Šéf TANAP-u Peter Olexa odstúpil z funkcie
11 | 01 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) vo štvrtok odstúpil z funkcie. Urobil tak po medializácii uznania viny vo veci prečinu z pytliactva. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

"Peter Olexa považuje celý medializovaný prípad iba za súčasť politického boja, ktorého sa nemieni zúčastňovať. Riaditeľ TANAP-u preto požiadal o svoje uvoľnenie z funkcie," priblížil rezort.

Podotkol, že Olexa pri výberovom konaní do funkcie predložil aktuálny výpis z registra trestov, ktorý neobsahoval žiaden záznam, čím splnil podmienku bezúhonnosti. "Ak bol Olexa ešte v roku 2013 uznaný vinným z prečinu pytliactva, informácia o tom sa môže nachádzať iba v odpise registra trestov, ktorým však MŽP nedisponuje, ani nemôže disponovať," ozrejmilo MŽP s tým, že odpisy z registra trestov si môžu vyžiadať na účely trestného konania iba orgány činné v trestnom konaní, prokuratúra a súdy.

Ministerstvo zároveň dodalo, že vyhlási na pozície riaditeľov správ TANAP-u a Národného parku Nízke Tatry riadne výberové konanie, do ktorého sa môže prihlásiť každý záujemca podľa zverejnených kritérií. "O konkrétnom termíne vyhlásenia výberového konania budeme informovať na webovej stránke ministerstva," uviedlo.

Olexa je právoplatne odsúdený za pytliactvo chráneného vlka dravého. Na jeho odchod z postu riaditeľa TANAP-u vyzvalo opozičné hnutie Progresívne Slovensko, strana SaS a mimoparlamentná strana Demokrati.

My iba pripomíname, že súd v Bratislave v roku 2017 právoplatne odsúdil Daniela Lipšica na podmienečný trest tri roky v prípade usmrtenia človeka pri dopravnej nehody na Vajnorskej ulici v Bratislave v roku 2016. Zároveň mu určil skúšobnú lehotu v trvaní päť rokov. Ale za šéfa ÚŠP sa to isté PS, SaS i Demokrati dnes bijú na námestiach!

Odchádza ďalší Budajov človek! Ministerstvo životného prostredia odvolalo riaditeľa NAPANTU
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR odvolalo riaditeľa Správy Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) Mareka Kuchtu. Pre TASR to potvrdil Kuchta s tým, že vo funkcii končí k štvrtku. "Odvolací dekrét mi osobne doručil štátny tajomník... Čítať ďalej
11 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik