NA VÝCHODNOM FRONTE PEKLO... Ukrajinskí vojaci prežívajú Armagedon
09 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Pod rúškom tmy, nakláňajúc sa dopredu pod váhou batohov a pušiek, čata vojakov kráčala po blatistej uličke a vkĺzla do dedinského domu. Boli to ukrajinskí pešiaci zo 117. samostatnej mechanizovanej brigády, ktorí sa zhromaždili na posledný brífing a zakopali niekoľko míľ od ruských pozícií, než zamierili do zákopov na frontovej línii. Muži, stojaci v prilbách a gumených čižmách v tichosti počúvali, ako ich spravodajský dôstojník informoval o novej ceste na ich pozície. "Morálka je v poriadku," povedal pre New York Times zástupca veliteľa práporu, ktorý používa volacie znamenie Shira, stojaci neďaleko, aby vyprevadil mužov. "Ale fyzicky sme vyčerpaní." Ukrajinské jednotky pozdĺž väčšiny 600-míľovej frontovej línie sú oficiálne v obrannom režime. Iba v južnom regióne Cherson sú stále v ofenzíve v tvrdom útoku cez rieku Dnipro.

Boje sa však nezmiernili a ruské sily sú teraz v ofenzíve. Dobytie mesta Robotyne v juhovýchodnej oblasti Záporožie bolo tak ďaleko, ako sa len ukrajinským jednotkám podarilo postúpiť počas letnej protiofenzívy. Žiadny prielom však nenastal. Teraz v zákopoch okolo Robotyne denne útočia ruské jednotky. Ukrajinské jednotky sa pokúsia okamžite uviesť do protiofenzívy, ak by Rusi stratili pôdu pod nohami, tvrdia velitelia. "Je to niečo ako hra ping-pong," povedal veliteľ čaty ukrajinskej národnej gardy, ktorý používa volací znak Tablet. "Vždy sa berie a znovu zaberá časť 100 až 200 metrov pôdy," povedal. Ukrajinskí vojaci a velitelia, s ktorými sa v posledných týždňoch hovorilo na širokom úseku stredného a východného frontu uviedli, že ruské útoky boli také intenzívne, že operovať v blízkosti frontovej línie nebolo nikdy také nebezpečné. Rusko sa v posledných dňoch zameralo na bombardovanie veľkých miest na Ukrajine, aby zničilo civilistov; ich pozemné sily už týždne útočia s cieľom získať späť územie stratené minulé leto a zmocniť sa cenených ukrajinských pevností pozdĺž východného frontu.

Vojaci, ktorí sú dobre zvyknutí na paľbu z ruského delostrelectva hovorili, že od marca trpeli pod ničivou silou kĺzavých bômb, poltonových výbušnín vypustených z lietadiel, ktoré sa rozbíjali cez podzemné bunkre. "Poslali ich po dvoch pároch, osem za hodinu," povedal 27-ročný vojak známy ako Kit zo 14. brigády národnej gardy Chervona Kalyna. Podobne ako ostatní opýtaní, aj Kit sa podľa vojenského protokolu identifikoval podľa svojho volacieho znaku.

"Znie to, ako keby na teba padalo lietadlo," povedal, "ako pekelná brána." Skaza spôsobená kĺzavými bombami je viditeľná v mestách a dedinách v blízkosti frontovej línie. Mesto Orikhiv, asi 12 míľ severne od Robotyne, kedysi slúžilo ako veliteľské centrum pre protiofenzívu. Teraz je to prázdna škrupina, hlavná ulica opustená, škola a ďalšie budovy rozdelené na kusy obrovskými krátermi po bombách. Osamelý robotník Valera išiel na bicykli po meste. Povedal, že zostal napriek silnému bombardovaniu, pretože mal platenú prácu na opravách generátorov. Žil z humanitárnej pomoci a vo svojom dome kŕmil 20 túlavých mačiek, povedal. Vojaci sa v oblasti pohybovali opatrne, väčšinou bývali v pivniciach a zdržiavali sa v utajení, mimo dohľadu. Je to preto, že najnovšia generácia používa F.P.V. kamikadze bezpilotných lietadiel, čo prinútilo ukrajinských vojakov vo veľkej miere opustiť vozidlá vo frontových oblastiach a operovať pešo.

Expert o rannom ruskom údere na Ukrajinu: ÚPLNÉ ZLYHANIE UKRAJINSKEJ PROTIVZDUŠNEJ OBRANY! (FOTO)
Ranný úder: „Kinžaly“ na Dnepropetrovsk, „Gerane“ na Odesu. Nezávislí experti konštatujú úplné zlyhanie ukrajinskej protivzdušnej obrany. Útok Dnes ráno (8.1.2024) bol, podľa správy ruského ministerstva, vykonaný skupinový útok presnými... Čítať ďalej
08 | 01 | 2024 | Milan Laca

Lacný komerčný dron F.P.V. sa stal najnovšou zbraňou súčasnosti v ukrajinskej vojne. Dokáže letieť rýchlo ako auto, nesie smrtiaci náklad výbušnín a k cieľu ho navádza vojak sediaci v niekoľko kilometrov vzdialenom bunkri. Ruská aj ukrajinská armáda ich používajú na lov a útoky na ciele, pretože skrátili oneskorenie pri spätnom odovzdávaní súradníc a vyžiadaní delostreleckých útokov. Ukrajinskí vojaci uviedli, že často používajú bezpilotné lietadlá namiesto delostrelectva, pretože nábojov je čoraz väčší nedostatok a drony sú lacnou a rýchlou zbraňou na útoky na blízke ruské vozidlá, bunkre a pechotu.

Vojenské jednotky z oboch strán zverejňujú online videá svojich úspešných útokov, ktoré sa v momente výbuchu končia rozmazanou čiernou obrazovkou. Niekoľko ukrajinských jednotiek bezpilotných lietadiel umožnilo novinárom z The New York Times sledovať naživo operácie z pozícií v blízkosti frontovej línie, keď sledovali ruských vojakov a útočili na vybrané ciele. Jedna jednotka ukázala videá zásahu, ktorý zničil ruské sledovacie kamery a anténu na kancelárskej budove. Ďalší sa zameral na ruský bunker v stromoradí, hoci dron bol pred dopadom odklonený ruským elektronickým rušením. Iba jeden z niekoľkých bezpilotných lietadiel zasiahne svoj cieľ a mnohé sú stratené v dôsledku rušenia, uviedli vojaci. Pre tých, ktorí prijímajú F.P.V. drony, obrana a zásobovanie frontovej línie sú čoraz riskantnejšie.

"Je extrémne nebezpečné ísť autom," povedal ukrajinský národný gardista, ktorý používa volací znak Varvar. Muži z jeho jednotky uviedli, že od septembra opúšťali svoje obrnené vozidlá a kráčali šesť míľ na svoje pozície. "Môžete ísť len pešo," povedal Varvar. Mužov 117. brigády, ktorí boli nedávno v noci nasadení na frontovú líniu v regióne Záporožie, čakala 4-kilometrová túra cez dážď a blato, uviedol veliteľ spravodajskej služby. Ak by boli zranení a zajatí, ruské jednotky by ich popravili, varoval ich. Dlhá a namáhavá drina pri prenášaní munície a potravín na zásobovanie jednotiek a odvádzanie zranených bola jedným z dôvodov, prečo Ukrajina nedokázala udržať protiofenzívu, uviedol veliteľ roty Adolf (23).

Vojna na Ukrajine: NALEJME SI ČISTÉHO VÍNA
Podľa prognóz malo byť Rusko na začiatku roka 2024 na kolenách. Ekonomicky i vojensky. Letná ofenzíva mala znamenať prelom, Rusi mali z okupovaných území s hanbou utiecť. Lenže všetko je inak. V Kyjeve, v Bruseli, ani vo Washingtone teraz nevedia,... Čítať ďalej
04 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Sanitky a zásobovacie vozidlá sa dostali pod paľbu kamikadze dronov tak často, že ich jeho jednotka prestala používať a namiesto toho sa uchýlila k štvorkolesovej bugine, ktorú dobrovoľní inžinieri pripravili na nosenie nosidiel. Kočík bol ukrytý pod niekoľkými stromami vedľa jeho veliteľského stanovišťa niekoľko kilometrov od frontovej línie. Ukrajinské jednotky riešia rovnaké zaobchádzanie s F.P.V. drony na ruských linkách a hovoria, že boli prví, ktorí začali používať drony na útoky na ciele. Ale Rusi v posledných týždňoch skopírovali taktiku a zaplavili frontové oblasti bezpilotnými lietadlami so smrteľným účinkom, uviedli ukrajinskí vojaci a velitelia. „Mám dojem, že Rusko sa zaujíma o drony poskytované štátom,“ povedal vojak známy ako Kit, no na rozdiel od toho sa Ukrajina vo svojom programe bezpilotných lietadiel stále vo veľkej miere spoliehala na dobrovoľníkov a civilných darcov. "Mám pocit," povedal, "že vláda by mala robiť viac."

"Rusi tiež používali úskoky", povedal Planshet, "prehrávali nahrávky streľby z dronov, aby si ukrajinskí vojaci mysleli, že sú pod útokom, opustili bunkre a odhalili svoje pozície," uviedol pre New York Times. Niektorí členovia jeho čaty uviedli, že Rusi použili drony na zhadzovanie dymových granátov do svojich zákopov. Jeden vojak, ktorý používa volací znak Medic, povedal, že to vyzeralo ako druh slzného plynu. "Spôsobuje to veľmi silnú bolesť v očiach a oheň, ako kusy uhlíkov, cítiť to v hrdle a nemôžete dýchať," povedal. Niekoľko vojakov si nasadilo plynové masky, aby ošetrili postihnutých mužov, ale keď sa dvaja muži z čaty plazili z bunkra, aby utiekli pred plynom, zabili ich granáty zhodené z ruských bezpilotných lietadiel vznášajúcich sa nad nimi, uviedli vojaci.

Mýto je vysoké pre všetky jednotky na fronte. Takmer všetci boli v posledných mesiacoch zranení alebo prežili tesný útek, uviedli vojaci. "Máme nedostatok ľudí," povedal veliteľ spravodajskej služby 117. brigády, ktorý používa volací znak Banderas. "Máme zbrane, ale nie dosť mužov." Mnohí však zostávajú optimistickí. Ďalej na východ v Doneckej oblasti mjr. Serhii Betz, veliteľ práporu 72. samostatnej mechanizovanej brigády, vyrazil v posledný deň pred úsvitom a jazdil po blatistých cestách rozrytých ľadom, aby skontroloval svoje bezpilotné jednotky blízko frontovej línie. Pozval so sebou novinárov New York Times. Tímy pracujú pod zemou, v bunkroch vystlaných kmeňmi stromov a pokrytých zeminou. Na monitore počítača veliteľ zapol živé vysielanie dronov zo susednej brigády, kde sa odohrávala bitka. "Ruské tanky vchádzajú do dediny," povedal veliteľ cez vysielačku. "Je všetko pripravené?" spýtal sa major tímu dronov. „Tank je skvelý cieľ, ktorý treba zničiť; pomôžme našim bratom." Myši behali po bunkri, šuchotajúc vo vreci na odpadky, keď sa novonasadený tím, čerstvo po tréningu, pohrával s elektroinštaláciou a vypínačmi, aby získal F.P.V. vo vzduchu nad ruskými pozíciami na ich prvý úder. Boli príliš pomalé a ich prvé dva lety havarovali, čo spôsobilo ruské elektronické rušenie. Ale major bol spokojný. "Vyvíjame sa," dodal trpko...

ZELENSKYJ UROBIL ŠOKUJÚCE VYHLÁSENIE
Zelenskyj urobil vo Švédsku šokujúce vyhlásenie o Rusku. Ukrajinský prezident Zelenskyj povedal, že Rusko možno poraziť! Stále verí! Volodymyr Zelenskyj urobil ďalšie vyhlásenie o Rusku počas prejavu cez video odkaz na konferencii vo Švédsku.... Čítať ďalej
09 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik