AKTUALIZOVANÉ TÝŽDEŇ HNEVU! Tisíce traktorov blokujú nemecké diaľnice (NEUVERITEĽNÉ VIDEO)
08 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Dokázali by sme to aj my? Nemeckí poľnohospodári v pondelok začali mohutné týždenné protestné akcie. Okrem demonštrácií a zjazdov traktorov, hrozia poľnohospodári aj blokádami diaľnic. V nasledujúcom „Týždni hnevu“ tak zrejme nesúhlas poľnohospodárov okrem iného so znížením dotácií na poľnohospodársku naftu pocíti veľká časť Nemecka, informuje echo24.cz.

Protestné akcie, demonštrácie alebo hromadné jazdy a zjazdy traktorov sa plánujú vo väčšine veľkých nemeckých miest. Zúčastniť sa ich v jednotlivých mestách majú stovky až tisíce traktorov. Napríklad v Hamburgu by sa na protest malo stretnúť asi 900 poľnohospodárov so svojimi traktormi, protestné akcie sa majú konať aj v Mníchove a ďalších bavorských mestách. Plánované demonštrácie hlásia aj Kolín nad Rýnom alebo Dortmund, informuje denník Bild .

Viac na seba potom chcú upozorniť sedliaci v spolkovej krajine Meklenbursko-Predné Pomoransko. Tunajší krajinský zväz má v pláne začať protestné akcie na viac ako 50 diaľničných príchodoch. Medzi 7. a 11. hodinou dopoludnia bola dnes (8.1.) na dve hodiny zablokovaná polovica príjazdových komunikácií k diaľniciam.

Podobné akcie chystajú aj poľnohospodári v spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Sedliaci sa so svojimi traktormi chystajú uzavrieť všetky výpadovky a postupne sa napojiť na diaľnice A3, A48, A60 a A61. Celkom by teda ich protesty malo byť ovplyvnených 150 kilometrov diaľnic. Blokačná akcia by sa potom mala konať aj v hlavnom meste spolkovej krajiny - Mohuči.

Okrem Nemcov sa ale dopravné komplikácie zapríčinené blokádami traktorov môžu dotknúť Dánov, ale aj Čechov. Na diaľnici A7 chce všetky výpadovky medzi Hamburgom a Dánskom blokovať aliancia „Land schafft Verbindung“. Na druhej strane krajiny, v spolkovej krajine Sasko, ktorá susedí s Českou republikou, chcú poľnohospodári zablokovať zjazdy z diaľnic A4 (medzi Görlitzom a Drážďany) a diaľnici A17, ktorá nadväzuje na českú diaľnicu D8. Traktory by tu mali zablokovať zjazdy od Drážďan až k českým hraniciam.

Vrcholom protestného týždňa, ktorý začína v pondelok 8. januára, má byť protestné zhromaždenie poľnohospodárov v Berlíne, ďalší pondelok, teda 15. januára.

VEĽKÁ RANA PRE ZELENSKÉHO: F-16 nedorazia, Leopardy sú na odpis
Podľa dánskeho ministerstva obrany bude Ukrajina musieť počkať až pol roka, kým dostane od Dánskeho kráľovstva stíhačky F-16 sľúbené vojnou zničenej krajine, informuje Breitbart. Prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý už dlho lobuje u západných... Čítať ďalej
08 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Slovenské MZ varuje

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR upozorňuje cestujúcich v Nemecku na štrajk Odborového zväzu rušňovodičov (GDL), ktorý potrvá od stredy (10. 1.) do piatku (12. 1.). Odporúča im, aby sa o vlakových spojoch v železničnej spoločnosti Deutsche Bahn informovali vopred. Rezort o tom informoval na webe.

"Železničná spoločnosť Deutsche Bahn vyzýva cestujúcich, aby svoje plánované cesty v uvedené dni presunuli na iný termín. Mimoriadny cestovný poriadok zabezpečí iba obmedzenú prevádzku na diaľkových a regionálnych vlakových spojoch," doplnilo ministerstvo.

Pripomína aj celonárodné demonštrácie, ktoré od pondelka v krajine vyhlásili poľnohospodári. "Svojimi zhromaždeniami a mechanikou zablokujú niektoré cestné komunikácie a diaľničné výjazdy," ozrejmil rezort a vyzval, aby sa cestujúci zhromaždeniam vyhli.

Sankcie nezaberajú, Rusi bohatnú!
Vladimír Putin ešte na začiatku vojenského konfliktu varoval Európsku úniu pred prijatím nezmyselných sankcií voči Rusku. Zrejme dobre vedel, čo bude nasledovať. Okrem toho, že sankcie výrazne poškodujú štáty Európskej únie, na čo vo veľkej miere... Čítať ďalej
08 | 01 | 2024 | Mária Sliacka

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik