V NR SR LEPŠIE, AKO V RINGU: Kolíková útočí na Pellegriniho, od Mikulca si to zlizol Šutaj Eštok!
09 | 01 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) porušuje zákon pri vyhlásení voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR. V tomto tvrdení pokračuje opozičná SaS aj napriek tomu, že Pellegrini už v pondelok na obvinenia strany reagoval.

Kolíková si stále hudie svoje

Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) pripomenula, že Pellegrini už mal dva mesiace na to, aby voľbu vyhlásil, no stále tak neurobil. Keďže tak neurobil bezodkladne, hrubo podľa nej porušuje zákon. Vidí v tom politický zámer ovládnuť voľbu sudcu ÚS. "Tým, že nechal uplynúť tieto dva mesiace, je zrejmé, že si chce nechať priestor potenciálne sám pre seba ako budúci úspešný kandidát na prezidenta," vyhlásila Kolíková na utorkovej tlačovej konferencii. Priblížila, že po vyhlásení voľby plynú povinné časové lehoty na podanie kandidatúr, podkladov, takisto sa musí konať aj vypočutie kandidátov a následne voľba v parlamente.

Zároveň vyzvala orgány činné v trestnom konaní, aby konali. Myslí si, že dochádza k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu, ktorá súvisí s plnením si dôležitých povinností. Konať by mal podľa nej aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Mária Kolíková, foto: TASR

Pellegrini už avizoval, že voľbu kandidátov na sudcu ÚS vyhlási pravdepodobne budúci týždeň. Ešte predtým sa má stretnúť v Košiciach s predsedom ÚS Ivanom Fiačanom. Fiačan začiatkom roka pre TASR uviedol, že už 6. septembra listom požiadal vtedajšieho predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby vyhlásil voľbu kandidátov na uvoľnené miesto sudcu tak, aby prebehla v čo najkratšej možnej dobe a bol tak zabezpečený riadny chod ÚS. Rovnakú žiadosť zaslal aj Pellegrinimu v novembri.

VRAJ KONŠTRUKTÍVNA OPOZÍCIA! SaS podáva trestné oznámenie na Pellegriniho
Len rozoštvávať, zvolávať protesty, odvolávať a podávať trestné oznámenia! Takto podľa opozície, ktorá pred voľbami sľubovala upokojenie situácie, vyriešenie chaosu a polarizácie spoločnosti, vyzerá konštruktívna kritika. Najnovšie chce Saska podať... Čítať ďalej
08 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Mikulec bráni čurillovcov zubami-nechtami

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) porušuje zákon, keď nevypláca mzdu vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorí sa do práce vrátili po rozhodnutí súdu. Vyhlásil to poslanec Národnej rady (NR) SR a exminister vnútra Roman Mikulec z hnutia OĽaNO. Poukázal na aktuálne rozhodnutie Okresného súdu v Banskej Bystrici, ktorý v utorok vydal platobný rozkaz v prípade vyšetrovateľa Štefana Mašina. Rozhodnutie súdu ešte nie je právoplatné.

"Kde to sme, aby minister vnútra porušoval zákon ako na bežiacom páse," podotkol Mikulec. Prístup Šutaja Eštoka nepovažuje za správny. "Toto je absolútna dehonestácia súdov, dehonestácia práva na Slovensku," dodal. Zo strany ministra ide podľa Mikulca o pomstu vyšetrovateľom. Podčiarkol pritom, že každý pracujúci si zaslúži mzdu za vykonanú prácu bez ohľadu na to, či majú so šéfom rovnaké názory. Poukázal aj na Trestný zákon, ktorý hovorí i o nevyplatení mzdy zo strany štatutárneho orgánu.

Matúš Šutaj Eštok, Roman Mikulec, koláž, zdroj foto: TASR

Jeho strannícky spolupútnik Gábor Grendel to vníma rovnako negatívne. Kritizoval tiež zámer ministra vnútra meniť fungovanie NAKA. Poukázal na medializovaný rozhovor, v ktorom minister potvrdil, že NAKA v jej súčasnej podobe skončí. Grendel zdôraznil, že na NAKA pracuje množstvo slušných vyšetrovateľov, ktorí si riadne robia svoju prácu. Tvrdí, že vládna garnitúra sa práve tých potrebuje zbaviť s cieľom pomôcť svojim obvineným nominantom. Pripomenul, že agentúra vznikla práve za predošlej vlády Smeru-SD a nevidí zmysel v jej rušení.

Šutaj Eštok uviedol, že v rezorte už pracujú na reorganizácii policajného zboru, ktorá má byť priamo naviazaná na prípadné zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Dodal, že je viacero alternatív a návrhov na reorganizáciu inštitúcie. Jeden z nich ráta s tým, že z troch krajských zložiek NAKA by bolo viacero krajských útvarov. Priznal, že na stole je aj návrh na zrušenie.

Kubina: MV má doplatiť vyšetrovateľovi NAKA Mašinovi mzdu, ministerstvo reaguje
Ministerstvo vnútra (MV) SR má doplatiť vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Štefanovi Mašinovi mzdu za druhú polovicu novembra 2023. Platobný rozkaz vydal Okresný súd Banská Bystrica. Na sociálnej sieti o tom informoval advokát... Čítať ďalej
09 | 01 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik