Našli fígeľ na Orbána?
12 | 01 | 2024 I Milan Laca

Orbánovi  ponúkli  kompromis, v súvislosti s pomocou Ukrajine.

Európski diplomati našli riešenie, ktoré môže prekonať maďarskú blokádu pomoci Ukrajine.

Čiastočne ustúpia?

Predstavitelia EÚ uviedli, že Brusel môže v roku 2025 súhlasiť s myšlienkou revízie programu pomoci pre Ukrajinu na roky 2024-2027.  Tá sa, podľa EÚ uskutoční s prihliadnutím na posúdenie toho, ako sa využívajú peniaze daňových poplatníkov a či sa plnia podmienky stanovené pre Kyjev.

LIŠIAK ORBÁN: 50 miliárd eur Ukrajine? Vymyslel kšeft s EÚ
Maďarsko zvažuje, že prestane blokovať finančnú pomoc Ukrajine v hodnote 50 miliárd eur, ktorú v decembri vetovalo. Podmienkou je vraj ale postupné vyplácanie finančnej pomoci, pričom každý rok by sa všetky štáty bloku museli na pokračovaní... Čítať ďalej
11 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Komunikujú

„Udržiavame dialóg (s Maďarskom) a to je pozitívny aspekt,“ cituje Euractiv slová nemenovaného predstaviteľa, zapojeného do rokovaní s Budapešťou. Portál navyše uvádza, s odvolaním sa na svoje európske zdroje, že je možné navrhnúť mechanizmus „núdzovej brzdy“, ktorý môže aktivovať ktorýkoľvek členský štát EÚ, v prípade obáv o pridelené financie.

Ide o miliardy

Euractiv pripomína, že stáli predstavitelia EÚ sa 10. januára dohodli na čiastočnom mandáte na rokovania medzi Radou EÚ a Európskym parlamentom o balíku 50 miliárd eur pre Ukrajinu, hoci Budapešť nestiahla svoju hrozbu, že na mimoriadnom summite EÚ opäť vysloví veto.  Pôvodný návrh Európskej komisie na štvorročný balík pre Ukrajinu obsahoval dotácie 17 miliárd eur a pôžičky 33 miliárd eur. Maďarsko, podľa Euractivu uviedlo, že bude schopné schváliť takéto financovanie, ak sa 50-miliardový balík rozdelí na štyri 12,5-miliardové balíky, pričom sa o nich bude rozhodovať každý rok.

Pristúpi na kompromis?

Takýto audit by mal, podľa európskych predstaviteľov, umožniť maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, ktorý na decembrovom summite EÚ vetoval rozhodnutie prideliť Ukrajine 50 miliárd eur v rámci upraveného rozpočtu EÚ, opätovne (v prípade potreby) vyjadriť svoj nesúhlas s financovaním Kyjeva. Riešením teda bude kompromis, ktorý bude vyhovovať všetkým stranám, veria iniciátori.

Môžeme dobre spať, Ukrajinci upokojujú: NEBOJTE sa Ruska, je SLABÉ!
GUR: Rusko nie je schopné bojovať proti Európe na súši, celý kontingent je na Ukrajine. Hlavné riaditeľstvo ukrajinského spravodajstva IOM tvrdí, že Rusko nemá schopnosť viesť strategické útočné operácie proti iným krajinám na súši, pretože všetky... Čítať ďalej
10 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik