VRAJ KONŠTRUKTÍVNA OPOZÍCIA! SaS podáva trestné oznámenie na Pellegriniho
08 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Len rozoštvávať, zvolávať protesty, odvolávať a podávať trestné oznámenia! Takto podľa opozície, ktorá pred voľbami sľubovala upokojenie situácie, vyriešenie chaosu a polarizácie spoločnosti, vyzerá konštruktívna kritika. Najnovšie chce Saska podať trestné oznámenie na šéfa parlamentu...

Saska nevie, ako ináč, tak sa činí takto

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Peter Pellegrini stále nevypísal voľbu kandidátov na voľné miesto ústavného sudcu, ako uviedla TV Markíza na portáli tvnoviny.sk. SaS chystá kvôli tomu na jeho osobu podať trestné oznámenie za marenie úlohy verejným činiteľom. Na post ústavného sudcu je voľná pozícia neobsadená už po obdobie troch mesiacov. Sudkyňa Jana Laščáková sa vzdala funkcie.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini stále nevypísal voľbu kandidátov na voľné miesto ústavného sudcu. Opozičná SaS chystá za to na neho trestné oznámenie za marenie úlohy verejným činiteľom. Voľné miesto je už vyše tri mesiace, k vypísaniu voľby vyzýval už minulý rok aj predseda ústavného súdu. Sudkyňa Jana Laššáková sa vzdala funkcie ešte v septembri. Staré vedenie parlamentu voľbu nových kandidátov už neriešilo a Peter Pellegrini si stále necháva čas. Tvrdí, že chce najprv debatovať o fungovaní ústavného súdu a možných systémových zmenách.

„Či nie je na stole otázka možno aj rozšírenia počtu ústavných sudcov, takže počkám si najprv na uzavretie tejto diskusie a potom sa spolu s pánom predsedom Ústavného súdu vrhneme aj na to meno. Dovtedy to určite niekoľko mesiacov pán Fiačan i Ústavný súd vydrží...“ vyjadril sa pre tvnoviny.sk Peter Pellegrini.

Mária Kolíková zdvíha varovne prst

„Myslím, že veci sa nedejú len tak náhodne,“ tvrdí Mária Kolíková. „Určite je tu nejaký iný zámer zo strany Petra Pellegriniho aj Roberta Fica. Predpokladám, že chcú politicky ovládnuť aj Ústavný súd,“ je presvedčená Kolíková...

„Je potrebné poznamenať, že podľa zákona o rokovacom poriadku voľbu kandidátov na funkciu sudcu Ústavného súdu vyhlasuje predseda Národnej rady bezodkladne po zániku funkcie sudcu Ústavného súdu,“ povedala Mária Ferencová, hovorkyňa Ústavného súdu Slovenskej republiky. Keď sa naposledy vzdal funkcie sudca Mojmír Mamojka, vtedajší predseda parlamentu vypísal novú voľbu 10 dní potom, čo sa jeho kreslo uvoľnilo. Bezodkladne nemá presnú definíciu, no podľa právnika už k tomu je viacero súdnych rozhodnutí.

Mária Kolíková(SaS), foto: TASR

Mária Kolíková urguje na predsedu NR SR aby túto dôležitú povinnosť splnil. „Ak to tak neurobí, podáme trestné oznámenie pre spáchanie trestného činu marenie úlohy verejným činiteľom,“ varuje Kolíková. Richard Sulík a jeho SaS plánuje podať toto trestné oznámenie na budúci týždeň. Peter Pellegrini sa v najbližšom čase stretne s Ivanom Fiačanom, predsedom Ústavného súdu a dohodnú sa na ďalšom postupe. Urobia tak preto, aby bol čo najskôr zabezpečený plynulý chod Ústavného súdu.

Galko o obštrukciách v parlamente: TROCHA TÝM HŇUPOM ZDVIHNEM MANDLE!
Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú od pondelka rána v 6. schôdzi NR SR. Vrátili sa k novele Trestného zákona, ktorá predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Rokovanie začínajú diskusiou k návrhu vlády, aby sa o novele rokovalo... Čítať ďalej
08 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Pellegrini vyhlási voľbu sudcov ÚS pravdepodobne budúci týždeň

Pellegrini vyhlási voľbu sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR pravdepodobne budúci týždeň. Ešte predtým sa má stretnúť v Košiciach s predsedom ÚS Ivanom Fiačanom. Povedal to v pondelok na tlačovej konferencii.

"Chcel som s ním prejsť otázky aj potreby možno ďalších zmien na ÚS, nie je to len o jednom neobsadenom mieste. Samozrejme, nemám záujem brániť v obsadení tohto miesta, aby tak Ústavný súd SR bol v plnom počte," povedal Pellegrini.

Národná rada SR bude musieť zvoliť dvoch kandidátov na sudcu ÚS. Poukázal na to predseda ÚS Fiačan vzhľadom na neobsadený post ústavného sudcu po tom, ako sa v septembri sudkyňa Jana Laššáková vzdala tejto funkcie.

Podľa zákona o rokovacom poriadku NR SR voľbu kandidátov na sudcu ÚS vyhlasuje predseda parlamentu bezodkladne po zániku funkcie sudcu ÚS. Ústava SR i zákon o ÚS ustanovuje, že parlament navrhuje dvojnásobný počet kandidátov na sudcov ÚS, ktorých má prezident SR vymenovať.

AKTUALIZOVANÉ Pellegrini rozhodol!
Prvé kolo volieb prezidenta SR bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude v sobotu 6. apríla. Termín volieb oznámil v pondelok predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD). Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí... Čítať ďalej
08 | 01 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik