ČO SA TO DEJE? Ukrajina chváli Donalda Trumpa
06 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Osoba, s ktorou môžete spolupracovať! Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredajšom rozhovore uviedol, že neverí, že zvolenie bývalého prezidenta Donalda Trumpa za prezidenta v roku 2024 by nevyhnutne viedlo k menšej podpore ukrajinského vojnového úsilia zo strany USA. Kuleba vysvetlil: „Trump je človek, s ktorým môžete spolupracovať; len musíte vedieť ako." O téme informuje Breitbart.

Iný ako Biden, ale predsa náš

Kuleba uviedol pre ukrajinské médiá NV: "Kto predal prvú americkú zbraň Ukrajine? Prezident Trump [nám poslal] Javeliny. Kto spustil program bezplatnej dodávky prvých námorných plavidiel, lodí Island a Mark VI, na Ukrajinu? Trump. Kto bojoval proti projektu Nord Stream 2 a uvalil sankcie na známu, no už zabudnutú loď Fortuna, ktorá položila tento ropovod? Bol to Trump.

Preto je Trump človek, s ktorým môžete spolupracovať; len treba vedieť s ním pracovať. Ak sa dostane do volieb a ak vyhrá, bude úplne iný ako prezident Joe Biden, ktorému sme za všetko nesmierne vďační,“ povedal.

Ako zdôraznil Kuleba, prezident Trump schválil predaj protitankových rakiet Javelin Ukrajine v roku 2017. Trumpovo ministerstvo zahraničných vecí schválilo predaj obranných zbraní Ukrajine za 39 miliónov dolárov v roku 2019, ktorý zahŕňal približne 150 Javelinov.

americkú pomoc

Ukrajinskí vojaci dostali dodávku FGM-148 Javelins, amerických prenosných protitankových rakiet, ktoré poskytli Ukrajine USA na vojenskú podporu, na kyjevskom letisku Boryspil 11. februára 2022. (SERGEI SUPINSKY/AFP cez Getty Images)

USA začali na Ukrajinu posielať hliadkové lode pobrežnej stráže triedy Island v roku 2019. V júli 2020 Trumpova administratíva schválila predaj 16 vysokorýchlostných hliadkových člnov Mark VI Ukrajine, pričom šesť z nich bolo financovaných z peňazí americkej bezpečnostnej pomoci. Mark VI je novší dizajn ako ostrovné člny, hoci americké námorníctvo už prechádza na ešte pokročilejší Mark VII, ktorý dokáže pracovať pri vysokej rýchlosti v plytkej vode.

Sankcie za Nord Stream

V januári 2021 uvalila odchádzajúca Trumpova administratíva sankcie na ruskú loď Fortuna a jej kontrolné subjekty podľa zákona o boji proti nepriateľom Ameriky (CAATSA).

Trump podpísal zákon CAATSA v auguste 2017, čím uvalil nové sankcie na Irán a Severnú Kóreu, ako aj Rusko. Domnieval sa, že návrh zákona bol „vážne chybný“, pretože zbytočne obmedzoval „schopnosť výkonnej zložky rokovať“, ale podpísal ho v záujme „národnej jednoty“ a pretože by „potrestal a odradil zlé správanie“ cieľových osôb.

Fortuna bola sankcionovaná za účasť na „výstavbe ruských energetických exportných plynovodov“, konkrétne na trase Nord Stream 2.

Trumpovo ministerstvo zahraničných vecí vysvetlilo: "Nord Stream 2, ak bude dokončený, poskytne Rusku prostriedky na úplné obídenie Ukrajiny, čím by Ukrajinu pripravil o životne dôležité príjmy a otvoril by ju ďalším ruským agresívnym akciám a zároveň by poskytol prostriedky na využitie prírodných zdrojov ako nástroja politického tlaku a škodlivého vplyvu proti západnej Európe."

Vladimír Putin v novoročnom prejave sľubuje: RUSKO NIKDY NEUSTÚPI!
Vladimír Putin vo svojom novoročnom prejave prisahal, že Rusko „nikdy neustúpi“, keďže invázia Moskvy na Ukrajinu sa blíži k svojmu dvojročnému výročiu a obete na oboch stranách konfliktu naďalej pribúdajú, informuje americký portál Breitbart. V... Čítať ďalej
31 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Biden vraj nepríjemne prekvapil

Administratíva prezidenta Joea Bidena zrušila sankcie súvisiace s projektom Nord Stream 2 v máji 2021, tesne predtým, ako Vladimir Putin spustil rozsiahlu inváziu na Ukrajinu. Prezident Volodymyr Zelenskyj tento krok okamžite odsúdil a predpovedal vážne nebezpečenstvo pre svoju krajinu, pričom sa označil za „nepríjemne prekvapeného“ Bidenovou administratívou.

"Stále sa mi zdá, že Nord Stream 2... chápeme, že toto je zbraň, skutočná zbraň, a hovorím o tom otvorene," povedal Zelenskyj pre Washington DC, outlet Axios v júni 2021. „Zbraň v rukách Ruskej federácie, a nie je to veľmi pochopiteľné, cítim a rozhodne neočakávam, že guľky do tejto zbrane môže poskytnúť taká veľká krajina, akou sú Spojené štáty,“ pokračoval Zelenskyj. "Pretože je to príkladná civilizácia, príkladná demokracia vo svete."
Od Bidena k Trumpovi! Obracia Ukrajina kabát pred americkými voľbami?

Kuleba vo svojom rozhovore pre médiá NV odmietol špekulácie, že Trump sa bude snažiť o dohodu s Putinom o ukončení vojny na Ukrajine, čo by nevyhnutne zahŕňalo určité ústupky voči Rusku.

Trump však v máji 2023 povedal, že ukrajinský konflikt vyrieši do „dvadsaťštyri hodín“ po návrate do Bieleho domu stretnutím s Putinom aj Zelenským. "Nemyslím na víťazstvo a prehru. Myslím, že ide o to, aby sme to vyriešili, aby sme prestali zabíjať všetkých týchto ľudí,“ odpovedal Trump na otázku, či chce, aby Ukrajina vyhrala vojnu.

Čo sa stane, keď Ukrajinci zistia, čo im Američania urobili?
Ukrajina: Kam vietor, tam plášť. Podľa známeho pesničkára a publicistu Ivana Hoffmana si komentátori kládli zlé otázky. Teda sa nepýtali, čo môže Ukrajina vybojovať a čo môže s Ruskom dohovoriť. Ale teraz realita klope na dvere, myslí si... Čítať ďalej
17 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Kuleba povedal, že pre Trumpa by bolo „nemožné“ uzavrieť „veľkú dohodu“ s Putinom „napriek všetkým príbehom napísaným v rôznych časopisoch“.

"Existuje veľa 'keby', ale Ukrajina by sa nemala báť ničoho, žiadnych volieb a žiadnych súčasných či budúcich politikov," povedal.

Kritici majú držať hubu!

Trumpove kroky vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou sú trochu ťažko predvídateľné v porovnaní s evidentným odhodlaním prezidenta Bidena financovať ukrajinský odpor donekonečna. Značná časť Republikánskej strany sa stala skeptickou voči týmto neobmedzeným vojnovým výdavkom, najmä uprostred drvivého vládneho dlhu USA a krízy na južnej hranici USA.

Kuleba bol v poslednej dobe naštvaný na kritikov ukrajinského vojnového úsilia, ktoré sa ocitlo na mŕtvom bode napriek veľkolepým príspevkom peňazí a vybavenia zo Spojených štátov a Európy.

Vážení poslanci, nech sa páči na front! Emotívny prejav Valeria Zalužného
"S kým mám bojovať?" Zalužnyj predniesol v Rade emotívny prejav. Vyzval poslancov, aby sami išli na front. Hlavný veliteľ Zalužnyj vyzval poslancov na odchod na front pre nedostatok vojakov v Ozbrojených silách Ukrajiny. Mobilizácia? Tak... Čítať ďalej
05 | 01 | 2024 | Milan Laca

Na konferencii v Španielsku v septembri Kuleba povedal,  že „kritizovať pomalé tempo protiofenzívy sa rovná pľuvaniu do tváre ukrajinského vojaka, ktorý každý deň obetuje svoj život, postupuje vpred a oslobodzuje jeden kilometer ukrajinskej pôdy za druhým“.

„Odporučil by som všetkým kritikom, aby držali hubu, prišli na Ukrajinu a pokúsili sa oslobodiť jeden štvorcový centimeter sami,“ odsekol.

Ako už HD informoval, v decembri Kuleba počas rozhovoru pre ukrajinské médiá povedal, že „Európa nevie, ako bojovať vo vojnách“.

"Bohužiaľ, naši priatelia strávili príliš veľa času úvahami o tom, ako a kedy zvýšiť výrobu zbraní a munície," povedal a sťažoval sa na energickejšiu a efektívnejšiu ruskú výrobu munície.

„Európa má jednoznačne výhodu vo svojej technológii. Problémom a výzvou, ktorej čelia, je zväčšovanie výroby tejto technológie,“ povedal a obhajoval jednotný americko-ruský vojenský výrobný systém, ktorý by mohol zásobovať Ukrajinu rýchlosťou porovnateľnou s ruským štátom kontrolovaným zbrojným priemyslom.

Viac v článku:

Ukrajinský najvyšší diplomat OD PROSIEB K POSMECHU: Európa absolútne nevie, ako viesť vojnu!
Ukrajinský minister zahraničia Dmitrij Kuleba sa riadne pustil do európskej reakcie na ruskú operáciu. Západná obrana je príliš roztrieštená, príliš pomalá na to, aby reagovala, a bude napadnutá Putinovým Ruskom, ak neurobí viac pre pomoc... Čítať ďalej
30 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik