Minister Taraba o reformách Jána Budaja!
05 | 01 | 2024 I Tibor Malý

Slovenské národné parky prešli takou reformou, že ich budajovci odrezali prakticky od všetkých príjmov. Iba na ich administratívu, platy stoviek ľudí a akože fungovanie, ktoré má spočívať vlastne v tom, že nikto nemá v parkoch nič robiť, ide kadejakými skrytými dotáciami desiatky miliónov EUR ročne, uviedol na sociálnej sieti Tomáš Taraba, minister životného prostredia.

"Z envirofondu, ktorý má príjmy z emisných povoleniek priemyslu a primárne sa majú peniaze vracať do zelenej transformácie ekonomiky, odkanalizovanie obcí a podobne, sa nalievajú desiatky miliónov do národných parkov, lebo ich zbabraná reforma ich obrala o všetky peniaze," vysvetľuje Tomáš Taraba.

Dodáva, že: "dokonca očakaváli, že prevádzkovateľ Vodného diela Gabčíkovo Vodohospodárska výstavba, bude dotovať činnosť národných parkov rôznymi finančnými akože darmi. Toto som zastavil už koncom roka, pretože hydroelektráreň platí 100 mil eur dane do štátneho rozpočtu, čo nie je málo a má obrovské výdavky s modernizáciou vodného diela, od čoho závisia ďalšie budúce príjmy. Nedovolím, aby nadmieru bola táto spoločnosť vyciciavaná ekonomicky cez rôzne skryté dotácie, ktoré s jej činnosťou vôbec nesúvisia."

Taraba deklaruje, že je za transparentnosť a preto budúci týždeň plánuje ísť do TANAPU a bude informovať verejnosť v akom ekonomickom marazme sú naše národné parky.

"Vystavím reálny účet, pozostávajúci z rôznych skrytých dotácií cez eurofondy a podobne. Môj odkaz bude jasný: Národné parky sa musia vedieť postaviť ekonomicky čo najviac na vlastné nohy. Aj tomu budeme venovať v roku 2024 čas a úsilie. Aj preto začnem rokovania s predstaviteľmi obcí, turizmu, ochrany prírody a ostatnými, aby sme našli zhodu. Týmto otvoríme skutočnú diskusiu o zonácii," konštatuje v závere príspevku na sociálnej sieti.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik