V Nízkych Tatrách udrela víchrica: Polámané stromy, odstavené lanovky
08 | 01 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Hory sa stali nebezpečnými, museli uzavrieť lanovky. V horských polohách Nízkych Tatier bola v pondelok (8. 1.) silná víchrica. Mohutný vietor lámal stromy a odstavené boli z bezpečnostných dôvodov aj všetky lanovky na južnej strane Chopku. V utorok (9. 1.) by mala byť situácia pokojnejšia. V noci môže teplota niekde klesnúť na mínus 19 stupňov Celzia, upozorňuje SHMÚ.

V Nízkych Tatrách v pondelok vyhlásili výstrahu druhého stupňa pred silným vetrom. Ten dosahoval v nárazoch až 160 kilometrov za hodinu, čo predstavuje silnú až mohutnú víchricu.

„Samotný vietor sťažuje pohyb ľudí po kopci. Predstavte si, že má kontinuálny vietor rýchlosť 100 km/h a vy sa v tom máte pohybovať. To je to isté ako keby ste išli na okresnej ceste 100 km/h a postavíte sa na strechu takého auta – skúste sa po ňom pohybovať. To je dôvod, prečo neodporúčame návštevníkom pobyt v horách,“ vysvetlil horský záchranár Maroš Katreniak pre RTVS.

Víchrica v pondelok zasiahla aj lyžiarske stredisko Jasná. „Silnejúci vietor nepotešil lyžiarov na južnej strane Chopku, kde sme postupne museli odstaviť všetky lanovky, a v prevádzke ostal len lyžiarsky vlek,“ priblížil hovorca Tatry Mountain Resorts Marián Galajda.

Zdroj: RTVS

V noci môže teplota niekde klesnúť na mínus 19 stupňov Celzia

Počas noci z pondelka na utorok (9. 1.) môžu v niektorých oblastiach Slovenska, najmä v severných častiach, teploty klesnúť na mínus 15 až 19 stupňov Celzia. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. 

Výstrahy platia predbežne pre celý Žilinský kraj, pre takmer celý Prešovský kraj, a tiež okresy Gelnica, Rožňava a Spišská Nová Ves (Košický kraj) a okres Brezno (Banskobystrický kraj).

"Nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. Očakávaný mráz môže spôsobiť poškodenie zdravia," pripomínajú meteorológovia.

V niektorých severných okresoch stredného a východného Slovenska treba zároveň naďalej počítať s tvorbou snehových jazykov a závejov. Pre niektoré okresy platia naďalej výstrahy prvého a druhého stupňa pred vetrom i vetrom na horách.

Šokujúce ceny parkovného vo Vysokých Tatrách!
Vysoké Tatry nepatrili nikdy k lacným destináciám. Nečudo. Sú pýchou Slovenska a lákadlom pre zahraničných turistov. Po novom roku sa však zdá, že mnohí Slováci už môžu o pobyte vo vysokohorskom prostredí len snívať. Návšteva Tatier sa stáva... Čítať ďalej
08 | 01 | 2024 | Mária Sliacka

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik