Ivan Ševčík: Zrušil by som aj ŠTS (VIDEO)
13 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Poslanec NR SR generál Ivan Ševčík (SNS / NK) v úvode Diskusie na palete vyjadril presvedčenie, že prípad smrti generála Lučanského pomôžu objasniť nie len svedkovia, ale aj ľudia z ružomberskej vojenskej nemocnice. Nechápe tiež rozdielne podmienky vo väzbe Lučanského a bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka, ktorý si z väzenia môže „ošéfovať“ nakrúcanie životopisného filmu.

Ševčík v Diskusii na palete hovorí aj o aktuálne prerokovávanej novele Trestného zákona a upozornil na fakt, že tým, že niektorí ľudia na Slovensko neboli vydaní kvôli ich ochrane pred zvláštnymi praktikami slovenských OČTK. Je si vedomý aj faktu, že tretieho prezidenta v rovnakej názorovej línii si Slovensko nemôže dovoliť, no kampaň proamerického kandidáta Korčoka bude zo zahraničia veľmi dobre dotovaná.

Kauza Lučanský traumatizuje slovenskú verejnosť

Ševčík si v súvislosti s vyšetrovaním úmrtia generála Milana Lučanského myslí, že po zmene vládnej garnitúry sa niektorým ľuďom, ktorí mali predtým obavu rozprávať o udalostiach vo väznici či v nemocnici, „rozviaže jazyk“.

„Vďaka novým výpovediam a skutočnostiam sa to podarí dotiahnuť do konca,“ vyjadril presvedčenie Ševčík, ktorý v jednom tíme s Lučanským a Mičietom v 90-tych rokoch minulého storočia rozložili aj skupinu obávaného banskobystrického bossa Mikuláša Černáka. Svoj názor na Lučanského smrť však neprezradil – ak chceme dospieť k zdarnému dovyšetreniu, nemôže vyložiť karty na stôl.

Judita Laššáková sa pýta: Neboli sme tak náhodou oklamaní? (VIDEO)
Právnička Judita Laššáková premýšľa nad tým, akým štátom „táto krajina“, teda Slovensko je. Výraz „táto krajina je obľúbeným u slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej, u jej predchodcu Andreja Kisku, ale aj u mnohých opozičných politikov. Až sa... Čítať ďalej
14 | 12 | 2023 | Eka Balašková

Väzba ako mučiaci nástroj

Černák – človek usvedčený z účasti na niekoľkých vraždách, si z väzenia môže pokojne vyberať miesta nakrúcania životopisného filmu a vyberá si hercov. Zatiaľ čo Milan Lučanský, ktorý bol vo väzbe a teda de jure nevinný, mal v cele vytvorené neľudské podmienky, ktoré vyšetrovateľom mali poslúžiť, ako donucovací prostriedok.

„Videl som list riaditeľovi väznice na sprísnenie podmienok jeho výkonu väzby a musím opvedať, že v živote by mi nenapadlo ani vrahovi takto znepríjemňovať život vo väzbe. Je rozdiel, keď dáte do väzby agresívnu osobu, ktorá má „nízke pudy“, alebo úplne vymazané citové zložky svojho chovania, je to iný prípad, ako dať do väzby človeka, ktorý sa dopustil napríklad ekonomickej trestnej činnosti, kde vôbec nie je predpoklad, že bude agresívny,“ upozorňuje vyšetrovateľ vo výslužbe.

Zložili sme sa na film o vrahovi

Natáčanie filmu o Černákovi považuje Ševčík za zvrátenosť. Tú vidí aj v tom, že z Fond na podporu umenia na tento film vyčlenil 600-tisíc eur.

„Máme toľko osobností, ktoré by si zaslúžili sfilmovanie ich životopisu, no my nakrúcame film o vrahovi. Je to zvrátené,“ dopĺňa Ševčík. Kým my sme čítali knihu, pozrieme si film, on tie zverstvá dokumentoval – vykopával pozostatky, zúčastňoval sa pitiev a cez výpovede celý dej vnímal. Práve preto nečítal ani knihy a nemieni sa ísť pozrieť ani na film.

Beztrestnosť ako výsledok novelizácie Trestného zákona

Ševčík vidí znižovanie sadzieb pri niektorých trestných činoch ako správnu cestu. Hovorí o tom, že tresty niekedy dokonca nespĺňajú účel. Navyše trest odňatia slobody nie je vždy na mieste a sudca prihliada na množstvo faktorov, ktoré trest môžu ovplyvniť. Novela zákona mu teda dá väčšie možnosti manévrovania, aj pri využívaní alternatívnych trestov. Ševčík vysvetľuje, že podmienka môže byť niekedy horšia, ako trest odňatia slobody. Počas podmienky odsúdený pracuje a je schopný nahradiť škody, ktoré svojim konaním napáchal. Pre spoločnosť je táto alternatíva menej nákladná.

Poslanci začali deň diskusiou k vetovanej novele kompetenčného zákona
Poslanci Národnej rady (NR) SR začali 16. deň 6. schôdze diskusiou k novele tzv. kompetenčného zákona, ktorý vetovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Návrh hovorí aj o zriadení nového ministerstva cestovného ruchu a športu. Prezidentka ho vrátila... Čítať ďalej
12 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

ÚŠP nemá opodstatnenie

„Aj čo sa týka rušenia ÚŠP, aj to je správna cesta. Takýto útvar Generálnej prokuratúry už nemá opodstatnenie na našej scéne. Dobre vieme, ako sa v predchádzajúcom volebnom období zdiskreditoval,“ hovorí Ševčík s tým, že toto je jediná cesta návratu k normálnemu právnemu štátu. Pritom o podkopávaní základov právneho štátu stále hovoria tí, ktorí majú o právnom štáte celkom iné predstavy a tomu si ho pri boji s opozíciou aj prispôsobili. Ševčík upozorňuje, že ÚŠP bola politická prokuratúra vykonávajúca určité pokyny už len tým, kto stojí na jej čele.

Dôkazom toho, že ÚŠP nemá opodstatnenie môže byť aj fakt, že všetci prokurátori, ako krajskí, tak okresní, majú rovnaké vzdelanie, rovnaké justičné skúšky a prax podľa platných zákonov. Ševčík si preto myslí, že či už na generálnej prokuratúre, alebo na nižších úrovniach sú aj starší a skúsenejší prokurátori.

„Dobre viete, že zo zahraničia nám nevydali Kučerku, Kaľavského, či Dannyho Kollára z Anglicka. Pretože cudzí štát chráni záujmy našich občanov a to je právo na spravodlivý proces bez politického vplyvu. Už aj v zahraničí usúdili, že tento právny štát nie je celkom v poriadku a je podľa scenára toho, kto dnes sedí v opozícii,“ vysvetľuje Ševčík.

Zrušil by aj ŠTS

Spolitizovaná však nebola len špeciálna prokuratúra, ale aj polícia. Verí však, že nový policajný prezident bude konať v prospech občana, nie politikov.

Podľa Ševčíka ani Špecializovaný trestný súd nemá opodstatnenie. Ako príklad uvádza práve prípad Mikuláša Černáka, ktorého odsúdil okresný súd v sídle kraja. Rozsudok tohto súdu bol právne čistý, profesionálny a nebolo tam žiadne pochybenie. Všetko sa odvíja od skúsenosti sudcu a prokurátora.

Korčok to prevalcuje

Jedna z množstva analýz hovorí o obrovských financiách, ktoré prišli na prezidentskú kampaň pána Korčoka, ktorý nakoniec tie voľby vyhrá. Analýza tiež hovorí o ďalších predčasných voľbách v horizonte dvoch rokov kvôli krehkosti koalície. Aj Ševčík uznáva, že počty sú skutočne tesné a číselne je koalícia krehká. Názorovo je však pevná a jednotná. Myslí si preto, že koalícia to ustojí aj napriek „Majdanu“, ktorý je podľa neho tiež financovaný zo zahraničia - ozvučenie, pódium a organizácia protestov v 13 mestách niečo stoja.

Čo sa týka prezidentských volieb, bude potrebné hľadať jedného silného pronárodne orientovaného kandidáta.

„Ak sa vyjadrí pán Pellegrini, budeme podporovať jeho, ale musíme hľadať kandidáta, ktorý „vyrazí karty z rúk“ progresívcom, probruselským a proamerickým aktivistom, aby sme si zachovali štátnu suverenitu,“ hovorí Ševčík.

Dôležité budú aj eurovoľby. Do EP podľa Ševčíka musíme dostať kandidáta, ktorý bude trvať na pôvodných cieľoch EÚ – ekonomickej výpomoci a spolupráci. Nie na súčasnom smerovaní k nezmyselným green-dealom, nesebestačnosti a vyzbrojovania Ukrajiny.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Politológ o jednej z najodpornejších lží
"Je veľmi ťažké zachovať si nadhľad a vnútornú slobodu pred zakalenou a jedovatou penou doby bez toho, aby sme sa ňou nechali ovplyvniť, je náročné chrániť ušľachtilé hodnoty života a všetko, čo robí našu existenciu čistejšou, krajšou a... Čítať ďalej
12 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik