Pred 15-timi rokmi odišiel velikán novodobej slovenskej poézie (VIDEO)
11 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Jeho básne recitovali súťažiaci množstva recitačných súťaží či prehliadok, herci. Verše z nich si pre potrebu pokoja požičal aj nejeden slovenský politik. Nečudo, Milan Rúfus bol majstrom láskavého slova a autorom veršov, ktoré sa prihovárali všetkým generáciám. Jeho Modlitbičky, či prebásnené rozprávky majú čo povedať aj dnešnému uponáhľanému svetu. Dnes, 11. januára, uplynulo 15 rokov od jeho úmrtia.

Narodil sa 10. decembra 1928 v Závažnej Porube.

V rokoch 1948 – 1952 študoval slovenčinu a históriu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

Po skončení štúdia na Filozofickej fakulte až do dôchodku pôsobil ako asistent, neskôr docent dejín českej literatúry 19. a 20. storočia.

V období rokov 1971– 972 pôsobil aj na Instituto Universitario v Neapole, kde prednášal slovenský jazyk a literatúru. Žil a tvoril v Bratislave.

HUDOBNÝ SVET SMÚTI! ZOMREL BÝVALÝ ČLEN LEGENDÁRNEJ ROCKOVEJ SKUPINY! (FOTO)
Hudobný svet smúti! V utorok ráno zomrel vo veku 61-rokov bývalý člen legendárnej rockovej skupiny SCORPIONS. Kapela na sociálnej sieti X zanechala srdcervúci odkaz! V utorok ráno v Louisville zomrel bývalý bubeník kapely Scorpions a Kingdom Come... Čítať ďalej
10 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

V roku 1970 získal Štátnu cenu za literatúru a od rroku 1991 bol každoročne navrhovaný na Nobelovu cenu za literatúru.

Okrem toho bol držiteľom Radu Ľudovíta Štúra 1. triedy (1995); Svetová akadémia umení a kultúry so sídlom v USA mu v roku 1998 udelila Čestný doktorát literatúry; za zbierku Báseň a čas v roku 2005 získal Cenu ministra kultúry a rok na to mu za rovnakú zbierku bola udelená Cena Literárneho fondu za najlepšiu pôvodnú slovenskú tvorbu. V roku úmrtia mu bol udelený Pribinov kríž I. triedy – vysoké štátne vyznamenanie, za mimoriadne zásluhy a kultúrny rozvoj krajiny.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik