POĽSKÝ MINIPUČ - TUSK IDE CEZ MŔTVOLY: Polícia v prezidentskom paláci zatkla bývalých vládnych ministrov
11 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Polícia vtrhla do Prezidentského paláca v Poľsku, aby zatkla politikov nedávno zosadenej pravicovej vlády po čerstvom rozhodnutí súdu priateľského k novej vláde, informuje Breitbart.

Polícia v utorok zatkla bývalého poľského ministra vnútra Mariusza Kamińského a námestníka Macieja Wąsika, zrejme v rámci snahy o zviazanie nedostatkov novonastolenou globalisticko-centristickou vládou Donalda Tuska. Dvojicu zobrali policajti v Prezidentskom paláci po tom, čo samotný prezident Andrej Duda opustil budovu.

Progresívci sa činia! Brutálne zatknutie politikov

Duda vyjadril svoje rozhorčenie nad „brutálnym“ zatknutím politikov v oficiálnej budove a povedal: „Nebudem mať pokoj, kým minister Mariusz Kamiński a jeho kolegovia nebudú opäť slobodní ľudia, ako by mali byť, kým nebudú prepustení z väzenia“. Prezident tvrdí, že zatýkanie bolo nezákonné.

Poľský premiér Mateusz Morawicki sa tiež vyslovil proti zatýkaniu, ocenil úspechy svojej krajiny v ukončení politického prenasledovania po skončení studenej vojny a povedal, že za 35 rokov od konca Sovietskeho zväzu „nikto nebol v našej krajine prenasledovaný politické názory a neboli zadržiavaní žiadni politickí väzni“. To sa teraz zmenilo, povedal a pokračoval: „Po prvý raz od temných dní totalitnej vlády máme v Poľsku politických väzňov. Sú nimi bývalý minister vnútra Mariusz Kamiński a námestník Maciej Wąsik.

„Obaja sú členmi poľského parlamentu. Obaja bojovali proti komunistom. Obaja bojovali za spravodlivosť v slobodnom Poľsku... žiaľ, obaja sú obeťami politickej pomsty, ktorej cieľom je vláda Donalda Tuska."
V Poľsku sa chystá MEGA protest! Výzva znie: Musíme sa postaviť a brániť hodnoty, na ktorých je Poľsko založené!
Bývalý poľský premiér Morawiecki ohlásil v Poľsku megaprotest na ktorý zvoláva všetkých Poliakov. Výzvu zverejnil na sociálnej sieti X a znie: Musíme sa postaviť a brániť hodnoty, na ktorých je Poľsko založené! Bývalý poľský premiér Mateusz... Čítať ďalej
05 | 01 | 2024 | Tibor Malý
Zneužitie moci zo strany novej vlády

Morawicki uviedol, že zatknutia boli „objavným“ porušením poľského práva a ústavy a išlo o zneužitie moci zo strany novej vlády. Povedal: „a toto sa deje vo veľkej krajine Európskej únie v 21. storočí... je to zdroj veľkej hanby“.

Minister Mariusz Kamiński, ktorý bol protikomunistickým aktivistom počas sovietskej éry a poslancom parlamentu od 90. rokov, bol počas poslednej vlády Donalda Tuska v roku 2010 odvolaný z vlády a obvinený zo zneužitia právomocí v súvislosti so škandálom Poľská krajina, ktorý spôsobil pád predchádzajúcej vlády. Kamiński a Wąsik obvinenia odmietli, ale nakoniec boli odsúdení o päť rokov neskôr, avšak rozsudok okamžite zrušil prezident Andrzej Duda, ktorý dvojici a dvom ďalším udelil milosť.

Či bola táto milosť legálne prípustná, prebehlo tam a späť medzi rôznymi súdmi s rôznou príslušnosťou. Nový rozsudok ich minulý týždeň opäť uznal vinnými a vydali zatykače, no aj po tom rýchlo nasledoval ďalší súd, ktorý zistil, že zbavenie ochrany poslancov bolo nezákonné. Zdá sa, že druhé rozhodnutie a ďalšie zistenie, že prvý súd aj tak nemá právomoc zrušiť prezidentské milosti, boli ignorované.

Tusk ide cez mŕtvoly

Zhodou okolností toto rozhodnutie o zatknutí prišlo v ten istý deň v decembri 2023, keď poľská polícia vstúpila do varšavského televízneho štúdia TVP a kanál prestal vysielať, čo bola doteraz jedna z najpozoruhodnejších udalostí novej Tuskovej vlády.

Kamiński a Maciej Wąsik boli zatknutí v Prezidentskom paláci, kde je stále hlavou štátu ich spojenec z PIS Andrej Duda a kam vycestovali za ochranou. Kamiński, ktorý bol v komunistickej ére politickým väzňom, prirovnal príkaz na jeho zatknutie k tomu času v oznámení zverejnenom pred jeho zatknutím a uviedol, že napriek rozsudku zostal poslancom parlamentu a že má v úmysle bojovať a zostať slobodný človek. Údajne teraz drží hladovku.
 

správe pre Politico minister spravodlivosti v novej poľskej vláde odpovedal: „Samozrejme, každý má právo nejesť a nepiť“.

Minipuč v Poľsku, zdroj: X/Voice of Europe

Bývalý eurokrat a globalista-centrista Donald Tusk možno nezískal dostatok hlasov na svojej platforme obnovy „právneho štátu na to, aby vyhral minuloročné národné voľby, ale dokázal vybudovať koalíciu s dvoma malými stranami, aby vytvoril novú vláde a vylúčenie pravicovo-konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PIS) z funkcie.

Zákonodarcovia a podporovatelia PIS sa pokúšali oddialiť príchod novej vlády a od jej zavedenia spochybňujú niektoré Tuskove metódy, ktorý pred voľbami varoval, že po víťazstve bude potrebovať len hodiny na prerobenie Poľska. Krajina teraz skutočne vykazuje určité známky toho, že sa nachádza v procese takzvaného sebaprevratu, ktorý je definovaný ako inak demokraticky zvolená vláda podnikajúca mimoriadne kroky na upevnenie svojej moci

Tiene sa vynorili rýchlo po návrate Andreja Dudu k moci v posledných týždňoch, keď nová vláda okamžite odvolala vedenie mediálnych organizácií a v sídle veľkej televíznej stanice bola dokonca nasadená polícia.

V skutočnosti, ako poznamenal Politico, zhon s prevzatím kontroly nad všetkými inštitúciami po opätovnom získaní kontroly nad vládou bol „kritizovaný za ohýbanie alebo dokonca porušenie zákona“.

Ako by vystrájala opozícia, keby toto robil Fico? No to si nedokážeme ani predstaviť!

POZOR! Poľsko pritvrdilo! Za alkohol za volantom vodičovi vezmú auto. Navždy!
S evidentne tvrdšími následkami budú musieť od 14. marca počítať tí, ktorí budú v Poľsku pristihnutí pri šoférovaní pod vplyvom alkoholu. Pristihnutým, ktorým za volantom namerajú poľskí policajti viac ako 1,5 promile alkoholu v krvi, ho môžu... Čítať ďalej
03 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik