Ruská armáda sa rýchlo rozrastie: ZBROJENIE NABERÁ NEVÍDANÉ OBRÁTKY! (VIDEO)
09 | 01 | 2024 I Milan Laca

Čím bude vyzbrojená ruská armáda v roku 2024? Ruské ozbrojené sily dostanú tento rok nové typy zbraní. Konflikt s Ukrajinou veľmi ovplyvnil plány velenia ruského ministerstva obrany na prezbrojenie armády.  

Nové pluky a divízie
V októbri podpredseda Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev pripomenul, že v roku 2024 sa plánuje vytvorenie armádneho zboru, siedmich divízií, 19 brigád, 49 plukov a flotily ozbrojených síl. To si vyžiada približne 450-tisíc ľudí. Ešte predtým, v januári 2023, minister obrany Sergej Šojgu oznámil zvýšenie počtu príslušníkov armády na jeden a pol milióna do roku 2026. Úplný zoznam zmien však nie je známy.  
Zbrojenie 
Nové formácie treba zabezpečiť nielen personálne, ale aj zbraňami. Minister financií Anton Siluanov oznámil celkovú výšku výdavkov na obranu v roku 2024 – takmer 11 biliónov rubľov. Hlavný podiel pôjde na nákup vojenskej techniky.  
Prezbrojenie
V posledných desaťročiach boli pozemné sily mnohých krajín financované na zostatkovej báze, Spojené štáty americké sa spoliehali na letectvo a námorníctvo. Rusko v tomto smere nebolo výnimkou, no ukrajinský konflikt ukázal, že rozsiahla vojna si vyžaduje veľa vybavenia. Treba ho neustále vylepšovať, prispôsobovať sa novým zbraniam, ktoré nepriateľ má. Armáda pocítila prioritu v prezbrojovaní.
Vojnová HYSTÉRIA vo Švédsku! A nielen tam
Švédske vojenské vedenie vyzvalo občanov, aby sa pripravili na vojnu. Musíte byť pripravení! Hlavný veliteľ: Švédi musia byť pripravení na možnosť vojny. Mier nie je vo Švédsku stálicou, takže občania musia byť pripravení na možnosť vojny.... Čítať ďalej
09 | 01 | 2024 | Milan Laca
Tanky a iné...
Pozemné sily budú naďalej dostávať moderné bojové tanky. V prvom rade T-90M Proryv, T-72B3M a T-80BVM, ktoré sa dobre osvedčili v boji. Nové  sa od predvojnových výrazne líšia, dostali ďalšie pancierovanie, vybavenie na potlačenie dronov a moderné komunikačné vybavenie. Motostrelecké jednotky dostanú obrnené transportéry BTR-82A, bojové vozidlá pechoty BMP-3 a modernizované BMP-2M. Delostrelci dostanú 152 mm samohybné delá Msta-S a najnovšie kolesové húfnice Malva, ktoré prvýkrát vstúpili do služby na jeseň roku 2023.
 
Do sériovej výroby sa dostane samohybné delo „Coalition-SV“, na ktoré už dlho čakajú. Stane sa zbraňou s najdlhším dostrelom v ruskej armáde. Arzenál budú aj naďalej dopĺňať drony, ktoré sa už dávno stali spotrebným materiálom. V roku 2024 by sa do služby vojakov malo dostať dlho očakávané "Izdelije-53", ďalšia verzia slávneho kamikadze dronu Lancet. Je o ňom známe len to, že jeho dolet je viac ako 60 kilometrov a bude navrhnutý tak, aby fungoval v „rojoch“.
screenshot videa youtube | Dron Izdelie 53
Pluk piatej generácie
Velenie vzdušných a kozmických síl potvrdilo bojové použitie stíhačky Su-57 piatej generácie v zóne konfliktu, ale žiadne podrobnosti nie sú verejne dostupné. Tempo výroby stíhačiek sa zvyšuje, od roku 2020 do roku 2022 dodali asi desať strojov. Približne rovnaký počet v roku 2023. V roku 2024 sa objaví prvý letecký pluk Su-57. Naďalej budú vyrábať stíhačky Su-30SM a Su-35S, ako aj stíhacie bombardéry Su-34, vojenské dopravné lietadlá Il-76MD-90A, vrtuľníky Mi-8, Mi-28NM a Ka-52.  Doplnia aj ruskú strategickú leteckú flotilu. V roku 2023 dostali vzdušné sily štyri Tu-160,  dva nové a dva modernizované. Pravdepodobne rovnaký počet dostanú v roku 2024.
SU-57
Návrat "admirálov"
Najväčším prírastkom, ktorý čaká ruské námorníctvo v roku 2024, bude návrat ťažkého lietadlového krížnika Admirál Kuznecov a ťažkého raketového krížnika s jadrovým pohonom Admirál Nachimov po oprave a modernizácii. Krížnik Peter Veľký, slúžiaci v Severnej flotile, zrekonštruujú. Okrem toho by sa v roku 2024 mala k Severnej flotile pripojiť aj tretia fregata projektu 22350, admirál Golovko, plánujú spustenie ďalších dvoch lodí "admirálskej série" - "Admirál Isakov" a "Admirál Amelko". Čiernomorská flotila bude doplnená o korvetu  „Strict“ a dve malé raketové lode  „Karakurt“. Ďalšie dve pôjdu do Tichého oceánu.
screenshot videa youtube | Fregata Admirál Golovko
Samozrejme, ponorky
Rusko doplní aj ponorkové sily. V roku 2024 sa stane súčasťou Severnej flotily jadrová ponorka „Knieža Požarskyj“, bude to ôsma ponorka typu Borej. Očakáva sa, že Severná flotila dostane dve viacúčelové jadrové ponorky projektu Jaseň-M – Archangeľsk a Uľjanovsk. Okrem toho, tichomorská flotila dostane šiestu dieselelektrickú ponorku projektu „Jakutsk“.
Nezabudli ani na rakety
V roku 2024 bude flotila naďalej dostávať hypersonické rakety Zirkon, ktorých je stále viac. Ruské vedenie považuje túto zbraň za prioritu, pretože ide o asymetrickú zbraň, ktorú možno použiť na odrazenie útočných zoskupení lietadlových lodí.
Zahanbujúce konanie Britského kráľovského námorníctva: Kontraadmirála hľadajú cez inzerát!
Britské kráľovské námorníctvo sa obrátilo na stránku Linkedln, aby naverbovalo vrchnú veliacu silu, ktorá bude dohliadať na národný jadrový program. Pracovný inzerát zverejnený britským BRN – Britain´s Royal Navy na portáli Linkedln vyzýva... Čítať ďalej
09 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik