Poslanci NR SR budú od pondelka (8. 1.) pokračovať v 6. schôdzi NR SR
07 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR budú od pondelka (8. 1.) pokračovať v 6. schôdzi NR SR. Vrátiť sa majú k novele Trestného zákona, ktorá predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Najprv sa majú zaoberať návrhom vlády, aby sa o novele rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) avizoval, že do diskusie k tomuto bodu sa prihlásilo 59 poslancov.         

Poslanci začali 6. schôdzu ešte začiatkom decembra, pred vianočnými sviatkami Pellegrini schôdzu prerušil do nového roka. Tesne predtým predniesol minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) návrh na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona. Po jeho odsúhlasení by malo pokračovať rokovanie o novele v prvom a následne aj v druhom čítaní. Nasledovať by mal návrh na skrátené legislatívne konanie k novele zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti a ďalšie rokovanie o tejto novele v prvom a druhom čítaní. Na programe schôdze je ešte viac ako 20 bodov, medzi nimi aj poslanecké návrhy zákonov.

Parlament má na stole aj novelu tzv. kompetenčného zákona, ktorý poslancom vrátila prezidentka Zuzana Čaputová

Zákon nepodpísala a žiada ho opätovne prerokovať. Výhrady mala k viacerým jeho ustanoveniam aj k legislatívnemu procesu. V rámci kompetenčného zákona malo od 1. januára vzniknúť aj nové Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR.

Poslanci posunuli na január hlasovanie o vládnom návrhu novely zákona o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve. Urobili tak pre technické problémy pri prednesení pozmeňujúceho návrhu Justína Sedláka (Smer-SD). Novela má umožniť poskytnutie príspevku v civilnom letectve ako minimálnu pomoc alebo štátnu pomoc na vykonávanie pravidelnej leteckej dopravy na území SR alebo medzi slovenskými letiskami a letiskami mimo územia SR.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Politológ vytočil novinára Magušina do biela! A novinár sa so svojou žlčou ukázal v plnej paráde!
Keď Andrej Danko (SNS) avizoval, že Petra Pellegriniho (HLAS - SD) médiá (obrazne povedané) vyzlečú donaha a budú sa ho pýtať na prvú dámu, ani netušil, akú prestrelku tým vyvolá. Stalo sa a zdá sa, že boj o prezidentské kreslo začal. Nielen medzi... Čítať ďalej
07 | 01 | 2024 | Eka Balašková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik