VODIČI POZOR! Prichádzajú radikálne zmeny na cestách!
07 | 01 | 2024 I Mária Sliacka

Už o pár mesiacov začnú platiť na našich cestách nové pravidlá. Týka sa to napríklad aj zimných pneumatík, ktoré bez špeciálneho znaku policajti neuznajú. Zmeny začnú platiť aj v Česku. Ak jazdíte v Česku s mobilom v ruke, prídete o vodičský preukaz.  

Od 1.apríla nadobudne účinnosť novela Vyhlášky o dopravnom značení.

Portál autonoviny.sk pripomína, že od apríla 2024 končí prechodné ustanovenie o dopravnom značení, zmenia sa pravidlá pre plné a žlté čiary, aj platnosť zvislých značiek. Od 1. apríla nadobudne účinnosť novela Vyhlášky o dopravnom značení. O aké zmeny pôjde?

Križovatka už nebude rušiť platnosť značiek 

Od apríla 2024 na Slovensku prestanú križovatky ukončovať platnosť príkazových a zákazových dopravných značiek, po novom regulačných dopravných značiek.

Každý príkaz alebo zákaz, ktorý má úsekovú platnosť, bude mať dopravnú značku, na ktorej začne platiť, a dopravnú značku, na ktorej platnosť skončí. Úsek, ktorý bude takto označený, bude mať prednosť pred značkou začiatok a koniec obce, začiatok a koniec diaľnice a podobne.

Týka sa to najmä dopravných značiek určujúcich maximálnu povolenú rýchlosť, zákaz predchádzania, zákaz státia, hlavná cesta a podobne. Tieto zmeny sú odôvodnené príchodom vozidiel s automatickým rozpoznávaním dopravného značenia, ako predchodcu samojazdiacich vozidiel.

Cez plnú čiaru sa nebude môcť prechádzať na pozemok 

Dnes platí, že ak značka pozdĺžna súvislá čiara vyznačuje jazdný pruh, je zakázané ju prechádzať alebo nákladom presahovať, ak to nie je potrebné na obchádzanie prekážky cestnej premávky. Túto čiaru je však možné prechádzať aj v prípade, keď sa potrebujeme dostať na pozemok ležiaci vedľa cesty. Toto však od apríla už bude zakázané. Je však ešte možná úprava zákona a vodiči môžu dostať výnimku, no súčasne znenie vyhlášky s tým nepočíta, dodáva portál autonoviny.sk.

TOTO europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová asi nečakala! Kam sa potom podel svet, v ktorom ju kedysi ešte volili?
"Primať sa do zvyčajných aktivít nemusí byť po Novom roku pre každého celkom ľahké. Ale smetiari hrmocú svojimi autami, poštári nosia poštu, poslanci, nešetriac nikoho, vyslovujú svoje názory. Všetkých spoluobčanov prekvapila najmä europoslankyňa... Čítať ďalej
07 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Žlté čiary pre zákaz státia a zastavenia končia

Do konca marca 2024 ešte platí, že žlté čiary označujú zákaz zastavenia a zákaz státia z oboch strán čiary. Žltá čiara znamená zákaz zastavenia aj státia a prerušovaná žltá čiara zákaz státia. Podľa predpisu platného od 1. apríla 2024 žltou farbou budú kreslené iba dočasné vodorovné dopravné značenia.

Zimné pneumatiky musia mať špeciálny symbol

Nové zmeny sa týkajú aj zimných pneumatík. Zimné pneumatiky budú musieť mať symbol snehovej vločky. Táto zmena začne platiť od októbra 2024. Na doterajšie označenie M+S polícia nebude prihliadať, uvádza portál Topspeed.sk. Do konca septembra budú môcť motoristi jazdiť len s označením M+S. Problém nastane u starších pneumatík, kde symbol chýba. Vodiči majú čas do budúcej zimnej sezóny na kúpu nových pneumatík. Za nedodržanie povinnosti hrozia sankcie do výšky 40 eur.

V Čechách prísnejšie! Telefonujete v aute? Prídete o vodičák!

Česko takisto sprísňuje pravidla pre vodičov. Zvyšujú sa tresty za závažné porušenia dopravných priestupkov. Ak telefonujete počas jazdy, prídete o vodičák, informuje portál elektrickevozy.cz. Po novom polícia udelí až 4 trestné body a pokutu od 2 500 do 3 500 korún (asi100 – 140 eur). Ak vás však polícia prichytí s mobilom v ruke viackrát, môžete prísť o vodičský preukaz  na celý rok, a navyše budete musieť absolvovať nielen psychologický test, ale aj opätovné zloženie záverečných skúšok z autoškoly.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

ČO S UKRAJINOU? USA už svitá!
USA začali chápať, čo robiť s Ukrajinou. Britský The Daily Express napísal, že americkí politici si uvedomujú potrebu rozdeliť Ukrajinu, aby sa dosiahol mier. Už im to "došlo"? Americkí politici veria, že v záujme mieru s Ruskom budú musieť... Čítať ďalej
07 | 01 | 2024 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik