Čo pozitívne nám priniesol rok 2023?
09 | 01 | 2024 I Mária Sliacka

Ľudia majú často hlavne v dnešnej, nie práve najľahšej dobe sklony vidieť veci negatívne. Avšak o tom, že to s ľudstvom ešte nie je také zlé, svedčí aj pár pozitívnych faktov, ktoré súvisia s rokom, ktorý práve skončil. Niektoré z nich vybral server francúzskej stanice France Info.

Výrub pralesa v Amazonii sa výrazne spomalil

Amazonský prales je označovaný  za pľúca planéty. Preto je veľmi pozitívne, že výrub v ňom sa za posledný rok spomalil o 22 percent. Server informuje, že to má súvis s nástupom Luisa Inácia Luly da Silvy na post prezidenta Brazílie, pretože kým za jeho predchodcu zmizlo 13 000 kilometrov štvorcových brazílskych lesov za rok, za rok prezidentovania jeho nástupcu  je to len 9000 kilometrov štvorcových .

OSN schválila dohodu o ochrane oceánov

Pätnásť rokov vyjednávania prinieslo napokon vytúžené ovocie. Členské štáty OSN minulý rok v júni prijali prelomovú zmluvu, ktorá má pomôcť zachovať morskú biodiverzitu a zabezpečiť jej udržateľné využívanie.

Ženy sú viac v pozornosti vedy a výskumu

Vedci, ktorí testujú bezpečnosť áut, vlani prvýkrát použili figuríny ženských tvarov. Vďaka tomu švédski výskumníci zistili, že dopravné nehody majú na ženské telo odlišný vplyv ako na mužov. Britský denník The Guardian zase uviedol, že vedci prvýkrát testovali hygienické vložky s inou tekutinou ako farbenou vodou. V závere zistili, že pomôcka nie je taká účinná ako tvrdili, pretože krv má väčšiu hustotu. Neskoro, ale predsa, uvádza France Info. 

Bolo objavených niekoľko druhov rastlín a zvierat

Alarmujúce sú údaje Medzinárodného zväzu ochrany prírody. Podľa zväzu "je celosvetovo ohrozený vyhynutím každý štvrtý druh cicavcov, každý siedmy druh vtákov, viac ako každý tretí druh obojživelníkov a tretina druhov ihličnanov".  Na zoznam sa dostal aj losos atlantický. Popritom ale  bádatelia narazili na druhy, ktoré považovali za vyhynuté. Tak napríklad na Novom Zélande bola videná modrá sultánka takahe, takisto vznikla snímka paježury Attenboroughovej a v Brazílil dokonca naďabili na cezmínu Ilex sapiiformis, ktorú ľudia nevideli 185 rokov.

Štefan Kvietik bez servítky: Mladá generácia by sa mala učiť skromnosti!
Medená veža, Tisícročná včela, Majster kat, Skrytý prameň a stovky ďalších úloh stvárnených vo filme či na javisku. Legendárny Štefan Kvietik (89) oslávi v máji deväťdesiate narodeniny. Herec je zároveň známy aj svojím pronárodným cítením. Čo... Čítať ďalej
06 | 01 | 2024 | Mária Sliacka

Obnoviteľné zdroje energie sa začali viac využívať

Solárna a veterná energia zabezpečovala v roku 2022 12 percent svetovej výroby elektriny, čo je najviac v dejinách. Je to veľmi dobrá správa. Obnoviteľné zdroje energie sa spolu s jadrovou energetikou podieľali na výrobe 39 percent svetovej elektriny. Ide o nový rekord , tak to vyplýva z analýzy údajov zo 78 krajín, ktoré predstavujú 93 percent svetového dopytu po elektrine. 

Vďaka Webbovmu teleskopu máme úžasné fotografie vesmíru

Vďaka vesmírnemu teleskopu Jamesa Webba mali ľudia možnosť zoznámiť sa s detailnými snímkami napríklad na rodiace sa hviezdy uprostred červených, okrových a bielych oblakov.

2700 rokov stará socha objavená v Iraku

Na severe Iraku bola objavená v malej dedine socha okrídleného býka, ktorá je vysoká štyri metre, váži 18 ton a je stará asi 2700 rokov. Dedinčania ju ukrývali  pred príchodom bojovníkov Islamského štátu, aby nebola zničená. Soche chýba len hlava. Tú ukradli zlodeji v roku 1990 , no neskôr  sa našla a je vystavená v múzeu v Bagdade.

Návrat nočných vlakov do Európy

V Európe bolo obnovených niekoľko liniek nočných vlakov, ktoré majú menšiu uhlíkovú stopu ako lietadlá. Napríklad začala nanovo fungovať linka Paríž - Berlín. Tento rok by mal začať prevádzku aj nočný vlak medzi Parížom a Varšavou alebo Madridom a Zürichom.  

Génova terapia vrátila nepočujúcim deťom sluch

Štúdia čínskych vedcov  vykonaná na piatich deťoch, ktoré sa narodili hluché, vrátila sluch štyrom z nich.Tímy  vo Francúzsku zase  pracujú na ďalších metódach, ako riešiť rôzne formy hluchoty. Hádam budú úspešné. 

Party v špičkovom moskovskom klube sa zmenila v niečo „nie veľmi vhodné“!
Party v špičkovom moskovskom nočnom klube sa zmenila v niečo „nie veľmi vhodné“, ako uviedol portál NBC NEWS. „Takmer nahá“ párty v exkluzívnom moskovskom klube Mutabor, pár dní pred Vianocami prilákala popredné ruské celebrity, influencerov a... Čítať ďalej
07 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik