VIDEO! Nemeckí farmári majú dosť zelenej abnormality a nenormálnosti štátu! NEMECKO DNES BUDE ÚPLNE PARALYZOVANÉ!
10 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová

Olaf Scholz by radšej zdvojnásobil peniaze pre Ukrajinu, ako by mal pomôcť nemeckým farmárom, ktorým by boli stiahnuté dotácie. Farmári vyšli do ulíc, uzatvárajú sa diaľnice a v stredu sa začne rekordný štrajk na železnici.

Národný akčný týždeň, ktorý spustili farmári proti poľnohospodárskej politike nemeckej vlády, je v plnom prúde. V pondelok demonštranti ochromili časti mesta, uzavreli niekoľko diaľničných vjazdov a so stovkami tisíc traktorov po celom Nemecku demonštrovali proti zrušeniu dotácií na poľnohospodársku naftu.

Farmárov podporuje strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) a CDU. AfD oznámila okamžitý akčný program pre nemecké poľnohospodárstvo, v rámci ktorého by sa bremeno všetkých poľnohospodárskych podnikov uvoľnilo a udržateľnosť a bezpečnosť dodávok v krajine by sa zabezpečila zachovaním vidieckych oblastí.

Medzitým sa nemecké verejnoprávne médiá podľa tradičnej metódy snažia označiť demonštrantov za extrémistov

„Pomocou bežnej taktiky ich chcú zatlačiť do krajne pravicového rohu, čím naznačujú, že krajná pravica tieto protesty využije alebo prevezme. Nemôžu ich ale umlčať, pretože protestuje sa po celej krajine. Toto je osvedčená taktika, videli sme to v celej Európe, na celom svete, dokonca aj v Amerike alebo vo voľbách v Španielsku, teraz v eurovoľbách vidíme, že umiernení voliči sú vždy doslova strašení tvrdením, že dôjde k prelomu pravice “, povedal v súvislosti s udalosťami Zoltán Kiszelly, riaditeľ politickej analýzy Századvég v Nemecku.

Nemecko môže byť paralyzované

Okrem demonštrácie farmárov sa oddnes v Nemecku začína aj štrajk na železnici. V praxi môže byť krajina úplne paralyzovaná. Železničná doprava sa môže zatiaľ zastaviť do piatku a zdá sa, že na urovnanie sporu o mzdy nie je žiadna šanca. Deutsche Bahn naznačili, že tých pár liniek, na ktorých sa jazdí, bude dlhších, no stále nevedia zaručiť, že odvezú všetkých.

Zoltán Kiszelly povedal, že na Západe vládne akási nespokojnosť, pretože životná úroveň sa oproti minulosti zhoršuje. Azda najdôležitejšie je, že toľko ľudí protestuje, pretože nemajú pocit, že sa situácia zlepší. Nevidia šancu na zmenu tradičnými demokratickými prostriedkami, preto využívajú ako nástroj blokádu, alebo rušňovodiči štrajk železníc, výsledkom čoho je, že čoraz väčšia nespokojnosť hľadá formu vyjadrenia,“ povedal. Zoltán Kiszelly.

Čiastočný úspech už farmári dosiahli, pretože zastavilo sa zrušenie oslobodenia od dane pre poľnohospodárske vozidlá, no zrušenie daňovej úľavy na poľnohospodársku naftu chcú realizovať v niekoľkých etapách.

Poľnohospodári by tak boli zasiahnutí zvýšením daní a výberom podpory, čo by viedlo k bankrotu mnohých fariem a rodinných podnikov.

Už majú dosť tej zelenej abnormality

Štandardné nemecké konzervatívne noviny Die Welt medzitým píšu, že skutočným problémom farmárov nie je ich živobytie, ale nenormálni antifarmári, ktorých vytvorili strany súčasnej vládnej koalície (hlavne Zelení). S radikálnymi vegánmi, ktorí sa vlámali do stajní zvierat, šikanovali deti farmárov v školách a poprední nemeckí politici dokonca pózovali s extrémnymi zelenými.

FARMÁRI MAJÚ JEDNODUCHO DOSŤ NENORMÁLNOSTI ŠTÁTU

Preto sa k nim pridáva stále viac ľudí (pekári, remeselníci, kamionisti). A to je dôvod, prečo je séria protestov pre vládu veľmi nebezpečná: nedajú sa jednoducho rozložiť peniazmi. Celú ležiacu ľavicovú zelenú politiku treba vyhodiť von oknom, ale odletela by s ňou aj celá vláda. 

Iná situácia je u rušňovodičov. 

Na nemecké pomery nezarábajú dobre a v poslednom desaťročí rast ich miezd zaostáva za nemeckým priemerom. Ich mzdové požiadavky (jednorazové zvýšenie miezd o 3000 eur a 555 eur mesačne) je však náročné splniť, pretože v nemeckom rozpočte vznikla diera vo výške 60 miliárd eur po tom, čo nemecký ústavný súd zabránil Scholzovým trikom. 

V tomto období vláda na čele s Olafom Scholzom rozhodla koncom roka o zdvojnásobení vojenskej pomoci poskytnutej Ukrajine do roku 2024, ktorá tak dosiahne 8 miliárd eur. Posúdenie nemeckého kancelára je strašne zlý; Bild nedávno zverejnil prieskum, na základe ktorého dve tretiny opýtaných uviedli, že Scholza treba vymeniť.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik