DO ČESKA PRIŠLI RUSI... a Česi milujú nakupovanie u nich
13 | 01 | 2024 I Eka Balašková

102 korún za kilo klobás. Päťkilové balenie kolienok za necelých 210 korún. Rovnako päťkilové balenie dlhozrnnej ryže za necelých 130 korún. Lacná drogéria, lacné rybie konzervy, lacné údeniny, paštéty, sušienky. Všetko napospol z Pobaltia a Ukrajiny. Lenže pozor: Ide o ruský obchodný reťazec. Ako to v diskonte MERE vyzerá, zisťovali v jednej z prevádzok Parlamentní listy.cz. Cenový šok tu zažívajú Česi, no „u Rusov“ najviac nakupujú Ukrajinci.

Hoci kultúra predaja nie je ktovie aká, ceny čoraz viac lákajú aj domácich, nie len Ukrajincov. Reťazec MERE ponúka produkty vyrobené od Pobaltia, po Balkán, no českých výrobcov je zastúpených veľmi málo. A ak sú, Česi len pozerajú, za aké nízke ceny sa dá nakupovať aj to minimum domáceho tovaru a pritom konštatujú, že rozhodujúce sú ceny, nie bohatosť sortimentu. MERE však nie sú len potraviny, ale aj veľkokapacitné balenia drogérie, čo vyhovuje mnohým podnikateľom. Nehovoriac o tom, že ľudia si medzi sebou odovzdajú informácie, čo je najlepšia reklama.

Veľkú predajnú kultúru nečakajte

Tovar okrem chladených potravín je priamo na paletách. V pokladniach väčšinou pracujú Ukrajinky. Ukrajinci prevažujú aj medzi zákazníkmi, no situácia sa postupne mení – pribúda aj českých nakupujúcich.

„Prišli sme sa sem len pozrieť, pretože nám o tom hovorili známi. Máme plný košík, pretože toto sa fakt oplatí,“hovorí spokojne žena s tým, že boli v neďaleko stojacom britskom reťazci. Jej deti medzitým nadšene vyberajú kilové balenia sušienok.

Fico chce ZATOČIŤ s cenami: Kým opozícia ako zmyslov zbavená zachraňuje Lipšica, my riešime DRAHÉ POTRAVINY! (VIDEO)
Vláda by mala dosiahnuť taký stav, aby ceny potravín na Slovensku neboli vyššie ako v krajinách s vyššími príjmami a dôchodkami obyvateľov. Vo zverejnenom videu s ministrom financií Ladislavom Kamenickým a ministrom pôdohospodárstva Richardom... Čítať ďalej
08 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

České výrobky „do počtu“

Parlamentní listy.cz zisťujú, že tovar, ktorý sa v MERE predáva, pochádza z Pobaltia, Poľska, Ukrajiny a pár druhov sušienok z Macedónska. Z českých výrobcov sú tu zastúpené Karlovarské uzeniny, inak sortiment od domácich potravinárov je v predajni zastúpený minimálne.

Pri Karlovarských údeninách reportáž konštatuje, že nemecký predajca by ich výrobky bral, ale museli by sa prebaliť, pretože české výrobky by sa v susednom Nemecku nepredávali – takí sú tam, napriek EÚ, patriotmi.

Od domácich producentov sú aj rybie šaláty a špeciality. Potom len Pobaltie a Poľsko. Poľské klobásy kúpite za menej, ako sto korún za kilo. Litovská pečeňovka v dvojitom balení (cca 300g) 20,50 korún. Sušená litovská bravčová klobása, 230 gramov, je za päťdesiat korúnu. Kilo cesnakovej údené klobásy, rovnako z Litvy, vyjde na 102 korún.

Facebook / MERE Plzeň

České výrobky za takéto ceny...?

„Sme veľká rodina a tu je to pre nás ideálne. Máme šťastie, že sme to tu našli. Keď sa nás doma zíde vyše desať, tak to jedlo rýchlo zmizne. A tu mi trošku šetria peňaženku,“hovorí iná zákazníčka, ktorá si nákup v krajskom meste naplánovala v rámci cesty za inými povinnosťami. Platí to aj pre české výrobky, ktoré sú tiež extrémne lacné. Mnohí zákazníci tiež oceňujú, že pri jednotlivých druhoch nie je zas až taký veľký výber.

„Nepotrebujem päťdesiat druhov klobás, pokojne mi stačia tri, štyri,“ hovorí muž s nákupným vozíkom naplneným škatuľami.

Spoločnosť, ktorá prevádzkuje tento diskont, prvá svojho druhu v západných Čechách, patrí údajne akémusi Rusovi, žijúcemu v Pobaltí. Ten si práve vyberá výrobcov priamo na mieste. Nakupujúci pritom oceňujú, že sa dostanú k výrobkom, ktoré inde nekúpia.

„Nie sme blízko Poľska, aby sme tam šli za nákupmi a v Nemecku veľa poľských potravín nemajú. Tu v Plzni si nakúpim, okoštujem a budem sa iste vracať,“ myslí si ďalšia zákazníčka.

Kam za nákupnou turistikou? Rozhodne do týchto susedných štátov!
Novoročné výpredaje sú každoročne veľkým lákadlom pre mnoho ľudí. A predsa čo krajina, to rozdielny prístup a iné možnosti. Analytici odporúčajú neponáhľať sa a ešte mesiac počkať. Kam by ste napríklad za lacnými odevmi potom mali vyraziť? Kedy... Čítať ďalej
11 | 01 | 2024 | Mária Sliacka

Ukrajinci si pochvaľujú

„U nás je litovských, lotyšských, ale aj estónskych potravín veľa. Chodil som si pre naše špeciality do špecializovaných obchodov alebo mi ich vozili príbuzní a teraz mám možnosť si ich zas kúpiť. Odporúčam, sú fakt dobré, kvalitné – a lacné,“ sprisahanecky žmurká Ukrajinec Jurij, ktorý v Plzni niekoľko rokov pracuje, ako stavebný robotník. Jeho krajania už vediapo čom siahnuť, a miestni sa inšpirujú.

Aj to je MERE

V tomto reťazci kúpite od oblečenia, kuchynských potrieb aj množstvo drogérie. Poľské pracie gély sa dajú kúpiť za necelú stovku (5,5 litra), 120-kusové vlhčené vreckovky z Turecka vám predajú za 24 korún. Balenia sú možno pre bežnú domácnosť obrovské, no za „senzáciu“ to považuje majiteľ autodielne, ktorý predtým musel kombinovať nákupy v rôznych obchodoch. Tu to podľa svojich slov len „nahádže do vozíka“.

Len chcieť

„A potom že ceny nemôžu byť nízke. To nás len ohlúpujú a nikto z vlády sa s tým nechce babrať. To nie je o tom si len pozvať pánov riaditeľov na kávičku. Tým je nejaká naša vláda úplne niekde pri zadnej časti,“ rozčuľuje sa iný zákazník, podľa ktorého ak si zákazník nevie „dupnúť“, tak sa „dupe“ po ňom. A nie len po ňom, aj našich poľnohospodároch či výrobcoch.

Matovič sa bojí SPRAVODLIVÉHO TRESTU!
Poslanec NR SR Marián Kéry (Smer-SSD) vidí jasný dôvod toho, prečo sa rokovanie Národnej rady „zaseklo“ na obštrukciách opozície. Igorovi Matovičovi a jeho nohsledom ide o to, aby sa vyhli stíhaniu za to, čo tu za tri roky vlády napáchali na... Čítať ďalej
11 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Hanba ide bokom

Príležitosť je to aj pre nákupy na charitu alebo pre sociálne slabých. Nie je to hanba, pretože už teraz tu nájdete nakupovať človeka v obleku a hneď za ním robotníka. Otvorené je až do dvadsiatej, takže každý si má možnosť nakúpiť a zamestnanci majú plné ruky práce. Návštevnosť, a tým určite aj tržby lámu rekordy.

Dobrý chýr – najlepšia reklama

Spoločnosť čiastočne stavila aj na chýroch. Klasická reklama je veľmi drahá, niet však nad odporúčanie od známeho. Po Nežnej revolúcii aj k nám prišlo mnoho reťazcov zo západu a Hypernova, či Carrefour aj odišli. A nechýba ani výzva – český COOP v menších obciach stavil na samoobslužné predajne, čo môže byť pre mnohých seniorov problém, uzatvárajú Parlamentní listy.

Facebook / MERE Plzeň

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik