PEKLO NA CESTÁCH! Popadané stromy, uzavreté priechody, arktický vietor (FOTO)
08 | 01 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Pre silný vietor uzavreli vstup na cintorín, nejdú ani niektoré semafory, horský priechod Dobšiná je uzavretý pre kamióny, niektoré cesty a chodníky sú v Ružomberku primrznuté, mesto vyzýva na opatrnosť, hasiči mali pre silný vietor v Prešovskom kraji päť výjazdov. To je len zlomok toho, čo sa na Slovensku deje.

Z dôvodu mimoriadne silného vetra až do odvolania uzavreli prístup na Verejný cintorín v Košiciach. Informovala o tom Správa mestskej zelene (SMsZ) na sociálnej sieti. Mesto v súvislosti s veterným počasím eviduje aj niekoľko nefunkčných semaforov.

Ako SMsZ pripomenula, aj pre Košice naďalej platí výstraha druhého stupňa pred silným vetrom, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť 85 až 105 kilometrov za hodinu. “Táto situácia predstavuje riziko pre návštevníkov a našich zamestnancov, a preto sme sa rozhodli pre uzáveru, aby sme minimalizovali možné nebezpečenstvo. Odporúčame vyhnúť sa tiež akýmkoľvek návštevám verejných parkov v meste,” uviedla.

Silný vietor predstavuje riziko pádu stromov či konárov, čo môže ohroziť bezpečnosť návštevníkov. Obyvateľov preto žiada, aby sa pre vlastnú bezpečnosť uvedeným lokalitám vyhli.

Ako pre TASR potvrdil hovorca mesta Dušan Tokarčík, mesto na niektorých semaforoch v dôsledku vetra zaznamenalo výpadok.

Podľa vodičov je situácia zlá aj na Janovskom kopci. Šmýka sa tam kamión v smere na Abrahamovce.

Horský priechod Dobšiná (Dobšinský kopec) je pre kamióny uzavretý. Cesta III/1570 v úseku Hronovce – Malé Ludince je do odvolania uzavretá z dôvodu zaplavenia vozovky. Slovenská správa ciest (SSC) o tom informovala na svojom webe zjazdnost.sk.

VAROVANIE: Rátajte so silným vetrom a snehom!
Takto to vyzerá, keď má meniny Severín! V pondelok treba na mnohých miestach Slovenska rátať so silným vetrom a snehom. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého aj druhého stupňa. Pre nízke teploty v... Čítať ďalej
08 | 01 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

SSC uviedla, že na ceste II/534 na hranici okresov Rimavská Sobota – Revúca, Revúca – Brezno a na cestách III. triedy v okolí Liptovských Matiášoviec treba počítať so zľadovateným snehom. Pre silné sneženie je dohľadnosť v lokalitách Pastierske a Štrba znížená do 100 metrov. V okrese Námestovo a v okolí Trstenej sa pre silný vietor a klesajúcu teplotu môžu vytvárať na cestách snehové jazyky a poľadovica. SSC doplnila, že cesta III/1570 v úseku Hronovce – Malé Ludince je do odvolania uzavretá z dôvodu zaplavenia vozovky. Cesta II/531 v úseku Tisovec – Červená Skala je uzavretá pre kamióny.

Popadané stromy ohrozujú aj obyvateľov Košíc. Park pri poliklinike Sever, tí, čo parkujete na Komenského, utekajte preparkovať,” varujú Košičania.

ZDROJ: Dopravný servis /FB

Silný vietor komplikuje situáciu na cestách. V Hlohovci smer Tepličky sú na ceste popadané stromy.

ZDROJ: Dopravný servis /FB

Arktický vzduch ku nám preniká zo severovýchodu. Počas dnešného dňa nás teda čaká celodenný mráz. Na severe nášho územia môže byť dokonca aj arktický deň, kedy maximálna teplota nevystúpi nad -10 °C.

Teplota sa počas pondelka bude pohybovať od -5 °C do +2 °C, ale v Žilinskom, Prešovskom kraji a na Záhorí od -12 °C do -5 °C. Zrážky sa cez deň vyskytnú len ojedinele. Pocit chladu bude znásobovať studený severný vietor do 45 km/h a na západe a východe bude fúkať ojedinele až do 60 km/h.

Meteorológovia dnes vydali aj viacero výstrah. Výstraha 2. stupňa pred silným vetrom platí v Košickom a Banskobystrickom kraji.

Na horách hrozí dokonca až búrlivý vietor o sile víchrice. Druhá výstraha platí pred nízkymi teplotami, ktoré hrozia najmä v Žilinskom kraji.

Ako píše imeteo.sk vietor spôsobil už od včerajšieho dňa mnohé problémy. Obmedzenia na cestách sú za Jelšavou v smere do Štítnika, pretože sú na ceste popadané stromy v dôsledku silného vetra. Obmedzenie je aj na hraničnom priechod Moravský Svätý Ján – Hohenau, ktorý je obojsmerne uzatvorený z dôvodu zvýšenej hladiny rieky. Poľadovica sa vyskytuje v Bitarovej pri ihrisku, dávajte si pozor. Dobšinský kopec je neprejazdný nad 3,5 tony.

VODIČI POZOR! Zablokovaný tunel Sitina
V tuneli Sitina sa pokazil kamión, tvoria sa rozsiahle kolóny. V bratislavskom tuneli Sitina v smere z Mlynskej doliny do Lamača sa pokazil kamión. Blokuje pravý jazdný pruh. Tvoria sa kolóny. Informuje o tom Zelená vlna RTVS a dopravné... Čítať ďalej
08 | 01 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik