OPÄŤ TO POČASIE! V Slovinskej jaskyni uviazlo päť ľudí
08 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Päť ľudí je uväznených v jaskyni na juhozápade Slovinska a nemôžu ju opustiť pre vysokú hladinu vody spôsobenú silnými dažďami, informuje Breitbart s odvolaním sa na miestne úrady.

Skupina troch dospelých Slovincov a dvoch sprievodcov – uviazla v jaskyni Križná Jama od soboty, keď v nej stúpla hladina vody a zablokovala cestu von.

Slovinské záchranné tímy uviedli, že potápači sa k skupine dostali, presunuli ich na bezpečné miesto predpokladané pre takéto núdzové situácie a postavili vyhrievaný prístrešok, kde budú musieť počkať, kým hladina vody klesne.

Všetkých päť ľudí je v poriadku, povedal šéf Slovinského speleologického zväzu Igor Benko.

Skupina vstúpila v sobotu skoro ráno na prehliadku 8-kilometrového (5-míľového) jaskynného systému s reťazou podzemných jazier. Vstup je povolený len v rámci prehliadok so sprievodcom. Do jaskynného systému sa dá dostať iba loďou po rieke Bloscica, ktorá ním preteká, uviedla oficiálna tlačová agentúra STA.

Benko agentúre povedal, že sa očakáva, že hladina podzemnej vody začne čoskoro klesať, ale môže trvať niekoľko dní, kým bude priechod opäť bezpečný.

V súčasnosti je do záchrannej operácie zapojených 35 jaskynných záchranárov a osem potápačov z celého Slovinska, ktorým pomáha 11 hasičov a príslušníkov jednotiek civilnej ochrany, informovali úrady.

Križná Jama je štvrtý najväčší známy podzemný ekosystém na svete z hľadiska biodiverzity, uviedla STA.

Zdá sa, že stav Joea Bidena sa zhoršuje extrémne rýchlo (VIDEO)
Nedávny prieskum verejnej mienky zistil, že 59 percent voličov pociťuje "značné obavy" o Bidenovo fyzické a duševné zdravie. V článku zverejnenom v Magyar Nemzet sa píše, že americký prezident Joe Biden sa opäť dostal pod paľbu kritiky za to, že... Čítať ďalej
07 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik