Expert o rannom ruskom údere na Ukrajinu: ÚPLNÉ ZLYHANIE UKRAJINSKEJ PROTIVZDUŠNEJ OBRANY! (FOTO)
08 | 01 | 2024 I Milan Laca

Ranný úder: „Kinžaly“ na Dnepropetrovsk, „Gerane“ na Odesu. Nezávislí experti konštatujú úplné zlyhanie ukrajinskej protivzdušnej obrany.

Útok

Dnes ráno (8.1.2024) bol, podľa správy ruského ministerstva, vykonaný skupinový útok  presnými námornými a vzdušnými zbraňami dlhého doletu, vrátane hypersonického raketového systému Kinžal, na objekty vojensko-priemyselného komplexu Ukrajiny.  Hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj oznámil, že ruské letecké a kozmické sily v posledných hodinách odpálili desiatky riadených rakiet lietadiel X-59  na ciele na Ukrajine. Podľa neho, boli napadnuté „kritické civilné infraštruktúry, priemyselné a vojenské zariadenia“.

Kyjev hovorí...

Jurij Ignat, hovorca ukrajinských vojenských síl povedal, že protivzdušná obrana nie je schopná poskytnúť Ukrajine úplnú ochranu. Obrancovia však údajne zostrelili všetkých 8 dronov a 18 rakiet z 51 (celkom zaznamenali 59). Ignat upresnil: 18 rakiet X-101/Xh-555/Xh-55 z 24 vypálených zostrelili.

Na snímke kráter po výbuchu vedľa budovy zničenej po ruskom raketovom útoku v Novomoskovsku pri ukrajinskom meste Kryvyj Rih v pondelok 8. januára 2024. FOTO TASR/AP

A čo doletelo?

Ukrajinským silám sa teda nepodarilo zostreliť žiadnu zo 7 protilietadlových riadených rakiet S-300/S-400, ani jeden Kinžal zo štyroch,  ani jednu X-22  z ôsmich, ani jeden Iskander-M zo šiestich  a ani jednu riadenú leteckú raketu X-31P z dvoch. Ukrajina vyhlásila: "Nie všetky nepriateľské rakety, ktoré neboli zostrelené, dosiahli svoj cieľ."  Informovali však, že kritická infraštruktúra, vojenské a priemyselné ciele boli napadnuté v Charkovskej, Dnepropetrovskej, Záporožskej a Chmeľnické oblasti.

Zas zlikvidovali aj veliteľov 

Podľa informácií, dostupných na internete, došlo k úderu na miesto stretnutia veliteľov 101. brigády územnej obrany ukrajinských ozbrojených síl a v Chmeľnickej oblasti sa Rusom podarilo  identifikovať a zničiť radarovú stanicu z komplexu protivzdušnej obrany Patriot.

Rusko spustilo ROZSIAHLY RAKETOVÝ ÚTOK po celej Ukrajine
Povianočný pozdrav z pravoslávneho Ruska? Rusko v pondelok spustilo rozsiahly raketový útok naprieč Ukrajinou, informuje The Guardian. Ukrajinské letectvo uviedlo, že krajina bola vystavená niekoľkým vlnám ohrozenia riadenými strelami a v... Čítať ďalej
08 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Zvláštnosti 

Ukrajinský  expert Sergej Zgurec napísal, že „počas šútoku 8. januára Ruská federácia použila viac balistických a kvázi balistických striel ako riadených striel“. Webová stránka Defense Express  poskytuje podrobnosti - údajne zachytenie X-47 Kinžal, X-22 a všetkých typov balistických rakiet je možné len s takými komplexmi ako Patriot a SAMP/T. Nič z tohto zoznamu však nebolo zostrelené. Buď si Rusi vybrali ciele, ktoré tieto systémy protivzdušnej obrany nechránili, alebo boli tieto systémy protivzdušnej obrany zničené počas aktuálneho úderu, alebo možno v dôsledku útokov o niekoľko dní skôr.

Na snímke záchranári pomáhajú zranenej osobe po tom, ako boli obytné domy zničené počas ruského raketového útoku v Novomoskovsku pri ukrajinskom meste Kryvyj Rih v pondelok 8. januára 2024. FOTO TASR/AP

Koľko rakiet útočilo? 

Zgurec píše len o 25 raketách zapojených do útoku, nezávislí pozorovatelia, vrátane amerických, ich napočítali 59. Ale aj on priznáva, že ochrana všetkých oblastí Ukrajiny pred balistickými zbraňami si vyžaduje desiatky „Patriotov“, čo je absolútne nereálne v podmienkach, keď ich je 60 v celých Spojených štátoch a približne 30 v európskom segmente NATO, píše sa v článku.

Európskej únii chýba už len armáda!
Taliansko volá po zjednotenej európskej armáde. Taliansky minister zahraničných vecí Tajani vyzval na vytvorenie silnej, jednotnej európskej armády. Musíme mať silu! Európska únia musí vytvoriť silnú, jednotnú európsku armádu. Vyhlásil minister... Čítať ďalej
07 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik