NR SR: Pellegrini sa s tým nebabre, prezidentka jeho zákonný postup kritizuje
12 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Obštrukciami cez niekoľko hodín trvajúce príspevky do rozpravy sa prezentovali Gábor Grendel, Ľubomír Galko a že to dokáže aj Jozef Pročko - všetci z bývalého OĽaNO, už z minulosti vieme tiež. Peter Pellegrini (Hlas-SD) však ukázal, že aj na toto má Rokovací poriadok „liek“. Pri rokovaní o kompetenčnom zákone 12. januára bude rozprava obmedzená na 12 hodín. Predseda NR SR to dosiahol využitím paragrafu 35, informuje ta3.

„Eso“, ktoré Peter Pellegrini „vytiahol“, sa v histórii slovenských parlamentných rokovaní využívalo len veľmi výnimočne. Predsedu NR SR k tomu donútili vyhrážky a skúsenosti so správaním sa poslancov okolo Igora Matoviča a ich niekoľko hodín trvajúce pozmeňovacie návrhy. Televízia ta3 tiež vysvetlila, podľa akého kľúča teda bude vedená 12-hodinová rozprava. Tá sa nepáči ani prezidentke Zuzane Čaputovej.

Používaný výnimočne

Paragraf 35, ktorý sa rozhodol využiť Peter Pellegrini, bol v histórii použitý len dvakrát – v roku 2005 a 2011. Opozičné vyhrážky obštrukciami opozície donútili predsedu NR SR, aby ho využil aj v prípade prelomenia prezidentkinho veta pri kompetenčnom zákone, pripomína spravodajská televízia ta3. Igor Matovič a jeho hnutie sa totiž niekoľkokrát nechali počuť, že diskusiu mienia naťahovať čo najdlhšie, aby sa čo najviac oddialilo rokovanie o novele Trestného zákona, Trestného poriadku a trestných kódexov.

Prezidentka chce vystúpiť v parlamente
Prezidentka SR Zuzana Čaputová chce vystúpiť v pléne Národnej rady (NR) SR. Hovoriť chce o svojich výhradách k novele Trestného zákona. "Rozhodla som sa požiadať o vystúpenie v Národnej rade SR práve pre to, aby som mohla priamo poslancov... Čítať ďalej
11 | 01 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Matovič to sľúbil

„My sme sľúbili s mafiou nekolaborovať a presne tak konáme. Preto Gábor Grendel práve číta mnohohodinový pozmeňovák … a budeme obdobné čítať všetci poslanci klubu Slovensko … aj keď zostaneme v boji za spravodlivosť úplne sami. Každý deň navyše pre ÚŠP, je deň pre spravodlivosť na Slovensku,“ napísal Igor Matovič na sociálnej sieti ešte 20. decembra 2023.

Škrt cez rozpočet

Televízia ta3 vysvetľuje, že rozprava o kompetenčnom zákone bude trvať maximálne 12 hodín. Tie sú rozpočítané pre každú stranu. Rokovanie začne o 9-tej hodine a to, že koalícia svoj čas využiť nemieni znamená, že okolo 15-tej by mala byť diskusia k prelomeniu veta ukončená. Celkový čas rozpravy (12 hodín) je rozpočítaný nasledovne:

  • Smer-SSD (42 poslancov): 3h 21 min 36 s
  • PS (32 poslancov): 2h 33 min 36
  • Hlas-SD (27 poslancov): 2h 9 min 36 s
  • Bývalé OĽaNO (16 poslancov): 1h 16 min 48 s
  • KDH (12 poslancov): 57 min 36 s
  • SaS (11 poslancov): 52 min 48 s
  • SNS (10 poslancov): 48 min

ŠOK Z RUSKA! O prípravnom zápase so Slovákmi má vraj rozhodnúť ČAPUTOVÁ
Ruské médiá priniesli pre slovenskú verejnosť tak trocha šokujúcu informáciu! Slovenská reprezentácia chce odohrať prípravný zápas s Ruskom. Má to však veľký háčik. Alebo skôr hák. Rozhodnúť o tom musí Zuzana Čaputová, informuje dnes24.sk. Budú... Čítať ďalej
11 | 01 | 2024 | Mária Sliacka

Prezidentke sa to nepáči

Zuzana Čaputová kritizuje rozhodnutie Petra Pellegriniho o obmedzení debaty ku kompetenčnému zákonu len na dvanásť hodín.

Nie som fanúšikom okresávania limitu diskusie o dôležitých legislatívnych veciach,"uviedla hlava štátu.

„Vidím tam viaceré kolízie s Ústavou a dúfam, že poslanci budú mať dostatočný časový priestor, aj nad rámec tých dvanástich hodín, aby sa s dôvodmi oboznámili a podľa toho aj rozhodli," dodala.

Zuzana Čaputová, foto: screen ČT24

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik