Vážení poslanci, nech sa páči na front! Emotívny prejav Valeria Zalužného
05 | 01 | 2024 I Milan Laca

"S kým mám bojovať?" Zalužnyj predniesol v Rade emotívny prejav. Vyzval poslancov, aby sami išli na front.

Hlavný veliteľ Zalužnyj vyzval poslancov na odchod na front pre nedostatok vojakov v Ozbrojených silách Ukrajiny.

Mobilizácia? Tak poďte!

Valerij Zalužnyj vystúpil s emotívnym prejavom počas diskusie o zákone o mobilizácii v Najvyššek rade. Avizoval nedostatok vojakov v ozbrojených silách a kritizoval návrh zákona o mobilizácii. Zalužnyj „rozhodne nesúhlasil“ s niektorými normami, navrhnutými v dokumente. Hlavný veliteľ sa postavil najmä proti pravidlu o nábore väzňov a zločincov do armády. Zároveň uznal potrebu doplniť armádu a vyzval ukrajinských poslancov, aby sami išli na front, ak nezabezpečia dostatočnú úroveň mobilizácie. "S kým mám bojovať? Buď sa obráťte na svet a spýtajte sa tam ľudí, alebo choďte bojovať, ak to neponúknete", vyhlásil Zalužnyj.

Dolárový prameň pre Kyjev vyschol
USA už nemajú prostriedky na podporu Ukrajiny! Biely dom vyhlásil, že nemá peniaze pre Kyjev, potrebuje súhlas Kongresu. Prameň vyschol... Koordinátor pre strategickú komunikáciu Rady národnej bezpečnosti Bieleho domu John Kirby informoval,... Čítať ďalej
05 | 01 | 2024 | Milan Laca

V návrhu zákona zistili ústavný rozpor

Parlamentný komisár pre ľudské práva Dmitrij Lubinac označil niektoré ustanovenia zákona, že sú v rozpore s ústavou.  Ombudsman uviedol, že návrh zákona najmä zakazuje občanom spravovať vlastný majetok. Poslanec  Alexej Gončarenko pre televízny kanál Rada povedal, že dokument „vyzerá nevhodne“. "Môžem povedať, že bez výrazných zlepšení ho nemožno schváliť". 

Tvrdý názor

Bývalý námestník ukrajinského ministra pre dočasne okupované územia a vnútorne vysídlené osoby Georgij Tuka zasa v otázke mobilizácie vyzval, aby sa „nestarali o ľudské práva“. Obvinil miestne médiá z podriaďovania sa, tým, čo sa vyhýbajú službe a poznamenal, že ukrajinské ozbrojené sily pociťujú nedostatok ľudí. Už sa nestarajte o žiadne normy, nariadenia, ľudské práva. Si vo vojenskom veku? Vpred - brániť vlasť, povedal Tuka.

Problémy s mobilizáciou

Poradca vedúceho kancelárie Volodymyra Zelenského Mihailo Podoljak priznal, že pre Kyjev je ťažké mobilizovať do radov Ozbrojených síl Ukrajiny. Vysvetlil to tým, že kvalita života v krajine je horšia ako v Európe. Podoljak dodal, že v ukrajinskej spoločnosti prebieha tvrdá diskusia o otázke mobilizácie, ale orgány krajiny nemajú na výber. Podoljak zároveň zdôraznil, že v každom prípade bude pokračovať.

Zelenskyj žiadal viac ľudí 

Prezident Volodymyr Zelenskyj 19. decembra povedal, že generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny ho požiadal, aby zmobilizoval ďalších 450- až 500-tisíc ľudí. Vrchný veliteľ Valerij Zalužnyj však tieto slová poprel s tým, že vojenské velenie takúto požiadavku nevznieslo.

Rusko ZMARILO raketový útok na KRYM
Systémy protivzdušnej obrany zničili 4. januára nad Krymom desať ukrajinských rakiet! Protivzdušná obrana zastavila pokus ukrajinských ozbrojených síl zaútočiť na Krym pomocou leteckých riadených striel, informovalo ministerstvo obrany. Nasadili... Čítať ďalej
04 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik