Opozícia súťaží v tom, kto bude AGRESÍVNEJŠÍ, PRIMITÍVNEJŠÍ, VULGÁRNEJŠÍ (VIDEO)
08 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Politická súťaž je však o hľadaní riešení, nie o urážaní protivníka. Vládna koalícia dostala silný mandát napraviť všetko, čo napáchal matovičovský gang. Ak sa ostatné opozičné strany pridávajú na ich stranu a obhajujú neobhájiteľné osoby, inštitúcie a konanie, sami si podkopávajú dôveryhodnosť a legitimitu. Skonštatoval to predseda poslanecekého klubu Smer-SSD Ján Richter.

Niekoľkonásobný minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter vo videu tvrdí, že do parlamentu treba vrátiť slušné spôsoby, pretože správanie, ktoré doň priniesli poslanci OĽaNO sú nedôstojné. Načrtol tiež, ako bude vyzerať rokovanie o Trestnom poriadku a prelomení prezidentkinho veta pri Kompetenčnom zákone. Riešenie, ktoré bude navrhovať aj on, je v súlade so zákonom a Rokovacím poriadkom. Poslanci okolo Igora Matoviča sa podľa Richtera správajú podľa toho známeho „zlodej kričí – chyťte zlodeja“.

Do parlamentu treba vrátiť slušnosť

„Dnes to vyzerá tak, že Matovič je vedúci činiteľ opozície, hoci na to ani hlasy nemá. Ak my budeme pripravovať zákonné prostriedky, ktoré rokovací poriadok pripúšťa, musíme zohľadňovať konkrétne aj vystúpenia opozície. Darmo bude niekto tvrdiť, že je konštruktívny, keď ostatní sedem hodín čítajú „rozprávky starej matere“. Musíme sem dostať odbornosť, zbaviť sa vulgarizmov, istú dôstojnosť a rešpektovanie jeden druhého,“konštatuje Ján Richter. Ľudia okolo Matoviča podľa neho nepochopili, že je to naopak – čím viac niekomu vynadajú, tým väčší hrdinovia sa cítia byť.

Galko o obštrukciách v parlamente: TROCHA TÝM HŇUPOM ZDVIHNEM MANDLE!
Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú od pondelka rána v 6. schôdzi NR SR. Vrátili sa k novele Trestného zákona, ktorá predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Rokovanie začínajú diskusiou k návrhu vlády, aby sa o novele rokovalo... Čítať ďalej
08 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Diskusia o Trestnom poriadku a prezidentkino veto

Prezidentka vrátila do parlamentu kompetenčný zákon, o ktorom budú poslanci znova rokovať, aby prelomili jej veto. Dnes však parlament začal rokovať o novele Trestného poriadku. Ako dlho rozprava k nemu potrvá, si Richter netrúfa odhadnúť. Písomne je prihlásených desať poslancov, množstvo poslancov sa môže prihlásiť ústne a čas natiahnu aj faktické poznámky.

„Na to sa nedá spoliehať, podľa mojej mienky do toho jednoducho musíme zasiahnuť a to bude moje odporúčanie pre koaličných partnerov a pre poslanecké grémium, ktoré k tomu bude – aby sme prerušili rozpravu a venovali sa vetu pani prezidentky. Keď sa vysporiadame s tým, budeme pokračovať ďalej,“  avizuje Richter.

Žiadne porušenie zákona, ani Rokovacieho poriadku

Richter odmieta aj argument, že takýmto postupom hrubo porušia demokratické princípy fungovania NR SR. Vysvetľuje však, že všetci, ktorí sa do rozpravy prihlásia, budú mať šancu vystúpiť, všetko je podľa neho v súlade so Zákonom o rokovacom poriadku. „Ideme uplatniť princípy, ktoré nám dovoľuje Rokovací poriadok Národnej rady.“

www.facebook.com/NieProgresivne/videos/752866666887859/

Čím horšie, tým lepšie

„Ja mám taký pocit, že terajšia opozícia má základnú filozofiu prístupu – čím horšie, tým lepšie. My to odmietame. Najviac kričí Matovič, ktorý situáciu, ktorá tu je, z hľadiska porušenia princípov sociálneho štátu, právneho štátu a už nehovoriac o tej ekonomickej situácii, zapríčinil,“uzatvára bývalý minister práce s tým, že dnes to vyzerá tak, že zlodej kričí – chyťte zlodeja.

ZÚFALÉ KROKY PREZIDENTKY ČAPUTOVEJ (VIDEO)
Poslanec a publicista Roman Michelko (SNS) aj po prvom týždni v roku 2024 priniesol zhrnutie diania uplynulého obdobia. Vo svojej pravidelnej video glose Veci verejné pripomenul maratón parlamentných obštrukcií spred Vianoc, ale aj prezidentkine... Čítať ďalej
08 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik