Rýchla reakcia ÚŠP na tlačovú konferenciu SMER SSD
10 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová

Skrátené legislatívne konanie nemá žiadny dosah na to, ako dlho sa bude o návrhu zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) rokovať. Uviedol to predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) s tým, že ide o najvýznamnejšiu pripomienku. Úrad špeciálnej prokuratúry reagoval na tlačovú konferenciu Roberta Fica (SMER - SSD) takmer okamžite. Búria sa!

Tlačové vyhlásenie predsedu vlády SR Roberta Fica prebiehalo v presscentre Úradu vlády SR v Bratislave. Téma znela : Prečo tak Matovič a celá opozícia kričia za záchranu Lipšica?

Skrátené legislatívne konanie nemá žiadny dosah na to, ako dlho sa bude o návrhu zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) rokovať. Uviedol to predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) s tým, že ide o najvýznamnejšiu pripomienku.

"Tento argument úplne odpadá a my budeme veľmi slobodne komunikovať s predstaviteľmi Európskej komisie, že taká doba prerokovania je na Slovensku historická, nevídaná, a preto nie je žiadny dôvod brať na zreteľ tento argument, že sa o ňom rokuje krátko alebo v nejakom zrýchlenom konaní," skonštatoval Fico. Dodal, že v parlamente budú svedkami stoviek vystúpení a tisícov faktických pripomienok.

Predpokladá, že sa o návrhu bude rokovať do marca.

Zákon o rušení ÚŠP je podľa Fica široko diskutovaný v médiách, odborne aj laicky

Na rušení ÚŠP premiér stále trvá, vo funkčnosti ponechajú iba Špecializovaný trestný súd. "Máme k dispozícii všetky odborné podklady, ktoré potvrdzujú, že Generálna prokuratúra ako taká bez akýchkoľvek ťažkostí vie prebrať agendu ÚŠP a zabezpečiť kontinuitu, pokiaľ ide o vyšetrovanie týchto vecí," podotkol Fico.

Postavenie špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica považuje za neudržateľné. Lipšic podľa Fica nedáva žiadnu záruku toho, že ÚŠP bude pracovať profesionálne a nestranne.

Navrhovaná novela Trestného zákona podľa ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) harmonizuje trestné sadzby s okolitými krajinami. "My, samozrejme, na jednotlivé poznámky aj od odbornej verejnosti reagujeme a budeme reagovať, či nejakými vyjadreniami, prípadne aj prípravou pozmeňujúcich návrhov," deklaroval minister.

Páchatelia odsúdení na dlhoročné tresty odňatia slobody nemajú v súčasnosti podľa neho motiváciu nahradiť škodu. "Žiaden výsledok z takéhoto trestu odňatia slobody nemáme, pretože páchateľa sme nenapravili a účelom trestného konania má byť v prvom rade naprávať páchateľa," podotkol.

Takmer okamžitá reakcia Úradu špeciálnej prokuratúry! Búria sa

Reakcia Úradu špeciálnej prokuratúry bola zverejnená na sociálnej sieti takmer okamžite. Preberáme v plnom znení.

Na tlačovej konferencii predstaviteľov súčasnej vládnej koalície z dnešného dňa (t.j. dňa 10.01.2024), na ktorej malo zaznieť konštatovanie, že Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR má alebo mal kryť trestnú činnosť pána Igora Matoviča, zazneli viaceré zavádzajúce a nepresné informácie, a preto považujeme za potrebné uviesť nasledovné fakty:

- Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR konajú vo svojich trestných prípadoch bez akejkoľvek politickej preferencie, bez ovplyvňovania, čoho jasným dôkazom sú okrem iného aj viaceré prípady, ktoré sa týkali aj bývalých vlád, ktoré vykonávali mandát v rokoch 2020 – 2023 (napr. kauza SPF, stíhanie riaditeľa SIS, obvinenie bývalého šéfa TIPOSu, vládnych poslancov atď.). Prokurátori ÚŠP sa preto dôrazne ohradzujú voči nepodloženým a zavádzajúcim vyjadreniam verejne činných osôb, že konajú podľa vôle alebo pokynov konkrétnych politických predstaviteľov.

- Predmetná zápisnica o trestnom oznámení zo dňa 08.10.2020 bola prokurátorom ÚŠP ešte v roku 2020 odovzdaná na ďalší zákonný postup viacerým vyšetrovateľom NAKA, pričom predovšetkým orgány polície sú povolané na objasňovanie a odhaľovanie trestnej činnosti.

- Navyše údaje, ktoré boli oboznámené z predmetnej zápisnice (ktorá je mimochodom súčasťou spisového materiálu minimálne jednej živej trestnej veci) neboli oboznámené v celom rozsahu, pričom je nevyhnutné dôsledne vyhodnocovať aké informácie podávateľ oznámenia podáva, ako ich získal, či bol priamym svedkom skutku, alebo len reprodukuje to, o čom sa dozvedel pri výkone svojej verejnej funkcie. Ďalej je potrebné vyhodnocovať v akom rozsahu bola zápisnica oboznámená, čoho sa vcelku týkala a na aké obdobie sa vzťahovala a pod.

- Možno len doplniť, že uvedené údaje (informácie) sa mali týkať činnosti súčasného opozičného poslanca z rokov 2004 až 2007, sumy boli uvedené v slovenskej mene, ale predovšetkým je nevyhnutné zdôrazniť, že uvedená daňová vec už bola predmetom trestného konania, ale i preverovania zo strany finančnej správy, ale i Kriminálneho úradu finančnej správy, pričom je verejne známe, že výsledok trestného konania bol taký, že trestné stíhanie bolo zastavené z dôvodu premlčania. Tento záver bol konštatovaný v roku 2017, teda v čase, kedy bol pán Tibor Gašpar policajným prezidentom.

- V závere uvádzame, že predmetné podozrenia ani neboli vo vecnej príslušnosti tunajšieho úradu.

VIDEO z TK strany SMER - SSD

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik