ETICKÝ KÓDEX ako riešenie proti diagnóze zvanej OĽaNO (VIDEO)
07 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Verbálna inzultácia zo strany Igora Matoviča, ktorá sa odohrala vo vestibule Národnej rady Slovenskej republike otvorila konečne tému pre našu politiku nie veľmi obvyklú. Zatiaľ čo v iných, diplomaticky civilizovanejších krajinách je tento problém vyriešený, nás sa to zatiaľ, bohužiaľ, netýka. 

Slovné urážanie zo strany poslanca OĽaNO na adresu Jána Mažgúta, poslanca za stranu Smer-SSD prekročilo akékoľvek hranice. Pred večne nenasýtenými objektívmi novinárskych kamier začal Matovič častovať Mažgúta slovami, označujúcimi zdrobneniny mužských telesných partií. Pričom sám Matovič sa zvykne o sebe vyjadrovať ako o človeku s konzervatívnymi hodnotami. Tento incident rozbúril všeobecnú debatu a začal sa spomínať etický kódex, stavajúci sa k takejto situácii odmietavo s patričnými dôsledkami.

„Etický kódex je v iných európrskych parlamentoch bežná vec,“ vyjadril sa k tejto problematike pre rtvs.sk predseda poslaneckého klubu Progresívne Slovensko Martin Dubéci. Už dnes existuje možnosť udeliť poslancovi sankciu cez mandátovo-imunitný výbor. Či sa to však deje  aj naozaj, povedať nemožno. Pretože v tom prípade by dostali „politici“ ako sú Igor Matovič či Jozef Pročko pokuty v takej výške, že by mohli ísť každodenne po žobraní.

Otázku čo má, alebo nemá byť považované za porušenie etického kódexu však vidí každý inak. Koalícia a opozícia v tomto probléme nemajú rovnaký postoj. Ani čo sa týka obštrukcií absurdného rozmeru. Proti tomu chce totiž koalícia vyvinúť iniciatívu rovnako, ako k porušovaniu etického kódexu.

Slušnosť by mala byť devízou práve na pôde parlamentu

Opozícia sa ohradzuje proti náhodnému vykázaniu poslanca alebo jeho postihnutiu ad hoc. Stojí za dodržaním jasných noriem. Poslanec Dubéci tvrdí, že by malo byť kontrolovanie prejavov brané v širšom kontexte. „Malo by sa to týkať slovných prejavov, fyzických kontaktov, vzťahov medzi poslancami, k médiám, voči zamestnancom kancelárií, prijímania darov, prípadne možných konfliktov záujmov.“  Či a ako sa budú môcť dovolať postihnutí k svojim právam zatiaľ jasné nie je.

„Jednou z priorít predsedu parlamentu je presadiť slušnosť a vzájomný rešpekt medzi politickými stranami. Ku kódexu, ktorý pripravujú opoziční poslanci, sa nevie vyjadriť, nakoľko nepozná jeho text,“ uviedla pre RTVS hovorkyňa predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD) Patrícia Medveď Macíková.

Počas poslaneckého grémia, ktoré sa bude konať budúci týždeň sa táto téma rozoberie bližšie

Najsilnejšia koaličná strana sa k tejto téme zatiaľ konkrétne nevyjadrila, hoci jej poslanci vedia, že s touto situáciou bude treba niečo urobiť. „Samozrejme, sú poslanci, ktorí sa dlhodobo vyjadrujú neslušne, za hranicou dovoleného. Ja k týmto poslancom nepatrím. Myslím si, že by sa mohol nájsť nejaký nástroj, aby bol ešte prísnejší, než je to v dnešnej podobe,“ hovorí poslanec Marián Kéry (Smer-SD).

Haličská celebrita PROČKO robí v parlamente neplechu (VIDEO)
Jozef Pročko, celebrita relácií formátu Čo dokáže ulica, známy slovenský umelec a adamita mal potrebu sa vyjadriť. A to priamo na pôde Národnej rady Slovenskej republiky. Jeho plodné dodatky zvyknú pobaviť plénum, tak prečo nezapnúť... Čítať ďalej
12 | 12 | 2023 | Dušan Janek

„Niečo ako nenadávať si na verejnosti alebo v priestoroch Národnej rady SR, by malo byť základným štandardom výbavy morálky každého jednotlivca. Žiaľ, ak sa bavíme o tom, že potrebujeme nejaké sankcie na to, aby sme to dokázali docieliť, tak v tom prípade narážame na limity toho, že by sme museli poslancom siahnuť na ich právo vyjadrovať sa v parlamente, a to by bol veľký problém,“ uviedol Ján Ivančík z Transparency International Slovensko. Ak nezasiahne NR SR vytvorením pevných pravidiel, budú aj naďalej môcť poslanci, predovšetkým za stranu OĽaNO, reprezentovať politickú kultúru Slovenskej republiky iba v tých najkrikľavejších farbách a žurnalisti nedostanú príležitosť pracovať v takom rozsahu, aký by si zaslúžili.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Naď hodnotí rok! Arogantný odkaz tým, ktorí videli veci inak, ako on!
"Začína nám nový rok a vtedy si treba vyhodnotiť minulé obdobie. Podľa predpovedí mnohých, najmä tých, čo nám teraz vládnu, by sme mali byť v podstate šťastní, že sme to všetko akosi náhodou prežili, tak si to radšej rýchlo zrekapitulujme," píše na... Čítať ďalej
07 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik