Prevratný čínsky LOVEC PONORIEK!
08 | 01 | 2024 I Milan Laca

"Lovec ponoriek" ovládol magnetické polia! Čínski inžinieri vyriešili tajný problém, nad ktorým si západní vedci lámali hlavu už 60 rokov.

Vynález

Čínski inžinieri odštartovali rok 2024 fenomenálnym vynálezom. Vyvinuli najpresnejší podvodný senzor na svete. Navyše je taký lacný a ľahko sa vyrába, že ho možno ľahko nainštalovať aj na námorné drony. Senzor by mohol úplne zmeniť rovnováhu síl vo svetových oceánoch a premeniť Čínu na veľkú námornú veľmoc.

Zdá sa, že stav Joea Bidena sa zhoršuje extrémne rýchlo (VIDEO)
Nedávny prieskum verejnej mienky zistil, že 59 percent voličov pociťuje "značné obavy" o Bidenovo fyzické a duševné zdravie. V článku zverejnenom v Magyar Nemzet sa píše, že americký prezident Joe Biden sa opäť dostal pod paľbu kritiky za to, že... Čítať ďalej
07 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Čo je to?

Senzor je založený na systéme SQUID, veľmi citlivom magnetometri, používanom na meranie extrémne jemných magnetických polí. Takéto magnetometre sú založené na supravodivých cievkach. SQUID vďaka svojej ultracitlivosti využívajú v rôznych oblastiach – od geofyzikálneho výskumu až po lekársku diagnostiku. 

Jediným negatívom je, že takéto detektory sú neúmerne drahé. Navyše, takýto senzor SQUID mohol byť inštalovaný iba na špecializovaných protiponorkových lietadlách. Čínski inžinieri však urobili prielom zjednodušením snímača.  

Senzory nezachytia hluk, ale magnetické rušenie

Konzervatívne orientované think-tanky vo Washingtone obhajujú použitie ponoriek na odpálenie rakiet na čínske pobrežné oblasti, v prípade potenciálneho konfliktu medzi oboma krajinami. Čínski vojenskí experti však tvrdia, že ak by armáda dokázala odhaliť a potenciálne zneškodniť americké ponorky v otvorených vodách, výrazne by to znížilo pravdepodobnosť amerického vojenského údeu. Teraz bude mať čínska armáda v rukách detektor, ktorý je možné namontovať aj na drony.

NATO, POZOR! Chystajú sa na vás! (VIDEO)
Posádky Baltskej flotily Iskander nacvičovali údery na veliteľstvo NATO. Posádky operačno-taktických raketových systémov Iskander Baltskej flotily absolvivali výcvik na skupinový útok proti cieľom fiktívneho nepriateľa. Spamätajte sa! Výcvik... Čítať ďalej
06 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik