AKTUÁLNE POČASIE UŽ PÁCHA ŠKODY! Skaza na ceste, zosunutý svah, stúpajúce rieky... A BUDE HORŠIE! (VIDEO)
06 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Sobotňajšie počasie sa nesie v znamení výdatného dažďa, ktorý už spôsobuje komplikácie. Uzavreli hraničný priechod, zosunul sa svah a pre stúpajúce rieky varujú pred povodňami.

Aktuálne je uzavretá cesta do obce Baláže. “Neďaleko Banskej Bystrice za obcou Priechod smerom na Baláže na ceste III/2418 došlo k zosuvu svahu,” informuje o tom polícia. O situácii bola vyrozumená Slovenská správa ciest. Na miesto už smerujú mechanizmy na odstránenie následkov zosuvu, dodala polícia a priložila aj video.

Rieky stúpajú, uzavreli hraničný priechod

Ďalšie problémy robia dvíhajúce sa hladiny riek. Od dneška 9:20 hod. je uzatvorený hraničný prechod HOHENAU, dôvodom je vysoká hladinu rieky Morava. “Voda preteká cez vozovku cesty č. III/1144 Moravský Ján – Hohenau v záplavovej oblasti,” približuje Slovenská správa ciest. Na ceste  medzi Senicou a obcou Rybky hasiči museli prečerpávajú dažďovú vodu z poľa.

OBROVSKÉ NEŠŤASTIE: Smrť v rieke Laborec
V rieke Laborec v Michalovciach sa v piatok (5. 1.) topil 69-ročný muž. Zomrel počas prevozu do nemocnice. Informuje o tom košická krajská polícia na sociálnej sieti. "Krátko po 14.00 h bolo na tiesňovej linke 158 prijaté oznámenie, že v... Čítať ďalej
06 | 01 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Rieka Morava aktuálne dosahuje 1. SPA, ale podľa prognóz SHMÚ by mala stúpať ešte na úroveň 2. SPA. “Stúpajú aj ďalšie toky hlavne v západnej polovici územia. Dážď avšak ešte neustáva a toky sa budú ešte dvíhať,” píše iMeteo.

Ako dodáva, množstvo zrážok, ktoré zatiaľ spadli nie je veľké, avšak problémom je, že vodné toky boli dlhodobo vyššie kvôli predchádzajúcim zrážkam a otepleniu. Pôda je nasýtená vodou a tak prebytočné zrážky odtekajú do týchto tokov. Najviac zrážok by malo spadnúť dnes na západe územia, konkrétne v oblasti Podunajskej nížiny.

SHMÚ preto vydal hydrologické výstrahy pred povodňami prvého a druhého stupňa. Výstrahy vyššieho, druhého stupňa, platí pre okresy Senica, Turčianske teplice, Trebišov a Michalovce.

Pätica turistiek uviazla na Krakovej holi: Pomohli im horskí záchranári (FOTO)
Pätica slovenských turistiek uviazla v piatok (5. 1.) na Krakovej holi v Nízkych Tatrách. Ženy po výstupe začali pociťovať únavu a nedisponovali vhodným vybavením na pohyb v hlbokom snehu, rovnako ani svetelnými zdrojmi. Pomáhali im horskí i... Čítať ďalej
06 | 01 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik