovanú šou. Divoko zmaľované dievčatá robia to isté. Volá sa to Drag workshop."... Čítať ďalej
12 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik