Grécko odhaľuje palác, kde bol korunovaný Alexander Veľký (FOTO)
09 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Bola to najväčšia budova klasického Grécka: palác, v ktorom bol Alexander Veľký vyhlásený za kráľa predtým, ako začal dobývanie, ktoré ho zaviedlo až do dnešného Afganistanu, informuje Breitbart.

Palác Aigai v severnom Grécku bol znovu otvorený v piatok po 16-ročnej rekonštrukcii, ktorá stála viac ako 20 miliónov eur a zahŕňala finančnú podporu z Európskej únie.

Postavili ho pred viac ako 2300 rokmi za vlády Alexandrovho otca Filipa II., ktorý premenil Macedónsko na dominantnú vojenskú mocnosť starovekého Grécka. Aigai bolo jeho kráľovským hlavným mestom.

"Po mnohých rokoch usilovnej práce môžeme odhaliť palác... To, čo dnes robíme, je udalosťou celosvetového významu," povedal premiér Kyriakos Mitsotakis na piatkovom inauguračnom podujatí na mieste.
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, centrum, navštevuje palác Aigai, postavený pred viac ako 2300 rokmi za vlády otca Alexandra Veľkého, po tom, čo bol úplne znovu otvorený v starovekom Aigai, asi 65 kilometrov (40 míľ) juhozápadne od prístavného mesta Thessaloniki, severné Grécko, v piatok 5. januára 2024. Bola to najväčšia budova klasického Grécka: Palác, v ktorom bol Alexander Veľký vyhlásený za kráľa predtým, ako začal dobytie, ktoré ho zaviedlo až do dnešného Afganistanu. (AP Photo/Giannis Papanikos)

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, centrum, navštevuje palác Aigai, postavený pred viac ako 2300 rokmi za vlády otca Alexandra Veľkého, po tom, čo bol úplne znovu otvorený v starovekom Aigai, asi 65 kilometrov juhozápadne od prístavného mesta Thessaloniki, severné Grécko, v piatok 5. januára 2024. (AP Photo/Giannis Papanikos)

Jednoducho veľkolepé

Palác obsahoval nádvoria lemované stĺpmi, súdy, miesta uctievania a priestranné banketové sály, ktorých podlahy zdobil vzorovaný mramor a zložité mozaiky. Budova pokrývala pozemnú plochu 15 000 metrov štvorcových, čo je iba o trochu menej, ako plocha, ktorú pokrýva budova amerického Kapitolu.

Palác Aigai v tvare dvoch susediacich, nerovnako veľkých štvorcových šišiek bol administratívnym a duchovným centrom kráľovstva. Pozostatky paláca a neďaleké kráľovské hrobky sú svetovým dedičstvom Organizácie Spojených národov v oblasti vedľa modernej dediny Vergina. Mramorové stĺpy boli vzkriesené ako trojrozmerná skladačka tým, že kusy kameňa objavené v ruinách sa spojili spolu s replikami náhradných dielov.

Palác Aigai, postavený pred viac ako 2300 rokmi za vlády otca Alexandra Veľkého, je vidieť zhora po tom, čo bol úplne znovu otvorený v starovekom Aigai, asi 65 kilometrov (40 míľ) juhozápadne od prístavného mesta Thessaloniki v severnom Grécku. , v piatok 5. januára 2024. Bola to najväčšia budova klasického Grécka: Palác, v ktorom bol Alexander Veľký vyhlásený za kráľa predtým, ako začal dobytie, ktoré ho zaviedlo až do dnešného Afganistanu. (AP Photo/Giannis Papanikos)

Palác Aigai, 5. januára 2024. (AP Photo/Giannis Papanikos)

Objavy odhalili dômyselnosť starých Macedóncov

Aigai, vzdialený asi 65 kilometrov juhozápadne od prístavného mesta Solún v severnom Grécku, pritiahol medzinárodnú pozornosť koncom 70-tych rokov minulého storočia počas vykopávok pohrebísk v oblasti zvlnených zelených kopcov s škvrnami divých makov a narcisov.

Grécky archeológ Manolis Andronikos viedol vykopávky a objavil kráľovské hrobky, pričom našiel zlatú rakvu a ďalšie zlaté artefakty, ako aj kosti, o ktorých sa všeobecne predpokladá, že patria Filipovi II. Objavy odhalili dômyselnosť starých Macedóncov, ktorí boli v historických správach často odsunutí na vedľajšiu koľaj pozornosťou na Atény.

Palác Aigai, postavený pred viac ako 2 300 rokmi za vlády otca Alexandra Veľkého, je možné vidieť po jeho úplnom opätovnom otvorení v starovekom Aigai, asi 65 kilometrov (40 míľ) juhozápadne od prístavného mesta Thessaloniki v severnom Grécku, v piatok. 5. januára 2024. Bola to najväčšia budova klasického Grécka: Palác, v ktorom bol Alexander Veľký vyhlásený za kráľa predtým, ako začal dobytie, ktoré ho zaviedlo až do dnešného Afganistanu. (AP Photo/Giannis Papanikos)

 

Angeliki Kottaridi bola ešte študentkou archeológie na univerzite, keď sa do projektu zapojila ako mladá asistentka. Svoju životnú prácu zasvätila vykopávkam a o desaťročia neskôr sa stala hybnou silou nového múzea v Aigai, ktoré bolo otvorené pred rokom, a obnovy paláca.

Do dôchodku odišla 31. decembra ako vedúca archeologickej služby regiónu a bola ocenená na piatkovej slávnosti.

To, čo objavíte, sú kamene roztrúsené v hline a sem-tam kúsky mozaiky,“ povedala Kottaridi štátnej televízii pred piatkovou inauguráciou. "Potom musíte zostaviť veci a to je skutočná radosť výskumníka," povedal Kottariridi. „Keď sa ma ľudia pýtajú, čo ma robí šťastným, hovorím im, že to nie je moment, keď sa niečo odhalí. Je to moment, keď si uvedomíte, že môžete posunúť poznanie o krok ďalej.“
Čo pozitívne nám priniesol rok 2023?
Ľudia majú často hlavne v dnešnej, nie práve najľahšej dobe sklony vidieť veci negatívne. Avšak o tom, že to s ľudstvom ešte nie je také zlé, svedčí aj pár pozitívnych faktov, ktoré súvisia s rokom, ktorý práve skončil. Niektoré z nich vybral... Čítať ďalej
09 | 01 | 2024 | Mária Sliacka

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik