Vrah z univerzity mal zbrane na úver: ZÍSKAL PÔŽIČKU VYŠE MILIÓN KORÚN!
05 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Jednou z okolností tragickej streľby na filozofickej fakulte, ktorá bola silne preberaná verejnosťou, bolo aj to, akým spôsobom si študent vysokej školy mohol dovoliť zaobstarať tak veľký arzenál zbraní a munície. Podľa informácií Mladého frontu Dnes si 24-ročný študent na obstaranie zbraní vzal úver vo výške viac ako milión korún.

Kto mu úver poskytol nie je jasné

Polícia bude budúci týždeň hovoriť o nových poznatkoch na vyšetrovanie, komentovať by mala aj policajný postup. Vyšetrovanie by malo zodpovedať okrem iného aj na otázky ministra vnútra Víta Rakušana (STAN), toho zaujíma napríklad to, prečo policajná hliadka opustila pred streľbou budovu školy na Palachovom námestí a hliadkovala iba v Celetnej, píše portál echo24.cz.

Osem legálne držaných zbraní, s ktorými študent Filozofickej fakulty UK prišiel na pôdu svojej školy strieľať, mohlo podľa odhadov stáť niekoľko sto tisíc korún. Ďalšie tisíce potom musela stáť munícia a ďalšie doplnky, ktoré mal na útok v škole pripravené. O prekvapivom veľkom množstve munície hovoril krátko po tragédii aj policajný prezident Martin Vondrášek. „Osobne som mohol vidieť obrovský arzenál streliva a zbraní priamo v budove. Nebyť rýchleho zákroku polície, tak by obetí bolo vo vnútri objektu násobne viac,“ uviedol Vondrášek na tlačovej konferencii.

Podľa informácií denníka MF DNES si útočník mal všetko vybavenie zaobstarať vďaka pôžičke v hodnote viac ako milión korún. Či si peniaze požičal v banke, alebo v nebankovej spoločnosti, nie je jasné. Či sa otázkou úveru alebo všeobecne toho, ako si študent vysokej školy mohol dovoliť zaobstarať si tak veľký arzenál zbraní, zaoberajú vyšetrovatelia, polícia nepotvrdila.

Zbrane, ilustračné foto: Shutterstock

Na útok sa útočník mal pripravovať dlhší čas 

Väčšinu zbraní a doplnkov k nim si mal zaobstarať minulý rok na jar, potom potom absolvoval kurzy, ako napríklad kurz streľby. Na ten si podľa inštruktora tohto kurzu mal doniesť vlastné vybavenie. „Mal veľmi kvalitné vybavenie. Bolo vidieť, že ho strelectvo zaujíma. Ako firmu nás stále uháňal, že už chcel kurz absolvovať,“ povedal už v decembri inštruktor, u ktorého útočník z univerzity streľbu nacvičoval, pre CNN Prima News.

Polícia má s novými informáciami k prebiehajúcemu vyšetrovaniu prísť v budúcom týždni, ako už predtým uviedol hovorca pražskej polície Jan Daněk pre Echo24. „Hoci bude celý prípad vzhľadom na smrť podozrivého s najväčšou pravdepodobnosťou odložený, musíme my, rovnako ako verejnosť, poznať všetky odpovede na relevantné otázky,“ uviedol na konci decembra hovorca.

Andor Šandor má obavy, že tragédia v Prahe je iba začiatkom. Vysvetľuje, ako konať pri podobných hrozbách (FOTO+VIDEO)
21. decembra sa v centre Prahy odohral v našich zemepisných šírkach doslova nevídaný incident, pri ktorom prišlo o život 15 ľudí, vrátane hlavného aktéra. Armádny generál vo výslužbe Andor Šandor má obavy, že štvrtková tragédia na Filozofickej... Čítať ďalej
22 | 12 | 2023 | Eka Balašková

Zbraňová legislatíva

Policajným zásahom priamo v budove filozofickej fakulty na Palachovom námestí sa teraz zaoberá Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov (GIBS) a Úrad vnútornej kontroly Policajného prezídia. Postup polície už od 21. decembra, kedy k tragickej streľbe na pôde univerzity došlo, obhajuje vicepremiér a minister vnútra Vít Rakúšan (STAN).

V stredu večer ale Rakušan uviedol, že sám postúpil policajnému prezidentovi súbor otázok týkajúcich sa zásahu, ktoré „vyčítal z verejného priestoru“, alebo sa rozhodol ich sám položiť. Jednou z nich má byť podľa ministra vnútra aj otázka, prečo sa policajná hliadka stiahla z budovy filozofickej fakulty na námestí Jána Palacha a naďalej sa vyskytovala iba v budove fakulty na Celetnej ulici, Rakušan to uviedol v programe Interview ČT24.

Budúci týždeň v stredu sa podľa Rakušana v snemovni uskutoční okrúhly stôl k zbraňovej legislatíve, kde bude predstavená novela, ktorá má nadobudnúť účinnosť začiatkom roku 2026. „Táto zbraňová legislatíva sa chystá od roku 2017. Za minulej vlády sa nedostala ani do sne . My sme ju posunuli do legislatívneho procesu av systéme leží od mája. Bohužiaľ vidíme, ako funguje teraz snemovňa. Na prerokovanie novely sa dostalo až na jeseň, teraz je pred tretím čítaním,“ uviedol Rakušan pre Českú televíziu.

Masaker v Prahe, foto: FB/Česká polícia

„Čo sme zaviedli operatívne a bude to v súčasnom systéme fungovať od štvrtka, je taká červená dlaždica pre predajcov munície i zbraní. Aj bez legislatívnej opory ich žiadame, aby túto dlaždicu použili na svojej identifikačnej stránke a hlásili, keď niekto kupuje väčšie množstvo zbraní a munície a hlásili to polícii,“ dodal minister vnútra.

Chystaná novela dáva vláde podľa Rakušana aj oprávnenie už bez ďalšej diskusie v snemovni vydať nariadenie o nutnosti psychologických testov. Vicepremiér chce presadzovať plošné testovanie. Išlo by údajne o dve až tri tisíce žiadateľov.

PREDVIANOČNÉ MEMENTO: Česká tragédia ovplyvní aj život na Slovensku
V Česku sa budú prepisovať dejiny. Tragédiu, akou sa stala pred Vianocami streľba na jednej z najstarších univerzít vo svete, naši západní susedia vo svojej bohatej histórii – aj na tragické udalosti – ešte nezažili. A keďže sú naše dva národy... Čítať ďalej
23 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik