Fico chce ZATOČIŤ s cenami: Kým opozícia ako zmyslov zbavená zachraňuje Lipšica, my riešime DRAHÉ POTRAVINY! (VIDEO)
08 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Vláda by mala dosiahnuť taký stav, aby ceny potravín na Slovensku neboli vyššie ako v krajinách s vyššími príjmami a dôchodkami obyvateľov. Vo zverejnenom videu s ministrom financií Ladislavom Kamenickým a ministrom pôdohospodárstva Richardom Takáčom to na sociálnej sieti uviedol premiér Robert Fico (všetci Smer-SD).

Česká republika by pre nás mala byť cieľovou rovinkou

"Možno Česká republika by pre nás mala byť cieľovou rovinkou, ktorú chceme v nejakom okamihu dosiahnuť," povedal Fico. Premiér pripomenul, že aj keď celková inflácia v porovnaní novembrov 2022 a 2023 bola necelých 11 %, potravinová inflácia bola v tom istom období viac ako dvojnásobná. V Česku pri vyšších platoch pritom potraviny medziročne zdraželi menej, a to o 17 %.

Fico vyzval Kamenického, aby na rokovanie vlády v čo najkratšom čase predložil novú správu o cenách potravín, aby mohli príslušné rezorty reagovať. Premiér avizoval predĺženie odpustenia časti odvodov pre prvovýrobcov potravín. Okruh podnikateľov, ktorých sa to týka, by sa mal podľa Fica rozšíriť.

Takáč by zároveň mal na zasadnutie kabinetu pripraviť analýzu, ako doterajšie odpustenie odvodov pomohlo znížiť zdražovanie. Predĺženie opatrenia by podľa Takáča malo byť platné do polovice tohto roka a má sa rozšíriť aj na ovocinárov či zeleninárov.

Šimečkovci vyjdú znovu DO ULÍC!
Pokračujú aj v novom roku! Opozičné strany Progresívne Slovensko (PS), KDH a SaS zvolali na štvrtok (11. 1.) ďalšie protesty proti zámeru vlády zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Konať sa budú v Bratislave na Námestí SNP, ako aj v ďalších... Čítať ďalej
08 | 01 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vložiť sa má aj Slovenská obchodná inšpekcia

Do kontroly cien potravín v obchodných reťazcoch sa má vložiť aj Slovenská obchodná inšpekcia. Tá by mala zisťovať nákupné ceny veľkoobchodov a porovnávať ich s predajnými cenami. Podľa Fica bude vláda akceptovať v niektorých prípadoch aj vyššiu obchodnú prirážku, pokiaľ firmy dosahujú primerané zisky. V opačnom prípade má ministerstvo financií podľa premiéra nástroje, ako situáciu riešiť.

Kamenický dodal, že na Slovensku sú oproti Česku výrazne vyššie napríklad ceny syra Eidam, vajec či masla. Rezort financií podľa ministra pripravuje aplikáciu na porovnávanie cien dôležitých potravín.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Opozícia súťaží v tom, kto bude AGRESÍVNEJŠÍ, PRIMITÍVNEJŠÍ, VULGÁRNEJŠÍ (VIDEO)
Politická súťaž je však o hľadaní riešení, nie o urážaní protivníka. Vládna koalícia dostala silný mandát napraviť všetko, čo napáchal matovičovský gang. Ak sa ostatné opozičné strany pridávajú na ich stranu a obhajujú neobhájiteľné osoby,... Čítať ďalej
08 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik