Uhrík Šimkovičovej: KONAJTE, UŽ NIE JE ČAS NA VÝHOVORKY!
09 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Europoslanec Milan Uhrík (Republika) dal, ako snáď jediný stranícky líder, vláde povestných sto dní, počas ktorých mali noví ministri čas zorientovať sa vo svojich rezortoch. Oslovil ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nom. SNS), aby niečo robila s desaťtisícovými dotáciami na dúhové mimovládky.

Na Facebooku v statuse vyčíslil, čo všetko je podporované z Fondu na podporu umenia (FPU) pre rok 2024:

  • 47-tisíc eur na dúhový divadelný festival Drama Queer
  • 20-tisíc eur pre dúhový časopis   Queer Youth Slovakia
  • 20-tisíc eur pre gender magazín Glosália
  • 15-tisíc eur pre rodovo orientované združenie Aspekt
  • ...a mnohé ďalšie

Uhrík si uvedomuje, že nie všade sa už postíhalo vymeniť vedenie organizácií patriacich pod jednotlivé ministerstvá, no nepáči sa mu, že medzi ne pratrí aj Fond na podporu umenia.

„Čo tam však tí slniečkari ešte robia?! Už mali byť dávno preč, a nie rozdávať státisíce zo štátu na dúhovú agendu. Pani ministerka Šimkovičová, konajte! Už nie je čas na výhovorky,“uzatvára Uhrík svoj status.

Keď sa bližšie pozrieme na Rozhodnutie riaditeľa FPU vidí, že neboli podporené inštitúcie, ako napríklad Spišské divadlo. Ich Divadelný Spiš 2024 nebol podporený. Odborná komisia odporúča projekt nepodporiť vzhľadom na neujasnenú priestorovú a ideovú dramaturgiu festivalu.

Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi a jeho projekt Z rozprávky do rozprávky na takmer 11-tisíc eur neboli podporené tiež - odborná komisia odporučila nepodporiť projekt vzhľadom na málo ambicióznu dramaturgiu a slabú umeleckú úroveň vybraných divadelných diel.

Na ovplyvňovanie verejnej mienky Slovákov USA vynakladajú astronomické sumy
Súčasná vládna garnitúra sa už pred voľbami prezentovala úmyslom nedotovať mimovládne organizácie, ktoré sú financované zahraničím. Ak si niekto myslí, že ide o všelijaké neziskové organizácie poskytujúce starostlivosť seniorom, terapiu ľuďom s... Čítať ďalej
30 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik