Kyjev. "(NE)Radostné" vyhliadky
10 | 01 | 2024 I Milan Laca

Čo čaká Ukrajinu bez západných peňazí?

Ministerstvo hospodárstva Ukrajiny: Bez pomoci EÚ budú mať Ukrajinci pozastavené dôchodky!

Nedobrý nový rok!
Kyjev oslavoval Nový rok bez finančnej pomoci prisľúbenej Západom. USA a EÚ sa na tom ešte nedohodli. Najvyššia rada prijala rozpočet na rok 2024 s rekordnými výdavkami na armádu a deficitom, ktorý nie je možné pokryť vlastnými silami. 
NA VÝCHODNOM FRONTE PEKLO... Ukrajinskí vojaci prežívajú Armagedon
Pod rúškom tmy, nakláňajúc sa dopredu pod váhou batohov a pušiek, čata vojakov kráčala po blatistej uličke a vkĺzla do dedinského domu. Boli to ukrajinskí pešiaci zo 117. samostatnej mechanizovanej brigády, ktorí sa zhromaždili na posledný brífing... Čítať ďalej
09 | 01 | 2024 | Dušan Janek
Zahraničie nepomôže
Ukrajina musí byť trpezlivá niekoľko mesiacov, potom peniaze dajú, poznamenáva agentúra Reuters. V každom prípade sa však v roku 2024 bude musieť Kyjev viac spoliehať na vlastné zdroje. Rozpočtový deficit je 43 miliárd dolárov. Vláda čaká, kým EÚ a USA dieru zalepia. Maďarsko stále nedovoľuje siahnuť na spoločné peniaze. Brusel zvažuje možnosť núdzového financovania a obísť rozpočet. V tomto prípade sľubovaných 50 miliárd nebude. Ukrajinu to dostane „na pokraj prežitia“ s nulovou finančnou predvídateľnosťou na celý rok, vyhlásila podpredsedníčka ukrajinskej  vlády Olga Stefanišyna.
Nik nevie...
Ani najbližší spojenci nič nezaručujú. "Dodávame zbrane, poskytujeme finančnú podporu a zaisťujeme bezpečnosť utečencov. Už teraz sme druhým najväčším darcom pre Ukrajinu na svete. Tvoríme dobrú polovicu všetkej pomoci z Európy. V súčasnosti nie je dôvod robiť viac," povedal nemecký minister financií Christian Lindner. Spojené štáty prijali rekordný rozpočet na obranu vo výške 886,3 miliardy dolárov, čo je o 28 miliárd viac ako v roku 2023. Na Ukrajinu majú 800 miliónov. Biden chce nájsť 60 miliárd pre Kyjev, ale je to mimoriadne ťažké.
Bludisko 
Zelenskyj bol odrezaný od západného financovania v kritickom momente konfliktu, píše The Financial Times. Teraz bude zrejme musieť Kyjev zapnúť tlačiareň peňazí. A to je priame ohrozenie ekonomickej stability. Ukrajina by mohla utrpieť porážku bez amerických peňazí, varoval počas návštevy Spojených štátov šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrej Jermak. "Nebudeme môcť útočiť, riziko straty sa zvýši".
Šetrenie na ľuďoch
Ak začiatkom roka neprídu západné tranže, nastanú problémy s platmi a dôchodkami, zdôrazňuje ministerka hospodárstva Julia Sviridenko. Potvrdzuje to šéfka rozpočtového výboru Rady Roksolana Pidlasa. V januári sa deficit odhadoval na 20 miliárd hrivien, uvádza zdroj Forbes. Zelenskyj povedal, že si nie je istý možnosťou platieb pre "vnútorne vysídlené" osoby. Poradca starostu Mariupoľa Pjotr Andrjuščenko objasnil - pomoc ľuďom už znížili a bude sa znižovať.
Nevyhnutné dôsledky
Vládou schválená „Stratégia národných príjmov“ predpokladá zrušenie (pre niektoré kategórie sprísnenie) zjednodušeného daňového systému, zvýšenie spotrebných daní na úroveň Európskej únie a zavedenie progresívnej stupnice. Vláda tiež plánuje prehodnotiť výhody pre platiteľov, vrátane systému kompenzácií časti výdavkov (vzdelávanie detí atď.).
Optimizmus však neutícha
„Na existenciu kyjevského režimu je nateraz dosť peňazí,“ povedal ruský politológ Alexander Dudčak, v rozhovore pre RIA Novosti. „Európska únia hľadá riešenia. Spojené štáty prinesú niečo v januári až februári. Banka poskytne pôžičky. Úrady však na pokyn svojich pánov uťahujú skrutky. "Ešte sme sa nedostali k "plánu B", keď  spústia tlačiareň. Daňová legislatíva sa však mení,  privádza ľudí do úverového otroctva.“
Vojnová HYSTÉRIA vo Švédsku! A nielen tam
Švédske vojenské vedenie vyzvalo občanov, aby sa pripravili na vojnu. Musíte byť pripravení! Hlavný veliteľ: Švédi musia byť pripravení na možnosť vojny. Mier nie je vo Švédsku stálicou, takže občania musia byť pripravení na možnosť vojny.... Čítať ďalej
09 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik