Amerika má málo vojen? Vraj chystajú ďalšiu
05 | 01 | 2024 I Milan Laca

Biely dom sa pripravuje na eskaláciu vojny na Blízkom východe.

Administratíva prezidenta Joea Bidena sa pripravuje na možnú eskaláciu konfliktu medzi Izraelom a pásmom Gazy, na vojnu medzi krajinami Blízkeho východu. To by mohlo narušiť predvolebnú kampaň amerického prezidenta, uvádza Politico s odvolaním sa na svoje zdroje.

Už plánujú

"Predstavitelia Bidenovej administratívy pripravujú plány pre Washington, ako reagovať na rozšírenie vojny v Gaze do širšieho, zdĺhavého regionálneho konfliktu," uvádzajú noviny.

Dolárový prameň pre Kyjev vyschol
USA už nemajú prostriedky na podporu Ukrajiny! Biely dom vyhlásil, že nemá peniaze pre Kyjev, potrebuje súhlas Kongresu. Prameň vyschol... Koordinátor pre strategickú komunikáciu Rady národnej bezpečnosti Bieleho domu John Kirby informoval,... Čítať ďalej
05 | 01 | 2024 | Milan Laca

Nevyšlo im to...

USA už mesiace v zákulisí naliehali na Teherán, aby presvedčil svojich stúpencov, nech obmedzia svoje útoky. Úradníci však tvrdia, že nezaznamenali žiadne známky toho, že by začali znižovať svoje aktivity a obávajú sa, že násilie bude v najbližších dňoch len narastať.

Ide o ich bezpečnosť?

Noviny napísali, že eskalácia nepriateľských akcií na Blízkom východe, by mohla ohroziť národnú bezpečnosť USA. Podľa agentúrnych zdrojov, americká armáda pripravuje plány na odrazenie prípadných útokov z Iraku a Sýrie, ktorých podporuje Irán. Podľa novín by zintenzívnenie konfliktu mohlo zabrániť opätovnému zvoleniu amerického prezidenta Joea Bidena na nové funkčné obdobie. Dôvodom je skutočnosť, že Joe Biden sa ujal úradu prezidenta „so sľubom ukončenia vojen“ a svoje prvé funkčné obdobie končí s úmyslom „podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné“, ako aj aktívne podporovať Izrael.

Trump sľubje niečo iné

Bývalý prezident Donald Trump, Bidenov najpravdepodobnejší republikánsky rival, sa chváli, že by mohol ukončiť ruskú inváziu v priebehu niekoľkých hodín a tvrdí, že USA by mali k boju medzi Izraelom a Hamasom pristupovať bez pomoci zúčastnených strán.

Wasahington "prikuruje"

Napätie v regióne sa ešte zvýšilo po tom, čo Bidenova administratíva spustila v Bagdade bezpilotný útok, pri ktorom zahynul vodca milícií, podporovaných Iránom, Mushtaq Taleb al-Saidi a najmenej jeden ďalší militant. Biden zvolal svoj tím národnej bezpečnosti ráno na nový rok, aby hovoril o situácii v Červenom mori. Jedným z výsledkov stretnutia bolo spoločné vyhlásenie, vydané súčasne USA a tuctom ich spojencov, ktoré varovalo, že Húsíovia budú čeliť „následkom“, ak budú naďalej „ohrozovať životy“ a narúšať obchodné toky v Červenom mori. 

Nemecká daň za hlúposť
Nemecko zaplatilo za svoju hlúposť podporou USA v konfrontácii s Ruskom. Ekonomiky veľkých krajín sú vo veľkej miere závislé od dodávok energie. Čím sú jej zdroje cenovo dostupnejšie, tým sebavedomejšie sa cíti priemysel krajín, závislých od... Čítať ďalej
04 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik