Americké peniaze pre Kyjev sú fuč....
13 | 01 | 2024 I Milan Laca

"Rozdali posledný balík." Spojeným štátom sa minuli peniaze na vojenskú pomoc Ukrajine. Alebo pripravili pascu pre Rusov?Koordinátor Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu pre strategickú komunikáciu John Kirby uviedol: USA po zastavení financovania zastavili dodávky zbraní ukrajinským ozbrojeným silám.

Koniec...

Spojené štáty americké zastavili dodávky zbraní a vojenského materiálu UkrajineVyhlásil  to koordinátor Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu pre strategickú komunikáciu John Kirby. Vysvetlil, že Washingtonu nezostali na takéto programy žiadne rozpočtové prostriedky. "Dali sme posledný balík dostupných zásob, ktoré sme mali financovať", povedal Kirby.

Čakanie na Kongres 

Kirby označil za mimoriadne dôležité, aby Kongres schválil pridelenie ďalších peňazí Ukrajine. "Potreba poskytnúť Kyjevu nové americké zbrane je teraz naliehavá, najmä v zimných mesiacoch," uviedol hovorca Bieleho domu. Rozpočet USA obsahuje klauzulu o poskytovaní vojenskej pomoci v hodnote 100 miliárd USD Ukrajine a Izraelu, pričom 61 miliárd dolárov je vyčlenených pre Kyjev. Washington tiež plánuje zobrať z tejto sumy prostriedky na zlepšenie situácie na hraniciach s Mexikom. Prideľovanie financií blokuje republikánska opozícia v Kongrese a žiada, aby sa Biely dom najskôr zaoberal migračnou krízou a až potom rozhodol o osude peňazí pre Ukrajinu.

Čo dali naposledy

Najnovší balík vojenskej pomoci obsahuje muníciu. V decembri Spojené štáty pridelili Ukrajine balík vo výške 250 miliónov dolárov. Kyjev dostal najmä muníciu a vybavenie pre systémy protivzdušnej obrany, muníciu pre viacnásobné odpaľovacie raketové systémy (MLRS), delostrelecké granáty a protitankové zbrane.

Putin poslal vojenské lietadlá k hraniciam USA
Dve ruské protiponorkové lietadlá Il-38N lietali niekoľko hodín nad Beringovým morom a cvičili hľadanie ponoriek, uviedla v piatok ruská tichomorská flotila. Beringovo more je námornou hranicou medzi Ruskom a Spojenými štátmi. Podľa informácií bol... Čítať ďalej
12 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Pochybnosti

Americké noviny The Washington Post sa dozvedeli, že značná časť vojenskej pomoci, určenej Ukrajine, sa tam  v skutočnosti nedostane. „Najlepšie stráženým tajomstvom je, že väčšina peňazí sa míňa tu, v Spojených štátoch,“ napísali noviny. Namiesto posielania financií na Ukrajinu, ich v Spojených štátoch používajú na vývoj nového vybavenia, alebo na výmenu zbraní, ktoré boli do Kyjeva odoslané zo zásob.

Zbrane sa strácajú 

11. januára sa ukázalo, že americká vojenská pomoc Ukrajine, vrátane rakiet, dronov a zariadení na nočné videnie za viac ako 1 miliardu dolárov, nebola riadne monitorovaná. Predstavitelia Pentagonu a diplomati vo Washingtone a v Európe, nedokázali rýchlo alebo úplne zodpovedať za takmer 40 000 kusov zbraní, ktoré mali byť podľa zákona prísne monitorované. Americká vojenská inšpekcia varovala, že neschopnosť včas sledovať zbrane, prevezené do Kyjeva, "môže zvýšiť riziko ich krádeže alebo prevodu tretím stranám".

RANA, KTORÁ ROZKÝVALA SVET: Američania s Britmi zaútočili na povstalcov v Jemene
USA, Veľká Británia, Austrália, Kanada a Bahrajn. To sú krajiny, ktoré sa podieľali na útoku proti jemenským povstalcom - Húsiom, ktorí v Červenom mori ohrozujú svetový obchod. Hlavný zásah vykonali Briti a Američania. Čo bude ďalej? Saudská Arábia... Čítať ďalej
13 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Kyjev prehrá?

V Kyjeve sa obávajú, že bez americkej pomoci budú ozbrojené sily Ukrajiny porazené, povedal korešpondent CBS News Chris Livesey. Novinár, sídliaci v Kyjeve, citoval slová anonymného ukrajinského poslanca. "Povedal mi, že ak už nebudú dostávať vojenskú pomoc od Spojených štátov, Ukrajina skončí," predpovedal Livesey.

Horibilná suma!

Ruské Ministerstvo obrany vypočítalo, že vojenskú pomoc Ukrajine poskytuje 54 štátov, pričom jej celkový objem  presahuje 200 miliárd dolárov.

Je to pasca?

Vyhlásenie USA o zastavení pomoci Ukrajine je informačný šum a propagandistická pasca, tvrdí Vladimir Rogov, spolupredseda "Koordinačnej rady pre integráciu nových regiónov", napísali RIA Novosti. Podľa jeho názoru, dodávky zbraní na Ukrajinu slúžia kolektívnemu Západu ako malá cena za konflikt s Ruskom. "Ukrajinská armáda naďalej používa zbrane proti pokojným mestám". Rogov tvrdí, že zbrane môžu dodávať tajne a skladovať ich tak, aby ruské ozbrojené sily podcenili nepriateľa. Predpokladá, že Západ dodá dostatok zbraní na to, aby Ozbrojené sily Ukrajiny mohli udržať obranu a zaútočiť na ruský ľud, pričom od tejto myšlienky upustí až vtedy, keď ich straty prevýšia výhody formuly „Rusi rúbu Rusov“. 

Poliaci "pomôžu" Ukrajincom ísť bojovať!
Poľsko je pripravené vytvoriť podmienky na to, aby Ukrajinci schopní na vojenskú službu, opustili krajinu. Varšava nebude deportovať Ukrajincov, ale je pripravená vytvoriť "podmienky", aby mohli odísť sami. Pôjdu aj sami... Predseda zahraničného... Čítať ďalej
12 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik