OBROVSKÉ NEŠŤASTIE! Z Vysokých Tatier sa už domov nevrátia dvaja Poliaci (FOTO)
11 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Vo Vysokých Tatrách prišli v stredu (10. 1.) o život dvaja poľskí turisti. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS) s tým, že nález telesných pozostatkov jedného z nich nahlásil náhodný turista v oblasti pod Batizovským žľabom v Bazitovskej doline.

"Prostredníctvom aplikácie HZS odoslal aj presnú polohu miesta nálezu. Krátko po tomto volaní sa s HZS spojili poľskí kolegovia so žiadosťou o pátranie po vozidle nezvestného poľského turistu, ktorý plánoval vystúpiť na Gerlachovský štít," uviedla HZS.

Horskí záchranári aj príslušníci Policajného zboru (PZ) SR prehľadali parkoviská v tatranských osadách, hľadané vozidlo napokon našli vo Vyšných Hágoch. Poľskí záchranári poskytli slovenským kolegom aj fotografie nezvestného turistu, pričom oblečenie na jednej z fotografií sa stotožňovalo s oblečením tela bez známok života v Batizovskej doline, ktoré objavil nálezca. Možnou príčinou smrteľnej nehody bol podľa HZS v tomto prípade pád so strhnutou doskovitou lavínou.

Záchranné akcie, zdroj: FB/HZS

"Vo večerných hodinách prišlo ďalšie tiesňové volanie, tentoraz od poľských záchranárov z TOPR (Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe). Nahlásili nezvestnosť ďalšieho poľského turistu, s informáciou o jeho poslednom pohybe v oblasti Zadného Gerlachu," doplnila HZS.

Slovenskí horskí záchranári z oblastného strediska Vysoké Tatry odišli pátrať do danej lokality, kde napokon našli aj ďalšie telesné pozostatky. Turista s najväčšou pravdepodobnosťou neprežil pád z hrebeňa v náročných zimných podmienkach.

O súčinnosť požiadala HZS ešte v podvečerných hodinách Letku Ministerstva vnútra SR, ktorá však nasledujúci deň pre nevyhovujúce poveternostné podmienky do oblasti neletela. Zo severnej strany sa podarilo vykonať zásah s pomocou leteckej techniky poľským záchranárom v súčinnosti s HZS. "Po prevoze do Starého Smokovca odovzdali pozostatky oboch mužov slovenskej polícii a pohrebnej službe. Overením totožnosti nebohých sa budú ďalej zaoberať príslušníci PZ SR," uzavrela HZS.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

BRUTÁLNA NEHODA Kamión VPÁLIL do zastávky! (FOTO)
Vo Zvolene na Lučeneckej za pumpou Shell smerom na Zvolenskú Slatinu narazil kamión do autobusovej zastávky. Informovala o tom Zelená vlna RTVS. Premávku riadia policajti, rátajte so zdržaním v oboch smeroch. Žena, ktorá v tom čase čakala na... Čítať ďalej
11 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik