Od 1. januára 2025 MŠ nebudú financované mestami a obcami, ale štátom
07 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Normatívne financovanie materských škôl (MŠ) vníma minister školstva, vedy, výskumu a športu Tomáš Drucker (Hlas-SD) ako veľmi pozitívny krok pre Slovensko. Uviedol to v rozhovore pre TASR. Od 1. januára 2025 MŠ nebudú financované mestami a obcami, ale štátom. Rovnako tak aj školské kluby pre deti.

"Socioekonomické prostredie má obrovský vplyv na budúcnosť človeka. Kde sa deti narodia, tam väčšinou aj zostávajú. Šance, že sa z toho vymania sú nízke, a to sa začína už v MŠ," povedal Drucker. Keď nie je dobre zabezpečené predprimárne vzdelávanie v obci, ťažko je potom podľa neho nastaviť dobré základy pre ďalšie vzdelávanie, a to podporuje generačnú chudobu.

Skonštatoval, že obec, kde je 70 až 80 percent nezamestnaných ľudí, nemá finančné prostriedky na MŠ, keďže peniaze pochádzajú z daní príjmu fyzických osôb. Často podľa jeho slov ide o rómske osady. "Zostávajú v systéme aj regionálne, aj v celom sociálnom prostredí. Hneď ako prejdeme na financovanie štátom, budeme vedieť financovať MŠ aj v takýchto regiónoch," uviedol.

Normatívne financovanie MŠ je podľa Druckera o solidarite. Mnoho detí sa totiž nedokáže vymaniť z generačnej chudoby a medzi nimi môže byť talent, ktorý by sa mohol rozvinúť, ak by sa narodili niekde inde. Ako avizoval, na Slovensku chýbajú mnohé profesie a v budúcnosti by ich mohli aj z týchto detí vytvoriť a produkovať.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Progresívni liberáli a červené denníčky V ŠOKU! RYTMUS SI VYSTRELIL ZO ZELENSKÉHO (FOTO)
Žijeme v totalite? Alebo inak - je Zelenskyj nedotknuteľný? Zdá sa, že pre istú časť slovenského národa sa stalo meno ukrajinského prezidenta synonymom slova Boh. Neblahú skúsenosť s jeho humorným vyobrazením práve zažíva raper Rytmus. Rytmus... Čítať ďalej
06 | 01 | 2024 | Mária Sliacka

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik