Spadol im bombardér! (VIDEO)
06 | 01 | 2024 I Milan Laca

V Spojených štátoch sa zrútil strategický bombardér.

Americký strategický bombardér B-1B Lancer sa zrútil počas pristávania

Havária
Strategický bombardér amerického letectva B-1B Lancer havaroval v Južnej Dakote, informoval denník USA Today, s odvolaním sa na velenie vzdušných síl. „Štyria členovia posádky, ktorí boli na palube lietadla na cvičnej misii sa bezpečne sa katapultovali,“ píše sa v článku. Bombardér sa zrútil pri pokuse o pristátie na letisku. Armáda už začala vyšetrovanie príčiny incidentu.

B-1B Lancer 
O nehode

Novinári agentúry Associated Press poznamenali, že k nehode došlo za zlých poveternostných podmienok. V tom čase boli v Južnej Dakote mínusové teploty a hustá hmla, čo obmedzovalo viditeľnosť. Miestni záchranári oznámili, že po výbuchu došlo k "aktívnemu požiaru".

Čo je známe o lietadle typu B-1
  • B-1 je nadzvukový bombardér, ktorý prvýkrát vstúpil do služby v Spojených štátoch v 80. rokoch. Toto lietadlo nie je schopné niesť jadrové zbrane.
  • Lietadlo bolo použité na podporu prítomnosti amerických bombardérov v ázijsko-pacifickej oblasti. Bombardér bol tiež aktívne využívaný na vykonávanie leteckých podporných misií počas amerických operácií v Afganistane.
  • Vyrobených bolo asi 100 kusov lietadiel typu B-1. V súčasnosti zostáva v prevádzke menej ako 60 bombardérov na leteckej základni Dyess v Texase a na eteckej základni Ellsworth v Južnej Dakote.
  • Zlé správy. Rusko má rakety, ktoré nemožno zničiť (VIDEO)
    Nemecké médiá hovoria o neúčinnosti systému protivzdušnej obrany Patriot na Ukrajine. Protilietadlové raketové systémy Patriot (SAM), ktoré sú súčasťou ukrajinského systému protivzdušnej obrany, sa ukázali ako neúčinné proti útokom ruských... Čítať ďalej
    05 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik