Gröhling upadol do nemilosti
11 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Rezignujúci predseda strany Sloboda a Solidarita zmenil svojho čierneho koňa. Gröhling mu už nie je dosť dobrý. Tento politik stratil zrejme jeho dôveru pri vnútrostraníckych diskusiách a od nového roka sa s ním viac-menej nepočíta. Asi zapracovalo vianočné vínko, lebo, ako všetci vieme, in vino veritas. Hrozí tým ale rozkol v strane, ktorá sa stále tvári, že jej lojalita nechýba.

Kde sa vzal, tu sa vzal, objavil sa na scéne nový favorit, Marián Viskupič. Nikto ani len netušil, že by mohol byť tajným Sulíkovym esom v rukáve. Či to nepošramotí Gröhlingove ego a nezačne trucovať, nevieme. V strane vraj vládne „demokracia“.

„Každý jeden člen, či už bežný alebo predseda, bude podporovať nejakého kandidáta. Pán Sulík bude podporovať pána Viskupiča. Vďaka tomu nikto nebude môcť povedať, že som nejaký nasledovník pána Sulíka, alebo že budem nesvojprávny,“ podvrdil pre DenníkN Gröhling. Hovorí to s pokojom duši alebo cedí toto svoje vyjadrenie cez škrípajúce zuby?

Richard Sulík označil Viskupiča za „ekonomického experta“. Sám Sulík sa ekonomickým expertom označiť nedá, jeho sebavedomie o jeho schopnostiach ale určite nepochybuje. Gröhling nebude určite potešený, že ho zo svojej svorky vyradil a prestal mu čochrať sebadôveru.

Richard Sulík si aj ako čestný predseda, čo je v SaS novinkou, ponechal právo veta

Namiesto toho, aby sa venoval svojim austrálskym pštrosom, ponechal si Sulík právo strkať prsty do záležitostí strany, ktorej ťahal opraty. Či to je stále relevantné, či nie, nič to nemení na tom, že z tejto pozície bude môcť dávať nohu do dverí a do teplého hniezdočka bude môcť vpúšťať len toho, kto mu bude pochuti.

Vo svojom blogu sa Sulík vyjadril k tejto funkcii bližšie. „To znamená, že čestný predseda bude mať možnosť vrátiť republikovej rade jej ľubovoľné rozhodnutie na opätovné prerokovanie a potom bude potrebných deväť hlasov z trinástich namiesto jednoduchej väčšiny.“ „Čestný predseda“ bude teda môcť fungovať v pozícii, ktorá sa dá prirovnať trucovitému prezidentovi. Možno je to aj lepšie. Gröhling ani Viskupič totiž nepatria medzi osobnosti, ktoré sú obdarené akýmkoľvek náznakom charizmy. S týmto však Gröhling nesúhlasí. Tvrdí, že by prišiel nový predseda o autonómiu. Oceňuje skôr Sulíkove skúsenosti (nie schopnosti a danosti) v oblasti ekonómie.

Gröhling nesie Sulíkov odchod ŤAŽKO
Strana SaS by sa mala otvoriť osobnostiam verejného života, ako aj regiónom a dbať viac na pojem solidarity. V rozhovore pre TASR to uviedol predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling. V piatok (5. 1.) oznámil, že bude kandidovať za šéfa... Čítať ďalej
06 | 01 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Viskupič si na priazeň Sulíka určite nesťažuje

„Priebežne ma oslovovali naši členovia, že by boli radi, ak by som kandidoval. Takže možnosť zapojiť sa do súťaže o nového predsedu SaS som nosil v hlave dlhšie. Finálne som sa rozhodol počas vianočných sviatkov a 31. 12. som moje rozhodnutie kandidovať interne oznámil našim členom,“ vyjadril sa Viskupič pre TVNOVINY.sk. O náhlej podpore zo Sulíkovej strany však bližšie hovoriť nechcel... iba toľko, že verí, že sa strana bude stále držať pokope.

 „Som presvedčený, že sme dospelá strana a tentoraz zvládneme zmenu predsedu bez turbulencií. Naši členovia rozhodnú, koho považujú za najlepšieho kandidáta a koho chcú za predsedu. Ja za seba poviem, že v prípade prehry jasne podporím nového lídra,“ uviedol Viskupič.

Zo známych mien sa ako kandidátka spomína ešte stranícka turistka Mária Kolíková. Ďalšie mená potenciálnych straníckych predsedov sa uvedú v priebehu marca.

Šutaj Eštok na margo rušenia ÚŠP: OPOZÍCIA VESELO KLAME ĽUDÍ! (VIDEO)
Vládna koalícia vrátane HLASu nerobí nič iné ako to, čo ľuďom pred voľbami sľubovala a na čo vo voľbách dostala mandát. Ak sme raz sľúbili, že skončíme so zneužívaním časti prokuratúry a polície na politický boj proti opozícii, tak to aj dodržíme.... Čítať ďalej
11 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik