LIŠIAK ORBÁN: 50 miliárd eur Ukrajine? Vymyslel kšeft s EÚ
11 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Maďarsko zvažuje, že prestane blokovať finančnú pomoc Ukrajine v hodnote 50 miliárd eur, ktorú v decembri vetovalo. Podmienkou je vraj ale postupné vyplácanie finančnej pomoci, pričom každý rok by sa všetky štáty bloku museli na pokračovaní finančnej pomoci jednomyseľne zhodnúť. Podľa kritikov si tým chce premiér Viktor Orbán vynútiť každoročné ústupky únie voči Maďarsku pod hrozbou, že inak pokračovanie finančnej pomoci neschváli, informujú české Parlamentní Listy s odvolaním sa na POLITICO.

 

Maďarsko v decembri vetovalo ako jediný štát finančnú pomoc Ukrajine vo výške 50 miliárd eur, ktoré mali držať rozpočet Kyjeva do roku 2027. Po vete na summite ostatné vlády na Orbána naliehali, aby ustúpil, najmä preto, že v stávke je aj americká finančná podpora Ukrajine. Predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že dosiahnutie dohody, ktorá si vyžaduje podporu všetkých vlád EÚ, je „prvoradou prioritou“.

Minulý týždeň podľa informácií bruselského denníka Politico Maďarsko predložilo kompromisnú ponuku na zasadnutí rozpočtových úradníkov EÚ 27. Podľa troch diplomatov EÚ Budapešť signalizovala, že by mohla financovanie schváliť, ak by každoročne museli všetky štáty bloku finančnú injekciu jednomyseľne potvrdiť.  

"O rozpočtovej otázke rokovali niektorí vedúci predstavitelia EÚ a Orbán aj na piatkovom spomienkovom stretnutí bývalého predsedu komisie Jacquesa Delorsa v Paríži," uviedol jeden z diplomatov EÚ.

Z praktického hľadiska by maďarský návrh dal Orbánovi právomoc každoročne blokovať financovanie Ukrajiny zo strany EÚ – alebo si vynútiť ústupky zo strany Bruselu za zrušenie svojho veta. Týmto spôsobom už Orbán na konci roka dosiahol odblokovanie približne 10 miliárd eur pre Maďarsko, ktoré boli zmrazené kvôli porušovaniu zásad právneho štátu.

Podľa diplomata oboznámeného s priebehom piatkového rokovania Maďarsko navrhlo, aby EÚ každoročne poskytovala Ukrajine 12,5 miliardy eur vo forme grantov a pôžičiek. Podľa pôvodného návrhu komisie sa 50 miliárd eur skladalo zo 17 miliárd eur v grantoch a 33 miliárd eur v mimorozpočtových pôžičkách do roku 2027.

Delenie Ukrajiny? Orbán to navrhol už dávno!
Bývalý americký spravodajský dôstojník Ritter pomenoval región, ktorý sa plánuje odtrhnúť od Ukrajiny. Scott Ritter: Zakarpatský región sa plánuje odtrhnúť od Ukrajiny. Odtrhnú sa? Zakarpatská oblasť sa plánuje odtrhnúť od Ukrajiny pre... Čítať ďalej
28 | 12 | 2023 | Milan Laca

Diplomati z niekoľkých hlavných miest EÚ sa vyslovili proti tomuto plánu s tým, že riešenie z roka na rok by Ukrajine odoprelo dostatočnú predvídateľnosť. „VFR (sedemročný rozpočet EÚ) je viacročný rámec, nemôžeme to robiť z roka na rok,“ uviedol jeden z úradníkov EÚ. O pláne budú veľvyslanci EÚ rokovať budúci týždeň.

Cieľom je dohoda, na základe ktorej Maďarsko zruší svoje veto finančnej pomoci Ukrajine. Ak sa tak nestane, pripravuje vraj exekutíva EÚ záložný plán, ako prekonať neústupnosť Budapešti a pokračovať v prísune peňazí na Ukrajinu bez príspevku Maďarska, čo maďarská strana víta.

„Maďarsko víta skutočnosť, že Európska komisia dosahuje dobrý pokrok pri vypracovávaní plánu B, ktorý predpokladá, že financovanie Ukrajiny by malo byť zabezpečené z prostriedkov mimo rozpočtu EÚ. To, čo oni považujú za plán B, bolo pre Maďarsko plánom A,“ uviedol maďarský diplomat.

POĽSKÝ MINIPUČ - TUSK IDE CEZ MŔTVOLY: Polícia v prezidentskom paláci zatkla bývalých vládnych ministrov
Polícia vtrhla do Prezidentského paláca v Poľsku, aby zatkla politikov nedávno zosadenej pravicovej vlády po čerstvom rozhodnutí súdu priateľského k novej vláde, informuje Breitbart. Polícia v utorok zatkla bývalého poľského ministra vnútra... Čítať ďalej
11 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik