Tajnostkári Poliaci... Alebo spolupáchatelia?
10 | 01 | 2024 I Milan Laca

Poľská vláda zatajila informácie o výbuchu na Nord Stream.

Poľské úrady skryli dôkazy a pokúsili sa brániť vyšetrovaniu sabotáže na plynovodoch Nord Stream a Nord Stream 2, informuje The Wall Street Journal (WSJ), s odvolaním sa na svoje vlastné zdroje.

Zatĺkajú

Ako píšu noviny, príslušné ministerstvá a rezorty Poľska sa všetkými možnými spôsobmi vyhýbajú spolupráci s medzinárodným vyšetrovaním. „Odmietajú aj poskytnúť potenciálne kritické dôkazy“ pre vyšetrovanie prípadu výbuchov na potrubiach. Okrem toho, podľa účastníkov rozhovoru z WSJ, poľskí úradníci „príliš pomaly“ poskytujú požadované údaje a tiež odmietajú poskytnúť informácie o pohybe údajných podozrivých z účasti na sabotáži po celej krajine.

VEĽKÁ RANA PRE ZELENSKÉHO: F-16 nedorazia, Leopardy sú na odpis
Podľa dánskeho ministerstva obrany bude Ukrajina musieť počkať až pol roka, kým dostane od Dánskeho kráľovstva stíhačky F-16 sľúbené vojnou zničenej krajine, informuje Breitbart. Prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý už dlho lobuje u západných... Čítať ďalej
08 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Že by aj Poliaci?

Ako pre WSJ uviedli predstavitelia bezpečnosti, ktorí sa podieľali na vyšetrovaní, vyššie uvedené skutočnosti vyvolávajú „rastúce podozrenia o úlohe a motívoch republiky“ v prípade výbuchov Nord Stream.

Podivné vyšetrovanie

Explózie na Nord Stream a odstavenom Nord Stream 2 nastali 26. septembra 2022. Dánsko, Nemecko a Švédsko vykonávajú spoločné vyšetrovanie incidentov, Rusko sa na ňom nezúčastňuje. V novembri minulého roka denníky The Washington Post a Der Spiegel, s odvolaním sa na ukrajinských a európskych predstaviteľov informovali, že výbuch plynovodov koordinoval bývalý veliteľ jednej zo špeciálnych jednotiek ukrajinských ozbrojených síl, plukovník Roman Červinskij. On sám označil túto informáciu  za špekuláciu.

Ukrajinci útok odmietajú

Podľa zdrojov denníka The Times, výbuch plynovodov financoval súkromný investor z Ukrajiny. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitro Kuleba však povedal, že ukrajinská vláda nemá s týmito výbuchmi nič spoločné.

Rusko tiež...

Rusko popiera verziu, že na sabotáži plynovodu Nord Stream sa podieľala iba Ukrajina. Kremeľ sa domnieva, že za sabotážou stoja Spojené štáty.  

Sankcie nezaberajú, Rusi bohatnú!
Vladimír Putin ešte na začiatku vojenského konfliktu varoval Európsku úniu pred prijatím nezmyselných sankcií voči Rusku. Zrejme dobre vedel, čo bude nasledovať. Okrem toho, že sankcie výrazne poškodujú štáty Európskej únie, na čo vo veľkej miere... Čítať ďalej
08 | 01 | 2024 | Mária Sliacka

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik