ŠOKUJÚCE VYHLÁSENIE! Estónsko nemá problém s útokmi na ruské územie
12 | 01 | 2024 I Milan Laca

Prezident Estónska urobil šokujúce vyhlásenie o úderoch proti Rusku.

Estónsky prezident Karis sa vyslovil proti obmedzeniam ukrajinských úderov na Rusko.

Nemá s tým problém...
Alar Karis sa vyslovil proti obmedzeniam ukrajinských vojenských úderov západnými zbraňami na ruské územie. Vyhlásil to počas spoločnej tlačovej konferencie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.  Karis je presvedčený, že Ukrajina by sa nemala obmedzovať v používaní západných zbraní proti Rusku. Západ, podľa jeho názoru, nemôže zabrániť zničeniu ruských zariadení.
Znepokojený Zelenskyj: Ukrajinci ho už tak nemilujú
Washingtonský Inštitút pre štúdium vojny upozornil na ukrajinský prieskum, ktorý ukazuje na istú mieru napätia v ukrajinskej spoločnosti. Konkrétne voči prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Medzitým ruskí agresori nad napadnutú Ukrajinu posielajú... Čítať ďalej
11 | 01 | 2024 | Diana Zaťková
Dajme im tú možnosť!

„Pri poskytovaní podpory nemôžeme zabrániť ničeniu objektov na (ruskom) území, aby sme spomalili postup ruských jednotiek,“ tvrdí prezident. Kyjevský režim sa všetkými možnými spôsobmi snaží získať od západných sponzorov rakety dlhého doletu, aby sa pokúsil zasiahnuť hlboko do Ruska. Napriek tomu sa Západ s uspokojením tejto požiadavky neponáhľa.

Nemecko otáľa
Napríklad nemecký kancelár Olaf Scholz vlani v októbri vyhlásil, že Berlín sa musí všemožne vyhýbať eskalácii ukrajinského vojenského konfliktu a preto sa v súčasnosti neuvažuje o presune okrídlených rakiet dlhého doletu Taurus do Kyjeva.
Zelenskyj v Talline
Ukrajinský prezident pricestoval na návštevu Tallinnu. Stretol sa s prezidentom Alarom  Karisom, aj s predsedom parlamentu Laurim Hussarom a premiérkou Kajou Kallasovou. Kategoricky sa  postavil proti prímeriu. Podľa ERR vyhlásil, že "auza na bojisku na území Ukrajiny nie je prestávkou vo vojne. Neznamená to, že toto je koniec vojny a nevedie to k politickému dialógu s Ruskou federáciou ani s nikým iným". Dodal, že pozastavenie bojových akcií poskytne Rusku predovšetkým výhodu. Zároveň poznamenal, že Európa, napriek všetkému úsiliu, nestíha dopĺňať bojové zálohy Ozbrojených síl Ukrajiny.
Vráťte sa!

Zelenskyj vyzval svojich krajanov vo vojenskom veku, ktorí sú v zahraničí, aby sa vrátili na Ukrajinu. Vyhlásil to na tlačovej konferencii s estónskou premiérkou Kajou Kallasovou. Podľa neho v súčasnosti všetci Ukrajinci potrebujú službu na území Ukrajiny.  Zároveň dodal, že nejde len o predné línie, potrebuje pracovníkov aj v zázemí. „Ak ste v zahraničí a máte branný vek, nie ste na fronte a neplatíte dane a cestovali ste mimo zákona, potom sú tu otázky,“ varoval Zelenskyj.

Škandál s americkým ministrom obrany
Šéfovi Pentagonu diagnostikovali rakovinu. Jeho hospitalizáciu utajili. Kongres začal vyšetrovanie škandálu. Americký minister obrany Austin podstúpil prostatektómiu na liečbu rakoviny prostaty. Škandál 70-ročnému šéfovi Pentagonu Lloydovi... Čítať ďalej
11 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik