Popradčania: Nafetovaných -násťročných agresorov tu nestrpíme
12 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Tínedžerské gangy sú niečo, čo sme donedávna poznali len z filmov. Lenže už pár rokov sa aj partie slovenských detí venujú nie len tradičnému pobehovaniu po zákutiach sídlisk, či fajčeniu cigariet potiahnutých rodičom. Čoraz častejšie sa partie tínedžerov aj u nás venujú veľmi nevhodnej „zábavke“ – terorizujú celé svoje okolie, svoje výčiny si nahrávajú a zverejňujú v skupinách na sociálnych sieťach.

Prvé informácie o takomto „gangu“ prišli pred niekoľkými rokmi z Komárna, nasledoval Miloslavov, neskôr Hlohovec, kde v lete rodičia vzali spravodlivosť do vlastných rúk. Portál noviny.sk  informuje o tinedžerskom gangu pôsobiacom v Poprade. Matka jedného z napadnutých detí zverejnila status na sociálnej sieti, čo Popradčanov priviedlo k poznatku, že gangy tinedžerov fungujú na viacerých miestach. Dali preto dokopy iniciatívu Spolu proti strachu a šikane. Táto iniciatíva pripravila aj petíciu. Ľudia hovoria o opitých a nafetovaných tinedžeroch ukazujúcich svoje sily a všetci sa zhodujú – chcú bezpečný Poprad.

Nelichotivé prvenstvo má Komárno

Tunel pre peších popod železničnú stanicu v Komárne mal už dlhší čas „nedobrú povesť“. Kompetentných na jeseň 2021 rozhýbalo až video na sociálnej sieti, hoci v komárňanských facebookových skupinách si občania zvlášť Košickej ulice odovzdávali informácie o telefonátoch na mestskú policiu. Po videu vyšetrovateľ obvinil 15 ročné dievča z trestných činov vydierania a výtržníctva. Scenár bol rovnaký – dievčatá zaútočili na bezdomovca, rovesníka či seniora, okradli ho, prípadne zbili a kým prišla polícia, nikde nikoho.

Neskôr verejnosť šokoval prípad z Miloslavova a v lete minulého roku rodičia v Hlohovci vytvorili tzv. rodičovské hliadky, ktoré pôsobia preventívne – prípadných agresorov majú skôr odstrašiť od páchania svojich činov.

Otrasný prípad dievčenského gangu: "Kľakni si a pros o odpustenie"
Obyvatelia bývajúci na Košickej ulici na „dievčenský gang“ nie raz upozorňovali – dianie mali priamo pred očami a volávali Mestskú, prípadne štátnu políciu. Kým tí však prišli, nenašli na mieste ani obete a páchateľky už vôbec nie. Takže aj... Čítať ďalej
02 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Popradčania to nenechajú tak

Televízia Joj vo svojej reportáži informovala o skupinkách tinedžerov združujúcich sa po Poprade, kde útočia na okoloidúcich. Rodičia sa svoj strach rozhodli riešiť iniciatívou Spolu proti strachu a šikane.

„Môj syn bol naozaj napadnutý. Čo ma najviac vydesilo bolo to, že som o tom nevedela, že mi to nepovedal. Povedal mi, že sa bojí a cíti sa byť slabý, že mu to nie je príjemné a nechce už chodiť von,"povedala Mária Katriňaková Wawreková, mama 13-ročného napadnutého chlapca. O tom, že bol zbitý sa dozvedela od známych, no myslela si, že to bola bežná detská roztržka. Keď sa na to však opýtala syna, jeho reakcia ju znepokojila.

Rozhorčená napísala status

Matka o nepríjemnej skúsenosti svojho syna a o svojich obavách napísala na sociálnu sieť. Spustila lavínu – behom pár hodín reagovalo množstvo ľudí s podobnými skúsenosťami. Z reakcií je jasné, že nejde o jednu partiu, ale o viacero skupín stretávajúcich sa na rôznych miestach v Poprade. Podľa informácií TV JOJ útočia nielen na maloletých, ale aj na starších ľudí.

„Ľudia tam písali, že ich napadli v podchode alebo od autobusu prenasledovali dve dievčatá a neviem, čo všetko,"upresnila Mária.

Preverujú to policajti

"Povedal, že to bolo strašné a že si myslí, že ak by sa neozval, tak ten chlapec by môjho syna neprestal biť," uviedla Mária o tom, že ju kontaktoval priamy svedok útoku na jej syna. Nielen tento útok už preverujú štátni policajti.

„Policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Poprade budú vo zvýšenej miere preventívne vykonávať služobnú činnosť na miestach, kde by mohlo dochádzať k týmto skutkom,"informovala Jana Ligdayová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Prešove.

MALÉ BEŠTIE! Občianska patrola v Hlohovci rieši aj detské ilegálne zápasy (VIDEO+GALÉRIA)
Skupina tinedžerov doslova tyranizuje obyvateľov Hlohovca už niekoľko rokov. Svoje výčiny si zaznamenávajú na mobilné telefóny a záznam zavesia na TikTok, prípadne na inú sociálnu sieť. Rodičom v polovici leta došla trpezlivosť a z hodiny na hodinu... Čítať ďalej
30 | 09 | 2023 | Eka Balaskova

Žiadajú efektívnejší monitoring

Rodičia v obave o svoje deti, prípadne seniorov vytvorili na sociálnej sieti skupinu Spolu proti strachu a šikane. Chcú upozorniť na fakt, že monitoring jednotlivých mestských častí Popradu nie je dostatočne efektívny. Podľa oficiálnej stránky mesta sa objavil oznam o zvýšení hliadkovacej činnosti mestskej polície.

„Aj my ľudia musíme byť ostražití, keď vidíme, že sa niečo deje. Lebo aj keď tam polícia bude rýchlo, nebude rýchlejšia ako my, keď sme tam,"zdôraznila Mária.

Petícia hovorí jasne

Za rovnakým účelom – zvýšiť monitoring – Popradčania spísali aj petíciu. V nej sa ľudia vyjadrujú jednoznačne – chcú, aby bol Poprad slušným mestom a aby sa všetky tie útoky vyšetrili. Mestom sa pohybujú aj seniori, do školy chodia deti aj bez sprievodu rodiča, pre obyvateľov je preto bezpečnosť dôležitá.

„Nechcem, aby sme boli v našom meste ohrozovaní bandou deciek, ktoré nevedia čo so sebou. Nechcem mať strach púšťať moje deti von, a takisto nechcem mať strach o seba a rodinných príslušníkov.“

„Podpisujem, pretože je veľmi dôležité aby sa deti nemuseli báť chodiť von a už vôbec nie tých trápnych detí, čo si len potrebujú zvýšiť svoje ego na nejakých menších deťoch.“

„Pretože mám syna ktorý je tiež v pubertálnom veku rozprával mi že existuje v Poprade gang ktorý si hovorí „Herkules" a on sám sa ich bojí vyhýbajú sa im aj jeho kamaráti,“ reagujú podpisujúci.

Rodičia - toto ani netušíte! Viac než 26 percent vašich detí vo veku od 9 do 17 rokov sa stretlo so šikanovaním
Ako uvádza tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska skúsenosť so šikanovaním v roku 2021 má viac než štvrtina detí vo veku od 9 do 17 rokov. Aj táto informácia zaznela v relácii Rádia Lumen Zaostrené. Mladý človek chce na seba upútať... Čítať ďalej
19 | 01 | 2022 | Norbert Pančík

Ozval sa aj jeden zo svedkov

„Mám strach chodiť okolo hlučných tenegerov. Väčšinou ak je partička troch a viac, predbiehajú sa v ukazovaní sily. Napádajú väčšinou verbálne, ale myslím si že k fyzickému napadnutiu je veľmi tenká hranica. Väcsinou po zotmení nechodím von ak nemusím. Iba ak autom. Mám strach aj o syna keďže má krúžky kde končí okolo ôsmej večer a chodí cez podchod pri Výkriku (obchodný dom, pozn. red.), kde je to doslova strašidelné,“ uvádza jeden z rodičov.

„Chcem, aby boli ľudia  chránení. Dennodenne stretávam v oblasti Forumu skupinky pokrikujuce na ostatných. Neštítia sa tam chlastať a fetovať. Človek sa boji tadiaľ aj prejsť, lebo nevie, či ho nenapadnú. Skupinky majú aj 15 členov. Je až zarážajúce, že mesto s týmto nič nerobí,“ pridáva obyvateľ inej časti Popradu.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik