V Poľsku sa začínajú konať politické procesy. Premiér TUSK vypustil na bývalú koalíciu svojich psov
12 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Ako uviedla agentúra dunyanews.tv poľská polícia v utorok zatkla dvoch politikov obviňujúcich novú vládu za zneužitie moci. Následne boli pod ochranou prezidenta Andrzeja Dudu. Duda privítal členov bývalej vládnucej strany v prezidentskom paláci, keď polícia išla do ich domovov, aby ich zatkla. Poľské médiá informovali, že mužov zatkli v paláci. Varšavská polícia neuviedla žiadne podrobnosti, uviedla len, že zatknutie bolo „v súlade so súdnym príkazom“. Udalosti vystupňovali spory medzi novou vládou na čele s premiérom Donaldom Tuskom a konzervatívnou stranou Právo a spravodlivosť, ktorá vládla Poľsku osem rokov až do minulého mesiaca po porážke vo voľbách, ktoré sa konali v októbri.

Duda je úzko spätý s právom a spravodlivosťou a dáva jasne najavo, že bude proti Tuskovej agende. Dudove druhé a posledné funkčné obdobie trvá do polovice roku 2025. Tusk, ktorý prisľúbil, že obnoví demokratické normy v Poľsku, obvinil prezidenta, že po jeho volebnej porážke sa drží postupov strany Právo a spravodlivosť s cieľom vytvoriť chaos a nestabilitu, pričom povedal, že Duda „musí zastaviť toto divadlo, ktoré vedie k veľmi nebezpečnej situácii." Premiér tvrdil, že prezident bráni spravodlivosti tým, že poskytuje hľadaným mužom útočisko. Na tlačovej konferencii prečítal časť trestného zákona, ktorú údajne Duda porušil, za čo mu hrozí trest odňatia slobody na tri mesiace až päť rokov. "Len chcem, aby si prezident bol vedomý toho, do čoho ho jeho politickí priatelia vtiahli," povedal Tusk.

Spor sa sústreďuje na dvoch vysokopostavených členov zákona a spravodlivosti, bývalého ministra vnútra Mariusza Kaminského a jeho bývalého zástupcu Macieja Wasika, ktorí vyšli z paláca, aby sa porozprávali s novinármi niekoľko hodín pred ich zatknutím. "Neskrývame sa," povedal Kaminski. "Momentálne sme s prezidentom Poľskej republiky, kým zlo neprehrá." Kaminski a Wasik stoja za svojimi skutkami, ktoré Tuskova vláda považuje za zneužitie moci. Považuje za ne činy vykonané v roku 2007, keď pôsobili v predchádzajúcej vláde pod vedením strany Zákon a spravodlivosť. Duda im v roku 2015 udelil milosť, hoci právni experti diskutovali o tom, že takéto omilostenia sú vyhradené pre prípady, ktoré prešli všetkými odvolaniami.

V Poľsku sa začínajú politické procesy.

V júni poľský najvyšší súd zrušil milosť a nariadil obnovenie procesu. Kaminski a Wasik boli v decembri odsúdení na dva roky väzenia. Súd v pondelok vydal príkaz polícii, aby ich zatkla a odovzdala do väzenia. Trvajú na tom, že sú nevinní a Duda argumentuje, že udelenie amnestie zostáva v platnosti. V utorok Duda pozval Kaminského a Wasika do svojho paláca na ceremóniu, kde vymenoval dvoch úradníkov, ktorí pre nich pracovali, za svojich nových poradcov. Jeho kancelária zverejnila fotografiu, na ktorej pózuje so všetkými štyrmi. Predseda parlamentu Szymon Holownia ešte v ten deň odložil plánovanú schôdzu dolnej komory Sejmu, ktorá sa mala začať v stredu, na budúci týždeň.

POĽSKÝ PREMIÉR robí súdne reformy tak, aby vyhovovali Europarlamentu
Nová proeurópska vláda poľského premiéra Donalda Tuska, ktorá sa len nedávno ujala moci oznámila, že zruší súdnu reformu bývalej vládnucej strany Právo a spravodlivosť. Poľský parlament označil zmeny postihujúce konanie Súdnej rady vykonané bývalou... Čítať ďalej
21 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Kaminski a Wasik, ktorí boli v októbri opätovne zvolení za prokurátorov, povedali, že sa chcú na schôdzi zúčastniť, aj keď Holownia a ďalší trvajú na tom, že podľa zákona ich rozsudky o vine zbavia poslaneckého mandátu. Holownia uviedol, že situácia vytvorila „hlbokú ústavnú krízu...", ktorá nezaručuje, že rokovania Sejmu (poľský parlament) tento týždeň budú pokojné“. Tuskovi spojenci privítali zatknutia a povedali, že znamenajú návrat k „zodpovednosti voči úradom.“  „Nech je to varovaním pre politikov pre budúcu generáciu,“ napísal na sociálnej sieti minister zahraničných vecí Radek Sikorski. Bývalý premiér Mateusz Morawiecki bol medzi predstaviteľmi zákona a spravodlivosti, ktorí vyjadrili pobúrenie a označili zatknutých mužov za „politických väzňov“. Proeurópsky orientovaný Donald Tusk začal konať vo svojom úrade dosť radikálne a používa praktiky definovateľné ako totalitné súdne procesy.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik