Kam za nákupnou turistikou? Rozhodne do týchto susedných štátov!
11 | 01 | 2024 I Mária Sliacka

Novoročné výpredaje sú každoročne veľkým lákadlom pre mnoho ľudí. A predsa čo krajina, to rozdielny prístup a iné možnosti. Analytici odporúčajú neponáhľať sa a ešte mesiac počkať.  Kam by ste napríklad  za lacnými odevmi potom mali vyraziť?

Kedy sa oplatí nakupovať oblečenie

V nákupných centrách vidíme zľavy prevažne na oblečenie, ktoré je lacnejšie aj o viac ako o polovicu. Podľa analytikov udalosti posledných  štyroch rokov takmer neovplyvnili sezónnu cyklickosť v segmente oblečenia a obuvi v Rakúsku a v Poľsku. 

„To sa však nedá povedať o zvyšných troch susedných štátoch vrátane Slovenska,“ uvádzajú analytici Inštitútu pre stratégie a analýzy (ISA), ktorí si všimli údaje Eurostatu.

Najlepšie zľavy nájdete v Rakúsku

Čo sa týka oblečenia a obuvi, najlepšie sezónne výpredaje nájdete v Rakúsku. Najväčšie zľavy môžu kupujúci očakávať vo februári a v auguste, Vtedy sa predávajúci snažia zbaviť starého tovaru pred novou sezónou. 

„V Rakúsku ide o zľavy približne 15 % z maxím, ktoré bývajú zvyčajne v novembri a v máji. V Poľsku sú zľavy v porovnaní s Rakúskom tretinové, teda približne 5 %,“ vyčíslili analytici.

Ako je to u našich južných susedov 

Istá sezónnosť sa po nástupe covidu zachovala v Maďarsku. Rozdiely medzi cenovými maximami a minimami sú približne 3,5-percentuálneho bodu. V prípade Slovenska a Česka je to inak, hlavne v Česku v dôsledku silnej inflácie ceny zdeformovali inak cyklický trh. 

„V októbri 2023 boli celkovo ceny oblečenia a obuvi v Česku o 46 % vyššie ako v decembri 2019. V Maďarsku ceny vzrástli o 16 %, na Slovensku o 14 %, v Poľsku o necelých 11 % a najmenej vzrástli o 6 % v Rakúsku. Z dát vyplýva, že čím je vyššia inflácia, tým výraznejšie je narušená sezónna cyklickosť,“ uviedol inštitút.

Dlhodobo je najlepšie nakupovať u našich južných a severných susedov

Obuv a oblečenie sa dlhodobo najviac oplatí nakupovať u našich južných a severných susedov. Podľa ISA  v Maďarsku sa cenová hladina pohybuje približne okolo úrovne 86 % priemeru cien v EÚ, v Poľsku na úrovni 92 %. Slovensko sa pohybuje približne okolo priemeru, Rakúšania sú 3 % nad priemerom.

Prezidentka chce vystúpiť v parlamente
Prezidentka SR Zuzana Čaputová chce vystúpiť v pléne Národnej rady (NR) SR. Hovoriť chce o svojich výhradách k novele Trestného zákona. "Rozhodla som sa požiadať o vystúpenie v Národnej rade SR práve pre to, aby som mohla priamo poslancov... Čítať ďalej
11 | 01 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Ako je to s potravinami?

Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank uvádza, že pri potravinách je dôležitá  najmä vaša vzdialenosť od hraníc. 

„Vzhľadom na dodatočné náklady na dopravu dáva nákupná turistika zmysel najmä v geograficky blízkych krajinách. V okolitých krajinách sa Slovákom oplatí nakupovať predovšetkým potraviny. Tie sú v priemere nepatrne vyššie len v Rakúsku. Naopak, v Poľsku aj vďaka nižšej DPH sú nižšie až takmer o štvrtinu. Drahšie v Rakúsku sú najmä pečivo (o 6 %), mäso(o 29 %) a ryby (o 16 %).“ 

V Rakúsku je mlieko a vajcia až o 16% lacnejšie ako u nás 

Koršňák uvádza, že cenovky ostatných potravinových položiek sú v Rakúsku v priemere nižšie ako na Slovensku, najviac to vidno pri mlieku a vajciach, kde rozdiel robí až 16 %. A naopak, práve tieto potraviny rozhodne nekupujte v Maďarsku, kde je ich cena v priemere dokonca o niečo vyššia ako na Slovensku.

Čo sa týka nealkoholických nápojov, ceny sú nižšie vo všetkých okolitých štátoch , najmenej takmer o 7 % v Maďarsku, najviac o 16 % v Poľsku.

Raši bez servítky: REMIŠOVÁ SPÔSOBILA ŠTÁTU ŠKODU 3 MILIÓNY!
Zlé manažérske rozhodnutia bývalého vedenia Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) urobili zo spoločnosti Slovensko IT hanbu štátneho IT a eldorádo pre vyvolených. Týmto časom je však koniec. Nový šéf tejto... Čítať ďalej
11 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik