Na predvolebnú kampaň dostala najviac peňazí strana, ktorej voliči povedali jasné nie!
07 | 01 | 2024 I Mária Sliacka

Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko, ktorá bojuje proti korupcii, zostavila rebríček politických subjektov podľa počtu darcov peňazí na predvolebnú kampaň. Ktoré strany mali najviac darcov?  

Prekvapujúci výsledok

Mimovládka Transparency International Slovensko (TIS) sa zamerala na hodnotenie parlamentných volieb, ktoré sa konali na jeseň 2023. Výsledok je prekvapujúci. Alebo ani nie? „Historicky najúspešnejšou politickou stranou z hľadiska oslovovania donorov, je paradoxne subjekt, ktorý sa do parlamentu nikdy nedostal. Ide o stranu Spolu (dnešní Demokrati), ktorí vo výročných správach do roku 2022 uviedli až 1778 unikátnych (neopakujúcich sa) prispievateľov,“ informuje TIS.

Demokrati presvedčili sponzorov, našťastie nie voličov    

TIS konštatuje, že Demokrati  dokázali presvedčiť o význame príspevku dvetisíc ľudí a firiem. Údaje získala mimovládka z výročných správ strán za posledné dve dekády a skombinovala ich s dátami z čerstvého monitoringu transparentných účtov pred septembrovými voľbami. Našťastie pre Slovákov sponzori síce túto stranu štedro podporili, národ jej však vyjadril nedôveru na celej čiare. Zdá sa, že ani také mená ako Dorotka Nvotová, ktorá toho narozpráva až- až milej ministraničke nepomohli.   

Progresívci na druhom mieste, kádeháci tretí  

TIS ďalej uvádza, že na  druhom mieste sa umiestnili progresívci so 780 darcami  a za nimi  skončili kresťanskí demokrati. Mimovládka však podotýka, že tieto údaje sú iba orientačné, keďže niektoré strany vo výročných správach nemuseli uvádzať všetkých drobných darcov a nezahŕňajú napríklad ani všetkých podporovateľov pre individuálne kampane niektorých politikov v komunálnych a župných voľbách.

Demokrati vyzbierali až 4 milióny eur a zarobila aj mŕtva SDKU

Podľa Transparency International Demokrati (Spolu)  vyzbierali k voľbám zhruba štyri milióny eur. Ani peniaze však nie sú všetkým , dôkazom čoho je predseda strany , exminister obrany SR Jaroslav Naď, ktorý sa musí pred veľkou časťou rozhnevaného slovenského národa skrývať v Čechách. „Celkovo najúspešnejšia je pri súkromných zdrojoch stále dnes už prakticky mŕtva SDKÚ, ktorá za posledné dve desaťročia dokázala od 167 unikátnych fyzických a 17 právnických osôb získať takmer 9,7 milióna eur. V jej prípade však ide o dary iba za 2 milióny, zvyšok tvoria úvery a pôžičky,“ píše sa v správe TIS.

Smer to dal aj bez darov súkromných osôb a firiem

Na transparentnom účte víťazného Smeru sa nachádza len 148 unikátnych prispievateľov. „Finančne je to napriek tomu drvivo najúspešnejšia strana, keďže už dlhé roky jej stačí spoliehať sa iba na štátne príspevky za voľby, na ktorých už zarobila 101 miliónov eur,“ konštatuje TIS.

Rekordérka Čaputová  

Zuzana Čaputová svojimi medovými rečami  a dobre zorganizovanou kampaňou dokázala pred voľbami v roku 2019 vyzbierať  peniaze až od vyše 4600 podporovateľov. V jej stopách  pokračuje Ivan Korčok. Tomu sa na transparentnom účte dosiaľ podarilo vyzbierať 317-tisíc eur od 1902 sympatizantov, informuje Transparency International Slovensko.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik